Το Μαξίμου απαξιώνει την ευρωπαϊκή κριτική για παρακολουθήσεις και ελευθεροτυπία

Το Μαξίμου απαξιώνει την ευρωπαϊκή κριτική για παρακολουθήσεις και ελευθεροτυπία

Στο αγαπημένο σπορ της διαστροφής της πραγματικότητας επιδόθηκε και την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς από το Documento να δώσει απαντήσεις για τα συνεχή ραπίσματα που έρχονται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνή ΜΜΕ για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να πιστεύουν πως απευθύνονται σε πολίτες που δεν ενημερώνονται παρά μόνο από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή τους να απαξιώνουν τις βαρύνουσες δηλώσεις Ευρωπαίων και ευρωπαϊκών θεσμών, διαστρέφοντας ακόμα και τα λεγόμενα της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βέρας Γιούροβα.

Ήταν λίγο μετά από μία ακόμα επίθεση του Γιάννη Οικονόμου στον Αλέξη Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν το documentonews.gr έθιξε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας και την διεθνή κριτική που δέχεται για το κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, όπου κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία και πως απομακρύνει τη χώρα από την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εκείνος επιχείρησε να… κρύψει την κυβέρνηση πίσω από το δάχτυλό της.

«Ο κ. Τσίπρας μας έχει συνηθίσει, και ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τακτική κατασυκοφάντησης της χώρας στο εξωτερικό, και όταν είναι στην Ελλάδα, και όταν είναι στο εξωτερικό. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την περίπτωση της μικρής Μαρίας; Την υιοθέτηση κατηγοριών κατά του λιμενικού και των σωμάτων ασφαλείας στη χώρα μας; Τώρα, από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά την άποψη των ευρωπαϊκών θεσμών για την ελληνική κυβέρνηση, τον προτρέπουμε να δει σειρά αποφάσεων και τα αποτελέσματα που οι αποφάσεις αυτές παράγουν, για τη ροή των χρηματοδοτικών εργαλείων προς την Ελλάδα, για την αποτύπωση των επιδόσεων της χώρας σε ότι αφορά τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, τη μείωση του χρέους. Για την αναβάθμιση της χώρας σε δείκτες αντίληψης της κοινωνίας για τη διαφθορά, και το Democracy Index του Economist, και μια σειρά τέτοιου είδους γεγονότα και πράγματα» ήταν η απάντηση του Γ. Οικονόμου, με την ερώτησή μας αμέσως μετά να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς τα όσα περιλαμβάνει έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη μαγική εικόνα που περιέγραψε παραπάνω.

«Πριν από λίγες ημέρες, στη συνάντησή της με τον κ. Γεραπετρίτη, η κ. Γιούροβα ανήρτησε πως «στην ΕΕ οι δημοσιογράφοι πρέπει να προστατεύονται από υποκλοπές και να εξασφαλίζεται ελευθερία του Τύπου». Επίσης είδαμε την έκθεση του παρατηρητηρίου ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ, MFRR που έφερε την Ελλάδα πρώτη σε νομικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και Μέσων ενημέρωσης. Στο δημοσίευμα του Economist γίνονται συγκεκριμένες αναφορές για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ελευθερία του Τύπου. Και στις 15 Φεβρουαρίου έχουμε στην ευρωβουλή συζήτηση με τίτλο «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών κ η ελευθερία του Τύπου»». Συνάδει αυτή κατάσταση, αυτά τα γεγονότα με αυτά που λέτε για την εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμών για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα; Σας προβληματίζει καθόλου;» ήταν το ερώτημα του documentonews.gr στον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου, εκπλήσσοντάς μας με την άμεση απάντησή του πως «συνάδει απολύτως».

«Απολύτως συνάδει. Καταρχήν, όπως πολύ σωστά είπατε, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την κα Γιούροβα ότι στην Ευρώπη πρέπει να προστατεύονται οι δημοσιογράφοι από τις παράνομες παρακολουθήσεις. Ποιος διαφωνεί με αυτό; Κανείς. Και εδώ στη χώρα μας έχουμε πάρει σειρά πρωτοβουλιών, νομίζω πρώτοι από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σε ότι αφορά τα κακόβουλα λογισμικά, αποκαθιστώντας και διάφορα περίεργα πράγματα που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, μια βδομάδα πριν τις προηγούμενες εκλογές» απάντησε αρχικά ο Γ. Οικονόμου, στρεψοδικόντας επί της ουσίας με τα λεγόμενα της στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Γ. Γεραπετρίτη.

Υπενθυμίζεται πως η Β. Γιούροβα κατέστησε σαφές ότι «στην ΕΕ οι δημοσιογράφοι πρέπει να προστατεύονται από υποκλοπές και να εξασφαλίζεται ελευθερία του Τύπου», όπως σημείωσε και στην σχετική ανάρτηση που έκανε στα social media για τη συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη. Μήνυμα που μπορεί άνετα να μεταφραστεί και ως τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία παρά τις ηχηρές παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις από την ΕΕ συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή της τακτικής της συγκάλυψης.

Η συνέχεια ωστόσο ήταν ακόμα πιο προκλητική, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέφερε το αφήγημα που θέλει τις κατατάξεις διεθνών οργανισμών όπως οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα να είναι υποκινούμενες και χωρίς αξιοπιστία. Αυτή τη φορά, ήταν το Παρατηρητήριο ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ, Media Freedom Rapid Response που κατέταξε τη χώρα μας πρώτη στις νομικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης. Επιπροσθέτως, το δημοσίευμα του Economist που και ο ίδιος επικαλέστηκε, περιγράφει την Ελλάδα ως «ελαττωματική Δημοκρατία», με αναφορές στο σκάνδαλο υποκλοπών και στην ελευθερία του Τύπου.

«Δεύτερον οποιοσδήποτε μιλάει για ζητήματα ελευθερίας Τύπου στην Ελλάδα, αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού, νομίζω το έχουμε αναδείξει αυτό πάρα πολλές φορές. Οι περισσότεροι βασίζονται σε εκθέσεις κάτι οργανώσεων που βάζουν τις δικτατορίες πάνω από τη χώρα μας» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας πως οι επιθέσεις στους ΡΧΣ και άλλες οργανώσεις ελευθερίας του Τύπου ήταν κάθε άλλο παρά τυχαίες.

«Η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος δικαίου. Όπου εντοπίζονται αδυναμίες και λάθη, αυτά δεν κρύβονται κάτω από το χαλί. Αντιθέτως, με θεσμικό τρόπο, μέσα από τη Δικαιοσύνη και με ουσιαστικές παρεμβάσεις διορθώνονται. Και αυτό ακριβώς αντανακλά, παρά τις παρατηρήσεις που σωστά λέτε ότι επισημαίνει και ο Economist, στην άνοδο της χώρας μας, νομίζω σε σχέση με το 2019, κατά δεκαπέντε θέσεις στον δείκτη αυτόν» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου, επιλέγοντας για μία ακόμα φορά τη διαστροφή της πραγματικότητας, αντί της όποιας αυτοκριτικής για την εικόνα που σχηματίζεται για την χώρα στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πως ως απότοκο όλων των παραπάνω, έχει ήδη γίνει γνωστό πως την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Ευρωβουλής το σκάνδαλο των υποκλοπών υπό το πρίσμα της γενικότερης διάβρωσης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των Προέδρων. Μάλιστα, ο τίτλος της συζήτησης είναι αποκαλυπτικός: «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter