Το ΔΝΤ εγκρίνει τη δόση $900 εκατ. στην Ουκρανία – Συνάντηση Ζελένσκι με Γκεοργκίεβα

Το ΔΝΤ εγκρίνει τη δόση $900 εκατ. στην Ουκρανία – Συνάντηση Ζελένσκι με Γκεοργκίεβα

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε τη Δευτέρα μια δόση 900 εκατομμυρίων δολαρίων από το δανειακό πρόγραμμα ύψους $15,6 δισ. στην Ουκρανία, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Ζελένσκι με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 

Η Γκεοργκίεβα συναντήθηκε με τον Ζελένσκι για σχεδόν μία ώρα στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και του είπε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ήταν ομόφωνο στην υποστήριξή του προς την Ουκρανία, εκτός από μία χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΔΝΤ, κάνοντας σαφή αναφορά στη Ρωσία.


Η εκταμίευση 900 εκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζει τη συνολική χρηματοδότηση του ΔΝΤ για την Ουκρανία φέτος στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Ο Τζο Μπάιντεν προσκαλεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη στον Λευκό Οίκο

Ανθεκτική οικονομία

«Το EFF συνεχίζει να παρέχει μια ισχυρή στήριξη για το οικονομικό πρόγραμμα των αρχών και η υλοποίησή του είναι σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο παρά το εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ. Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι η οικονομία της Ουκρανίας έχει αποδειχθεί ανθεκτική παρά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και το «τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος» που προκάλεσε.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί, οι προοπτικές ενέχουν σημαντικούς κινδύνους που πηγάζουν κυρίως από την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον πόλεμο», ανέφερε η Γκεοργκίεβα σε δήλωση. «Είναι επίσης σημαντικό η εξωτερική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους να συνεχιστεί σε έγκαιρη και προβλέψιμη βάση».

Έκκληση για συνέχιση της στήριξης

Ο Ζελένσκι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ανώτατους αξιωματούχους του Κογκρέσου, καθώς επιδιώκει να πείσει για τη συνέχιση της βοήθειας των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Η Ουκρανία έχει λάβει περισσότερα από 68,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομική στήριξη από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνησή της αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 και σχεδιάζει να το καλύψει με εγχώριο δανεισμό και οικονομική βοήθεια από τους δυτικούς εταίρους της. Ωστόσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη βεβαιότητα της χρηματοδότησης και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η δυτική βοήθεια μπορεί να αρχίσει να μειώνεται τον επόμενο χρόνο.

Διαβάστε σχετικά: Ο Ζελένσκι ζητά «να προετοιμαστεί» η χώρα για ρωσικά πλήγματα τον χειμώνα – Ουκρανική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter