Το Ισραήλ εξετάζει σοβαρά να ανοίξει δεύτερο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ εξετάζει σοβαρά να ανοίξει δεύτερο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ
AP Photo/Ariel Schalit

Έτοιμο να αναλάβει δράση εναντίον της Χεζμπολάχ εμφανίζεται το Ισραήλ, καθώς τις τελευταίες μέρες διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της οργάνωσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ δεν μπορούν να γίνουν άλλο ανεκτές.

Το άνοιγμα ενός μετώπου επιθετικών επιχειρήσεων παράλληλα με αυτό της Γάζας, αυτή την φορά στον Λίβανο, μοιάζει να έχει ήδη ξεκινήσει, αφού την Παρασκευή οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επαναβεβαίωσαν ότι πλήττουν «τις τρομοκρατικές υποδομές της Χεζμπολάχ» εντός του Λιβάνου. Ανακοινώσεις σαν κι αυτήν όλο αυτό το διάστημα που μαίνονται οι ανταλλαγές πυρών έχουν ξαναβγεί, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν χτυπήσει βαθιά μέσα στον Λίβανο κατά το παρελθόν. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα υπήρξαν εκκενώσεις οικισμών στο βόρειο Ισραήλ, ενώ ήχησαν και οι σειρήνες συναγερμού για επίθεση από drones.

Η διαφορά είναι ότι η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά από σκληρές δηλώσεις διαφόρων ισραηλινών αξιωματούχων, αλλά και του νούμερο δύο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ισραήλ, του Μπένι Γκαντζ, σύμφωνα με τον οποίο: «εάν η διεθνής κοινότητα και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν αναλάβουν δράση με σκοπό να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα και να αποτρέψουν τις επιθέσεις κατά όσων ζουν στις βόρειες περιοχές του Ισραήλ, τότε οι IDF θα αναλάβουν δράση». Μεταξύ άλλων ο Γκαντζ υποστήριξε ότι ο χρόνος για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης εξαντλείται, ενώ απείλησε πως το επόμενο στάδιο στη μάχη κατά της Χεζμπολάχ «θα είναι βαθύ, δυναμικό και απρόσμενο».

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Γκαντζ, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Χέρτζι Χαλέβι υποστήριξε ότι τα στρατεύματα των IDF είναι σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για επιχειρήσεις στον Βορρά, και όπως ανέφερε: «Η πρώτη μας δουλειά είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών του βόρειου Ισραήλ, αλλά για να το πετύχουμε αυτό θα χρειαστεί χρόνος».

Σημειώνεται ότι το 2006 Ισραήλ και Χεζμπολάχ είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στα πεδία των μαχών εντός του Λιβάνου (έπειτα από επίθεση της Χεζμπολάχ), όπου εισέβαλαν χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ. Το αποτέλεσμα του πολέμου τότε ήταν αρνητικό για το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα – Νέα διπλωματική απόπειρα για ανακωχή μέσω Καΐρου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter