Το εκθαμβωτικό μεσαιωνικό έπος του «Πράσινου ιππότη»

Το εκθαμβωτικό μεσαιωνικό έπος του «Πράσινου ιππότη»

Η θαυμάσια παραβολή του Ντέιβιντ Λόουερι που βασίζεται σε ένα ποίημα του 14ου αιώνα είναι το καλύτερο φιλμ της εβδομάδας.

Ο Πράσινος Ιππότης (The Green Knight) (***)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λόουερι Πρωταγωνιστούν: Ντεβ Πατέλ, Αλίσια Βικάντερ, Τζόελ Έτζερτον, Μπάρι Κέογκαν

Μεσαιωνική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2021 (128)

Η περιπλάνηση του σερ Γκάουεν, ανιψιού του Βασιλιά Αρθούρου που δέχεται ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ να αντιμετωπίσει τον βλοσυρό Πράσινο Ιππότη ο οποίος δοκιμάζει την γενναιότητα των ιπποτών.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λόουερι («The Old Man & the Gun», «A Ghost Story») υπογράφει μια συναρπαστική όσο και πειραγμένη περιπέτεια επικής φαντασίας, που βασίζεται σε ένα μεσαιωνικό ποίημα του 14ου αιώνα με πρωταγωνιστή τον Ντεβ Πατέλ («Slumdog Millionaire») στον ρόλο του ευγενή ο οποίος ξεκινά ένα αξέχαστο ταξίδι αυτογνωσίας.

Η ταινία παρότι υμνεί τη λαϊκή αγγλοσαξονική παράδοση εντυπωσιάζει με την μοντέρνα οπτική και την εναλλακτική ανάγνωση του διαχρονικού και κατασκότεινου μύθου. Με αμέτρητα στοιχεία γύρω από βαθιά ερωτήματα που καθορίζουν την προκαθορισμένη πορεία του ήρωα του, ο Λόουερι αντλεί την ευκαιρία για να μιλήσει για την υπαρξιακή οδύσσεια προς το άγνωστο.

Όπως ο σερ Γκάουεν ανάμεσα σε ληστές, γίγαντες, ομιλούσες αλεπούδες και μια χήρα που μπορεί να κατέχει το κλειδί του μυστηρίου, ψάχνει να βρει όχι απλώς το νόημα στη ζωή του αλλά την απάντηση στο πιο βασανιστικό ερώτημα της ανθρωπότητας («αυτό είναι όλο;» ρωτά ο ήρωας τον Πράσινο Ιππότη πριν ο τελευταίος του πάρει το κεφάλι κι εκείνος του απαντά «Ναι, φυσικά! Tι άλλο περίμενες;») με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος παίρνει το ρίσκο στην κατασκευή ενός τολμηρού κινηματογραφικού σχεδίου που πάει πολύ μακριά. Τόσο μακριά που μόνο σπουδαίοι κινηματογραφιστές δοκίμασαν να ταξιδέψουν στο παρελθόν και μάλιστα με όχημα έναν αρθουριανό θρύλο του 14ου αιώνα.

Best seller (**1/2)

Κομεντί αμερικανο-καναδέζικης συμπαραγωγής 2021 (101)

Σκηνοθεσία: Λίνα Ρέσλερ Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Κέιν, Ομπρεϊ Πλάζα, Σκοτ Σπίντμαν

Ένας μίζερος συνταξιούχος συγγραφέας συμμετέχει με μεγάλη απροθυμία σε μία τελευταία περιοδεία βιβλίου, προκειμένου να βοηθήσει έναν μικρό εκδοτικό οίκου να γλυτώσει την χρεοκοπία.

Η προσπάθεια της νεαρής εκδότριας να σώσει την προβληματική οικογενειακή επιχείρηση θα αποδειχτεί πολύτιμο μάθημα ζωής που της προσφέρει ο εκκεντρικός συγγραφέας. Στο ρόλο του δύστροπου καλλιτέχνη που ζει απομονωμένος ο Μάικλ Κέιν παραδίδει μια ακόμη δυνατή ερμηνεία στα 88 του χρόνια.

Πρώτη ταινία μιας νεόκοπης σκηνοθέτριας που βασίζεται στο καλογραμμένο σενάριο με τους πνευματώδεις διαλόγους καθώς και την ιλαροτραγική συνύπαρξη των δύο αντίθετων χαρακτήρων που φυσικά την ύστατη ώρα (στο απόλυτα προβλέψιμο φινάλε) θα συμφιλιωθούν και θα γεφυρώσουν το μεταξύ τους κενό.

Οι εκκεντρικοί (Riders of Justice) (***)

Μαύρη κωμωδία δανέζικης παραγωγής 2020 (115)

Σκηνοθεσία: Άντερς Τόμας Γιένσεν Πρωταγωνιστούν: Μαντς Μίκελσεν, Νικολάι Λίε Κάας, Αντρέα Χάικ Γκάντερμπεργκ

Ένας δανός στρατιωτικός επιστρέφει από το Αφγανιστάν στην πατρίδα του ύστερα από τον αναπάντεχο χαμό της γυναίκας του σε θανατηφόρο ατύχημα στο τρένο και μαθαίνει από έναν επιζήσασα ότι το μοιραίο συμβάν ήταν προμελετημένο.

Η πλοκή σαφώς και δεν θυμίζει ανάλαφρη κωμωδία αλλά η ζυγισμένη στην εντέλεια σκηνοθεσία του γνωστού σεναριογράφου Άντερς Τόμας Γιένσεν («Ανοιχτές Καρδιές», Μετά το Γάμο», «Ίσως, Αύριο») κάνει την διαφορά σε ένα φιλμ που σε ένα πρώτο επίπεδο και μόνο αφορά στο χρονικό μιας αιματοβαμμένης εκδίκησης.

Ο Γιένσεν διεισδύει στην σκανδιναβική πραγματικότητα με όπλα του το στιβαρό σενάριο και τους καλοδουλεμένους χαρακτήρες. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει να ξαφνιάσει ευχάριστα, ενισχύοντας τον προβληματισμό του με ένα υπόγεια αλλά κι ευφυές χιούμορ που χλευάζει κάθε έννοια πολιτικής ορθότητας. Τεράστια εμπορική επιτυχία στην Δανία με πρωταγωνιστή τον Μαντς Μίκελσεν που συνεχίζει το πετυχημένο σερί του μετά από τον «Άσπρο πάτο».

Ο Shang-Chi και ο Θρύλος των Δέκα Δαχτυλιδιών (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) (**1/2)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2021 (135)

Σκηνοθεσία: Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον Πρωταγωνιστούν: Σίμου Λιου, Τόνι Λιουνγκ, Οκουαφίνα, Μενγκέρ Ζανγκ

Ο νεαρός Σανγκ-Τσι που ζει στο Σαν Φρανσίσκο και δουλεύει σαν παρκαδόρος επιστρέφει αναγκαστικά στο σκοτεινό παρελθόν του όταν μια συμμορία του κλέβει το μενταγιόν που του είχε χαρίσει η μητέρα του όταν ήταν μικρός.

Στην τέταρτη φάση του Marvel Universe έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πετυχημένη παρθενική εμφάνιση ενός Ασιάτη υπερήρωα. Ο «Shang-Chi και ο Θρύλος τον Δέκα Δαχτυλιδιών» δεν είναι απλώς ένα χορταστικό υπερθέαμα αλλά και μια ευτυχής σύζευξη των παραδοσιακών ασιατικών πολεμικών τεχνών με την τεχνοτροπία κατασκευής ενός μοντέρνου μπλοκμπάστερ. Χιούμορ, δράση, λυρισμός αλλά και ιδανική σύζευξη των χορογραφημένων σκηνών μάχης με τα κύρια διδάγματα της ανατολικής φιλοσοφίας γύρω από την πάλη του Καλού με το Κακό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter