To Mapping Media Freedom καταδικάζει την κλήση Βαξεβάνη και Τριάντη για το αδίκημα της χρήσης υπηρεσιακού απορρήτου

To Mapping Media Freedom καταδικάζει την κλήση Βαξεβάνη και Τριάντη για το αδίκημα της χρήσης υπηρεσιακού απορρήτου

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει η «ανωμοτί» κλήση του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη και του δημοσιογράφου Βαγγέλη Τριάντη, για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου» επειδή η εφημερίδα είχε δημοσιοποιήσει πόρισμα του ΣΔΟΕ, στο οποίο διαπιστωνόταν ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ του Δημοσίου από τις απευθείας αναθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου επί πανδημίας.

Δείτε επίσης: Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Μπαρδάκης στέλνει στη Δικαιοσύνη δημοσιογράφους του Documento, αλλά όχι το Predator

Το παρατηρητήριο Mapping Media Freedom του Ιnternational Press Institute κατέγραψε το περιστατικό κάνοντας εκτενή αναφορά και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστο Μπαρδάκη. Πρόκειται για τον εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μία μέρα μετά το δημοσίευμα είχε ζητήσει να διερευνηθεί πώς έφτασε το πόρισµα στη διάθεση του Documento ώστε να διωχτεί η εφημερίδα και οι δημοσιογράφοι για τις αποκαλύψεις τους. Μάλιστα λίγο μετά έθεσε τη δικογραφία κατά Νικολάου στο αρχείο με το σκεπτικό ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ «ήταν μη επιστημονικά αποδεκτό».

Το Mapping Media Freedom υπογραμμίζει ακόμη ότι ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, Χρήστος Μπαρδάκης είναι ένα από τα 92 πρόσωπα που παρακολουθούνταν παράνομα από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, όπως διαπίστωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να διαπιστώσει ποιοι τον κατασκοπεύουν.

Η αναφορά του Mapping Media Freedom αφήνει έκθετη την ελληνική Δικαιοσύνη και αποτελεί ακόμη μία δυσφήμιση για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας.

Διαβάστε αναλυτικά όσα καταγράφει το Mapping Media Freedom:

Στις αρχές Νοεμβρίου 2023, ο εκδότης της ελληνικής εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, και ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, ο Βαγγέλης Τριάντης, κλήθηκαν ως “ύποπτοι” στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της χρήσης υπηρεσιακού απορρήτου” σε σχέση με ερευνητικό τους ρεπορτάζ. 

Η έρευνα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τους δημοσιογράφους στην αντιμετώπιση σοβαρών ποινικών κατηγοριών, ξεκίνησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Προήλθε από ένα δημοσίευμα του Documento τον Φεβρουάριο του 2023. Η εφημερίδα Documento είχε δημοσιεύσει στοιχεία από έκθεση ελέγχου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), η οποία είχε περιέλθει στην κατοχή της.

Το ΣΔΟΕ είχε εξετάσει δεκάδες συμβάσεις με εταιρείες που είχε υπογράψει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έκθεση ανέφερε ότι το ελληνικό κράτος φέρεται να είχε χάσει εκατομμύρια ευρώ λόγω των συμβάσεων. Οι συμβάσεις της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου είχαν ερευνηθεί στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας μετά από μήνυση βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Μετά από εισαγγελική, το ΣΔΟΕ ήλεγξε τις συμβάσεις και διαπίστωσε ζημία για το κράτος. Μετά τις αποκαλύψεις του Documentο και το σάλο που προκλήθηκε η κα Νικολάου αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα της. Είχε οριστεί να κατέβει ως υποψήφια βουλευτής με το κυβερνών κόμμα της ΝΔ το Μάιο του 2023. 

Την επόμενη μέρα από το δημοσίευμα του Documento ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστος Μπαρδάκης, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να διερευνήσει πώς η έκθεση περιήλθε στην κατοχή του Documento. Το αίτημα αυτό φέρεται να ήρθε μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Η υπόθεση χρεώθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνιο Ελευθεριάνο, στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος διαβίβασε τη δικογραφία σε πταισματοδίκη. Οι Βαξεβάνης και Τριάντης πρόκειται να καταθέσουν ενώπιον δικαστή στις 9 Νοεμβρίου 2023. Ο δικαστής θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα τους ασκηθούν ποινικές διώξεις (πλημμεληματικού χαρακτήρα) ή όχι. Ο εισαγγελέας  Μπαρδάκης, ήταν μεταξύ των 92 ατόμων που παρακολουθούνταν παράνομα από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, όπως διαπίστωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε έρευνα που διεξήγαγε τον Ιούλιο του 2023. Σε εκείνη την περίπτωση ο Μπαρδάκης δεν είχε προβεί σε καμία νομική ενέργεια για να εντοπίσει ποιος τον κατασκόπευε».

Δείτε επίσης: Κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εσείς είσαστε με τον Ράμμο ή με τον Μπαρδάκη;

Η ερευνητική δημοσιογραφία διώκεται ξανά αλλά το Μαξίμου δηλώνει «αθώο του αίματος»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter