Το Εθνικό δίνει πνοή: Το πιλοτικό πρόγραμμα για ασθενείς με Covid επιστρέφει

Το Εθνικό δίνει πνοή: Το πιλοτικό πρόγραμμα για ασθενείς με Covid επιστρέφει

Το πιλοτικό εργαστήριο του Εθνικού Θεάτρου «Το Εθνικό δίνει πνοή» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρωτοποριακή βρετανική πρωτοβουλία «ENO Breathe», συνεχίζει την δράση του μαθαίνοντας ξανά σε ασθενείς με Covid να αναπνέουν. Τα αποτελέσματα της δράσης είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά και για αυτό το πρόγραμμα θα επαναληφθεί. Υπεύθυνη του εργαστηρίου θα είναι ξανά η  Αγγελική Τουμπανάκη, Διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας, βοκαλίστρια, εκπαιδεύτρια φωνής και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Voice Mentoring για την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές.

Σε ποιους απευθύνεται

Το εργαστήριο για την επανεκπαίδευση της αναπνοής απευθύνεται σε άτομα που αναρρώνουν από COVID-19 και εξακολουθούν να υποφέρουν από δύσπνοια, δυσφωνία και επακόλουθο άγχος. Οι τρεις νέοι κύκλοι εκπαίδευσης, που εντάσσονται στις κοινωνικές δράσεις του Εθνικού, συνδυάζουν μουσικές και ιατρικές γνώσεις για να υποστηρίξουν ανθρώπους που βιώνουν βραδεία αποκατάσταση μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο. Δεν απαιτείται προηγουμένη εμπειρία ή ενδιαφέρον για το τραγούδι. Οι συμμετέχοντες ιδανικά πρέπει να είναι διαθέσιμοι και για τις επτά συνεδρίες.

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, ή άλλης διαφορετικότητας, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα αναφερόμενα παρακάτω τακτικά Post Covid Care ιατρεία: της Δ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» (επιστημονική υπεύθυνη Αναστασία Αντωνιάδου), της Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός» (επιστημονική υπεύθυνη, Παρασκευή Κατσαούνου), της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» (δ/ντης καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος, επιστημονική υπεύθυνη Γαρυφαλλιά Πουλάκου).

Το εργαστήριο περιλαμβάνει τρεις κύκλους: 20 Δεκεμβρίου 2021–18 Φεβρουαρίου2022 // 21 Φεβρουαρίου 2022–15 Απριλίου 2022 // 09 Μαΐου 2022–01 Ιουλίου 2022: Θα γίνονται τρία εβδομαδιαία τμήματα, αριθμός συμμετεχόντων: έως 8 ανά τμήμα.

Αριθμός συναντήσεων ανά κύκλο: επτά διαδικτυακές εβδομαδιαίες ανά τμήμα. Διάρκεια κάθε συνεδρίας: 60-120 λεπτά. Οι συναντήσεις θα γίνονται 20:00–21:00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

Διαδικασία συμμετοχής

Εγγραφή σε ένα από τα τρία post και long Covid ιατρεία. Απάντηση στο ερωτηματολόγιο.

Διαδικασίες – εξετάσεις παρακολούθησης, ένταξη σε ένα από τα τρία τμήματα αναλόγως τα long Covid.

Πληροφορίες: Γιώτα Μπάκα στο 210-001469 (εσωτ. 317) και gmpaka@n-t.gr

Αποσπάσματα από τις ευχαριστήριες επιστολές των συμμετεχόντων:

«Είχαμε την τύχη μέσα από την ατυχία μας που νοσήσαμε σοβαρά με κίνδυνο της ζωής μας από αυτό το θεριό τον κόβιντ, να παρακολουθήσουμε σπουδαίους επιστήμονες ως καλεσμένους που με απλά λόγια μας εξήγησαν πώς θα βοηθήσουμε την αναπνοή μας, τον πνεύμονά μας, το λάρυγγά μας ακόμη και το σώμα μας με τη σωστή μας στάση καθίσματος να λειτουργήσουν ποιο αποδοτικά γιατί τεμπέλιασαν λίγο όσο καιρό ήμασταν ακίνητοι στο κρεβάτι»

…πέρασα είκοσι 25 μέρες πολύ δύσκολης νοσηλείας καθώς κόλλησα covid στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης… εγώ μετά τον covid δεν μπορούσα να αναπνεύσω καλά, κουραζόμουν εύκολα. Οι ασκήσεις το πώς να αναπνέω, να στέκομαι, με έχουν βοηθήσει πολύ…συγχαρητήρια για την ομάδα και την ιδέα και μακάρι να γίνονται τέτοιες πρωτοβουλίες»

«Προσπαθούσα να καταλάβω… αφού είμαι ζωντανή γιατί δεν μπορώ να μιλήσω άνετα, γιατί κόβεται η φωνή μου, γιατί κόβεται η ανάσα μου, γιατί έχω ταχυπαλμίες…Μέσα από το τραγούδι, τις ασκήσεις και την εκπαίδευση που είχα από την κυρία Τουμπανάκη και τους συνεργάτες της, κατάφερα – καταφέραμε να εξαλείψω κάποια θέματα και να μειώσω κάποιο άλλα..»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter