MINI πολυχώρος

Το MINI LIVING URBAN CABIN εκτέθηκε στον προαύλιο χώρο του A/D/O από 6 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου, 2017

Σχεδιασμένο από τη MINI LIVING σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική εταιρία Bureau V που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, το MINI LIVING URBAN CABIN απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις της αστικής διαβίωσης μέσω μιας φιλοσοφίας micro-living και συγκατοίκησης. Η MINI δημιούργησε το A/D/O σαν ένα δημιουργικό χώρο για τη διερεύνηση νέων σχεδιαστικών τάσεων.

Είναι ένα συμπαγές μικρο-σπίτι (εμβαδού περίπου 15 m2) κατάλληλο για μέχρι δύο άτομα και ευέλικτο ώστε αφενός να προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών, αφετέρου να τους επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο, με έξυπνο και ελκυστικό τρόπο. Το URBAN CABIN λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στο London Design Festival 2017 και είναι ένα project σε εξέλιξη που διερευνά το μέλλον των αστικών κατοικιών με γνώμονα τη δημιουργική χρήση χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα MINI LIVING έχει σχεδιάσει το μικρο-σπίτι σαν χώρο έρευνας για σχετικές αστικές ανάγκες και τοπικές κουλτούρες.

Καθώς το URBAN CABIN μετακινείται σε διάφορες τοποθεσίες, η ομάδα σχεδίασης MINI LIVING συνεργάζεται με τους ντόπιους αρχιτέκτονες για να μάθει και να μελετήσει τις ιδιαιτερότητες της πόλης τους. Στη συνέχεια, οι αρχιτέκτονες δημιουργούν Κουζίνες και Δωμάτια Εμπειρίας για το URBAN CABIN της πόλης τους. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι η παγκόσμια κρίση της αναγκαστικής μετανάστευσης, που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ενώ αυτή η κρίση εμπεριέχει πολυάριθμα περίπλοκα θέματα, το μείζον ζήτημα είναι αυτό της κατοικίας (‘home’). Εκατομμύρια άτομα από όλο τον πλανήτη αποκαλούν τη Νέα Υόρκη ‘home’, κάνοντάς την μία από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις στον κόσμο. Η συνεργασία MINI LIVING και Bureau V στο A/D/O στη Νέα Υόρκη απαντά στο θέμα “home” με το URBAN CABIN, που, κατά μία έννοια, χαλαρώνει από το στρες τον κάτοικο της πόλης, καθώς αποπνέει μία αίσθηση άνεσης και χιούμορ.

«Η ιριδίζουσα επιφάνεια του URBAN CABIN παίζει με τη γωνία ορατότητας, τη δική σου οπτική γωνία για τη Νέα Υόρκη. Περπατώντας στην πόλη – τα χρώματα αλλάζουν ενώ κινείσαι. Το εσωτερικό είναι ένα δωμάτιο έμπνευσης και εκπληκτικής διάδρασης σχεδιασμένο για την αξιολόγηση των προσωπικών αναγκών του κατοίκου της Ν. Υόρκης. Είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαδικασία σχεδίασης να κατανοούμε πραγματικά τι κάνει τη ζωή σε αυτή τη συγκεκριμένη πόλη μοναδική», εξήγησε η Κορίνα Νέιτερ, Σχεδιάστρια Εμπειρίας της MINI LIVING.

Η πρόσθετη ‘κουζίνα’ και το ‘δωμάτιο εμπειρίας’ του Bureau V συνδυάζουν δυναμικές και άκαμπτες φόρμες με εκφραστικά χρώματα και βελούδινα υλικά, με σκοπό να προσθέσουν λίγο χιούμορ για χαλάρωση από το στρες της μετεγκατάστασης, σύμφωνα με τη Stella Lee, Επικεφαλής του Bureau V. «Εκτός από τη συμβολή στην ανθρώπινη ευεξία και τη μείωση του στρες, το χιούμορ παίζει ζωτικό ρόλο στο σύγχρονο μιντιακό τοπίο, προσφέροντας ένα ισχυρό μέσον για πολιτισμική και πολιτική κριτική», δήλωσε ο Πέτερ Ζούσπαν, Επικεφαλής του Bureau V.

«Το MINI LIVING εκφράζει την άποψη ότι η δημιουργική χρήση χώρων είναι το μυστικό για μία νέα προσέγγιση των πόλεων που αγαπάμε», σχολιάζει ο Όκε Χάουζερ, Δημιουργικός Επικεφαλής του MINI LIVING. «Σε έναν όλο και πιο γενικό, αστικοποιημένο κόσμο, μπορούμε μέσα από τη σχεδίαση να μεταμορφώνουμε τους χώρους σε χρήσιμες και σημαντικές τοποθεσία για την πόλη. Τοποθεσίες με ειδικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες για τη δημιουργία μιας μοναδικής ταυτότητας σε διάφορα βιωματικά επίπεδα».

Σε συνδυασμό με την εγκατάσταση URBAN CABIN, το A/D/O διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων όλο τον Οκτώβριο με θέμα ένα μεταβαλλόμενο οικιστικό τοπίο και την περαιτέρω εξέλιξη του URBAN CABIN σε κατοικήσιμη ιδέα για το 2018. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν σε ένα workshop με την επιτροπή του διαγωνισμού ‘New Practices New York’ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων (AIANY) στις 27 Οκτωβρίου, 12 μ.μ., στο πλαίσιο ενός project με τίτλο ‘Η Νέα Εντοπιότητα: Εύρεση Ασφαλούς Στέγης σε Έναν Αβέβαιο Κόσμο’. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα διατίθενται στο a-d-o.com.

«Στόχος μας στο A/D/O είναι η πρόκληση διαλόγου για το πού κατευθύνεται ο κόσμος και η διερεύνηση του ρόλου της σχεδίασης στην επίτευξη της προόδου», σχολίασε ο Νέιτ Πινσλεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος, A/D/O. «Το URBAN CABIN μας ενθαρρύνει να αμφισβητήσουμε ξεπερασμένες αντιλήψεις για τη στέγαση και να απαιτήσουμε φρέσκιες λύσεις που ανταποκρίνονται σε νέα στυλ ζωής, νέες κουλτούρες και τη νέα δημογραφική πραγματικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.