Το Green NCAP και η αξιολόγηση των ρύπων

Οι επιμέρους ρύποι και οι εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα λαμβάνονται κατά κύριο λόγο υπόψη κατά την αξιολόγηση των αυτοκινήτων. 

Αέρια του θερμοκηπίου

Εκτός από τον δείκτη καθαρού αέρα και τον δείκτη ενεργειακής απόδοσης, ο Green NCAP παρακολουθεί τις εκπομπές των αποκαλούμενων αερίων του θερμοκηπίου. Απορροφούν την ανακλώμενη ηλιακή ενέργεια, καθιστώντας τη γήινη ατμόσφαιρα πιο ζεστή. Πολλή από την ενέργεια του ήλιου φτάνει στο έδαφος άμεσα και ένα τμήμα αντανακλάται από το έδαφος πίσω στο διάστημα. Μερικά αέρια, όταν είναι παρόντα στην ατμόσφαιρα, παγιδεύουν την ενέργεια που αντανακλάται και ανακατευθύνεται πίσω στη Γη σαν θερμότητα. Τα αέρια που ευθύνονται για αυτό ονομάζονται αέρια θερμοκηπίου, καθώς παίζουν παρόμοιο ρόλο με το υλικό που καλύπτει ένα θερμοκήπιο.

Άεργοι υδρογονάνθρακες-Green NCAP HC

Τα καύσιμα βενζίνης και ντίζελ προέρχονται από αργό πετρέλαιο και περιέχουν μεγάλη ποικιλία ενώσεων αποτελούμενων κυρίως από άτομα άνθρακα και υδρογόνου, γνωστά συλλογικά ως υδρογονάνθρακες. Όταν καίγεται το καύσιμο στον κύλινδρο του κινητήρα, μερικοί υδρογονάνθρακες μπορεί να μην καίγονται πλήρως και εκπέμπονται από το σύστημα εξαγωγής στην ατμόσφαιρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η αναλογία καυσίμου προς αέρα είναι υψηλή.

Οι υδρογονάνθρακες συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστρέφουν τη ζώνη του όζοντος. Αυξάνουν τις εμφανίσεις του καρκίνου και των αναπνευστικών διαταραχών και μειώνουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φυτών.

Μονοξείδιο του άνθρακα-Green NCAP CO

Η ατελής καύση έχει ως αποτέλεσμα το μονοξείδιο του άνθρακα να παράγεται όταν τα καύσιμα με βάση υδρογονάνθρακες καίγονται σε έναν κινητήρα. Αυτό είναι συνηθισμένο όταν δεν υπάρχει επαρκές οξυγόνο για την πλήρη καύση του καυσίμου, όπως κατά τον εμπλουτισμό.

Ο αναπνευστικός αέρας με υψηλή συγκέντρωση CO μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφερθεί στη ροή του αίματος σε κρίσιμα όργανα, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως πχ. σε εσωτερικούς χώρους ή σε άλλα κλειστά περιβάλλοντα, το CO μπορεί να προκαλέσει ζάλη, σύγχυση, απώλεια αισθήσεων και θάνατο.

Οξείδια του αζώτου-Green NCAP NOx

Το οξείδιο του αζώτου (NO) και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) αναφέρονται μαζί ως οξείδια του αζώτου (NOx). Η καύση ορυκτών καυσίμων είναι μακράν η κυρίαρχη πηγή εκπομπών NOx. Οι εκπομπές δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την ποσότητα αζώτου στο καύσιμο, αλλά και από την αναλογία ανάμιξης αέρα-καυσίμου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι πλούσιες σε οξείδωση συνθήκες, γενικά ευνοούν την εμφάνιση NOx κατά την καύση.

Τα NOx συμβάλλουν στην όξινη απόθεση και τον ευτροφισμό (υπερβολικός εμπλουτισμός του εδάφους με ορυκτά) τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανές αλλαγές που συμβαίνουν στην ποιότητα του εδάφους και των υδάτων. Οι επακόλουθες επιπτώσεις της όξινης απόθεσης μπορεί να είναι σημαντικές, συμπεριλαμβανομένων των δυσμενών επιπτώσεων στα υδάτινα οικοσυστήματα των ποταμών και των λιμνών και των ζημιών στα δάση, στις καλλιέργειες και στην υπόλοιπη βλάστηση. Ο ευτροφισμός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μειώσεις της ποιότητας των υδάτων με επακόλουθες επιπτώσεις, όπως η μειωμένη βιοποικιλότητα, οι αλλαγές στη σύνθεση των ειδών και η κυριαρχία και οι επιπτώσεις της τοξικότητας. Τα NOx συνδέονται άμεσα και έμμεσα με αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Σωματίδια-Green NCAP PN

Η καύση βαρύτερων καυσίμων υδρογονανθράκων όπως το ντίζελ και η κακή καύση υπό ορισμένες συνθήκες φορτίου σε βενζινοκινητήρες που χρησιμοποιούν άμεση έγχυση βενζίνης, έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό σωματιδίων. Μερικά σωματίδια, όπως σκόνη, βρωμιά, αιθάλη ή καπνός, είναι αρκετά μεγάλα ή σκούρα για να τα παρατηρήσει κάποιος με γυμνό μάτι. Άλλα είναι τόσο μικροά, που μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Και οι δύο τύποι κινητήρων είναι τώρα εξοπλισμένοι με φίλτρο σωματιδίων λόγω αυστηρότερων νομικών απαιτήσεων.

Το μέγεθος των σωματιδίων συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων υγείας. Τα μικρά σωματίδια δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, επειδή μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και μερικά μπορεί να εισέλθουν ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματος και στον εγκέφαλο. Η έκθεση σε τέτοια σωματίδια μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση σε μόλυνση σωματιδίων σε ποικίλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των μη θανατηφόρων καρδιακών προσβολών, του επιδεινούμενου άσθματος κ.λπ. Τα άτομα με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, τα παιδιά και οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιθανότερο να επηρεαστούν από την έκθεση σε σωματίδια. Ο δείκτης καθαρής ατμόσφαιρας χρησιμοποιεί τον αριθμό των σωματιδίων (PN, σε αντίθεση με τη μάζα σωματιδίων, PM) ως μέτρο της απόδοσης του κινητήρα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.