Το παρασκήνιο που πυροδότησε το «μπουρλότο»

Το παρασκήνιο που πυροδότησε το «μπουρλότο»

Κανείς στον πολιτικό ορίζοντα δεν περίμενε την έκρηξη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με σκληρές εκφράσεις ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες

 

Δύο σχολές σκέψης συγκρούστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από την κατάθεση της τροπολογίας Καιρίδη, η οποία προκάλεσε κλυδωνισμούς στη «γαλάζια» παράταξη μετά το «αντάρτικο» του Αντώνη Σαμαρά. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο λεγόμενος «πρωινός καφές» που σερβίρεται στην Ηρώδου Αττικού αποτελείται από δύο ετερόκλητες ομάδες στελεχών πέριξ του πρωθυπουργού.

Από τη μία τοποθετούνται πρόσωπα με γνώση των αναφορών της κομματικής βάσης και του ιδεολογικού φορτίου της ΝΔ, όπως ο Παύλος Μαρινάκης, ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Γιάννης Μπεκίρης ή ο Μάκης Βορίδης. Από την άλλη βρίσκονται οι λεγόμενοι «γενίτσαροι». Δηλαδή στελέχη που χωρίς ανάλογες ιδεολογικοπολιτικές καταβολές βρέθηκαν προσδεμένοι στο «μητσοτακικό άρμα», όπως ο «εκσυγχρονιστής» Ακης Σκέρτσος, ο Δημήτρης Τσιόδρας και ο Αλέξης Πατέλης.

Διαβάστε επίσης – Μεταναστευτικό: Διχασμένη η Νέα Δημοκρατία μετά τη σύγκρουση Μαξίμου-Σαμαρά για την τροπολογία Καιρίδη

Κατά τις πληροφορίες, στην πολιτική ζύμωση επί της επίμαχης διάταξης όσοι έχουν το πλεονέκτημα της γείωσης με το «γαλάζιο» ακροατήριο φέρονται να έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου για όσα θα ακολουθούσαν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως γνώριζαν ότι ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός θα τραβούσε τη σκανδάλη. Ειδικότερα, φέρονται να επισήμαναν τον ταυτοτικό χαρακτήρα του μεταναστευτικού για το δεξιό κοινό, θέτοντας στο τραπέζι την πλάστιγγα πολιτικού κόστους – οφέλους, η οποία θα έγερνε υπέρ της πολιτικής ζημίας.

Στον αντίποδα, οι «μουσαφίρηδες» φέρονται να στύλωσαν τα πόδια, επιμένοντας ότι πρόκειται για ρύθμιση που θα βελτιώσει την κατάσταση στο εντεινόμενο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών κυρίως στην επαρχία, ενώ ο «αέρας» του 41% φαίνεται πως ήταν ένας βολικός ισχυρισμός στα χείλη τους για να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις. Τελικά, η γραμμή των «μουσαφίρηδων» πέρασε, γεγονός που αντανακλά τον αναβαθμισμένο ρόλο τους στη δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη, ακόμη κι αν αποδεικνύονται ικανοί να προκαλέσουν τριγμούς εν μέσω της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Τα πρώτα μηνύματα

Κι ενώ οι εκτιμήσεις των λεγόμενων «γενίτσαρων» ήταν πως η τροπολογία που μειώνει από επτά σε τρία χρόνια το όριο διαμονής για την απόκτηση άδειας παραμονής από παράτυπους μετανάστες, οι πρώτες ενδείξεις για όσα θα ακολουθούσαν ήρθαν από τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση Μέσα. Ενημερωτικές ιστοσελίδες πρώτης γραμμής έκαναν λόγο για «νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών», κάτι που αποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη δεν είχαν προετοιμάσει αναλόγως τον μηχανισμό, με αποτέλεσμα οι τίτλοι να αποτελούν οιονεί χτυπήματα εκ των ένδον.

«Αντάρτικο» Σαμαρά

Με τον Αδωνη Γεωργιάδη να έχει ήδη απολογηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παραθέτοντας διαπιστευτήρια στα ακροδεξιά τρολ του Twitter για να δικαιολογήσει κι αυτήν την κυβίστηση, κανείς δεν ανέμενε στον πολιτικό ορίζοντα την ανακοίνωση Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις, όπως «η Ελλάδα είναι χώρα κι όχι χώρος», ζητώντας χωρίς περιστροφές την απόσυρση της τροπολογίας. Σημειωτέον, πρόκειται για την πρώτη φορά επί διακυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη που ο Αντ. Σαμαράς όχι απλώς αντέδρασε για μια κατατεθειμένη διάταξη, αλλά ζήτησε και την απόσυρσή της.

Επίσης, για πρώτη φορά ο Μεσσήνιος επανήλθε μέσω δελτίου Τύπου που εξέδωσαν οι συνεργάτες του, απαντώντας επί της ουσίας στην κριτική που του άσκησε ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος από βήματος Βουλής έκανε λόγο για λαϊκισμό και καριέρες που χτίστηκαν πάνω στο μεταναστευτικό. Ακολούθησε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατέστησε σαφές πως τα πυρά της στρέφονται κατά του Αντ. Σαμαρά, ψέγοντάς τον κι εκείνη με τη σειρά της για λαϊκισμό. Μάλιστα, η πρώην υπουργός έβαλε στο τραπέζι και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, εκφράζοντας τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακάθεκτη την εν λόγω μεταρρύθμιση.

Διαρροές δυσαρέσκειας

Πριν από τις διαρροές περί «ρύθμισης που έχει εξηγηθεί επαρκώς», το φως της δημοσιότητας είχαν δει αντίρροπες πληροφορίες, οι οποίες αποκάλυπταν την πρωθυπουργική δυσαρέσκεια κατά όσων όφειλαν να προετοιμάσουν το έδαφος και να κάνουν τις ανάλογες σταθμίσεις προτού ανάψουν το πράσινο φως για την τροπολογία. Τη δυσθυμία του Κυρ. Μητσοτάκη ενέτειναν οι αλυσιδωτές ενστάσεις που εκφράστηκαν από βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας σε πάνελ ή από το βήμα της Βουλής. Τον χορό άνοιξε ο Θάνος Πλεύρης και ακολούθησαν οι Μπάμπης Αθανασίου, Μίλτος Χρυσομάλλης, Στράτος Σιμόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης και Κώστας Καραγκούνης, οι οποίοι πειθάρχησαν και υπερψήφισαν τη διάταξη.

Επεται συνέχεια;

Το ερώτημα που απασχολεί τους ενοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας δεν είναι άλλο από το αν ο Αντ. Σαμαράς απασφάλισε άπαξ ή θα συνεχίσει από εδώ και στο εξής σε ανάλογους ρυθμούς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως «τώρα άνοιξε η συζήτηση για το μεταναστευτικό», δίνοντας σήμα για τις προθέσεις σύσσωμης της σκληρής πτέρυγας με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις, όπως τη νέα συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για το μεταναστευτικό και το άσυλο.

Σαμαρικά στελέχη δεν βλέπουν με καλό μάτι την έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν, εκτιμώντας ότι είναι δυσοίωνα τα μελλούμενα για τη χώρα μας. Επιπλέον, θυμίζουν με νόημα τους πρόσφατους τριγμούς που προκάλεσε στη Γαλλία το μεταναστευτικό, ενώ μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η ανάρτηση του Αδ. Γεωργιάδη για τις «500.000 θέσεις εργασίες που η Ελλάδα ζητά» από τρίτες χώρες.

Ακροδεξιό «τσίρκο»

Η επίμαχη διάταξη που νομιμοποιεί μετανάστες (υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απέλασης) αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για να μετατραπεί η Βουλή σε αρένα διοχέτευσης ρατσιστικού και μισαλλόδοξου φορτίου. Πρωταγωνιστές ήταν οι πρόεδροι της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, αλλά και της… χριστεπώνυμης Νίκης Δημήτρης Νατσιός. Ολοι τους στόχευσαν στα πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ για ευνόητους λόγους, μετατρέποντας την ολομέλεια σε εθνικιστική διελκυστίνδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter