Το Μαύρο κουτί έρχεται και στα οχήματα από το 2020

Οι ηλεκτρονικοί καταγραφείς (Electronic Data Recorders) θα συλλέγουν στοιχεία και παραμέτρους αφενός για τη διαλεύκανση ατυχημάτων, και αφετέρου για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Η σχετική απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετεί την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μεταφορών και πλέον θα περάσει για ψήφιση στα Κοινοβούλια των χωρών – μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, όλα τα νέα οχήματα που θα παράγονται από το 2020 και μετά θα διαθέτουν το επονομαζόμενο και ως «μαύρο κουτί».

Πρόκειται για ηλεκτρονικούς καταγραφείς (Electronic Data Recorders) οι οποίοι θα συλλέγουν στοιχεία και δεδομένα από μια σειρά αισθητήρες. Από αυτά σε περίπτωση ατυχήματος θα διατηρούν τα τελευταία δευτερόλεπτα καταγραφών πριν το ατύχημα, αλλά και μερικά μετά από αυτό.

Συγχρόνως επεκτείνεται η υιοθέτηση και άλλων συστημάτων, όπως το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης ευρείας κάλυψης και για πεζούς / ποδηλάτες (Automated Emergency Braking) και του συστήματος υποβοήθησης της ταχύτητας κίνησης (Intelligent Speed Assistance).

Επιπρόσθετα προβλέπεται η εξάπλωση των συστημάτων ελέγχου του οδηγού για κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση και πέρα των επαγγελματικών οχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.