Το «πιστόλι» του Μαξίμου στον κρόταφο Καραμανλή

Το «πιστόλι» του Μαξίμου στον κρόταφο Καραμανλή

Όσο και αν οι κυβερνητικές προσπάθειες απόκρυψης του Κώστα Καραμανλή του νεότερου έχουν προκαλέσει την νοημοσύνη των πολιτών και της αντιπολίτευσης, οι δημόσιες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και των συν αυτώ σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών επιβεβαιώνουν πως όλες οι μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου στοχεύουν σε ένα αποτέλεσμα: Το «στεγνό καθάρισμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Νέας Δημοκρατίας από τους καραμανλικούς.

Διαβάστε σχετικά: «Κρυφτό» τέλος για Καραμανλή: Στην Επιτροπή Θεσμών μετά τις κυβερνητικές πιέσεις – Νέες μεθοδεύσεις συγκάλυψης από Μαξίμου

Η αρχή έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά την ημέρα της τραγωδίας. Τότε που ο Γιάννης Οικονόμου ερωτήθηκε για το εάν ο -άρτι παραιτηθείς εκείνες τις ώρες- Κώστας Καραμανλής θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία.

«Ο Κ. Αχ. Καραμανλής παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας γενναία την πολιτική ευθύνη. Από την πλευρά της Ν.Δ. και του Κ. Αχ. Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές» δήλωσε στις 6 Μαρτίου στους κυβερνητικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας έναν αμήχανο αστερίσκο, πως «αλλού είναι τα ζητήματα για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια».

Η δήλωση του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε αίσθηση στις τάξεις των γαλάζιων, καθώς θεωρήθηκε πως συνειδητά έδωσε «βορά» τον παραιτηθέντα στις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Εάν ο εκπρόσωπος επιθυμούσε να «προστατέψει» τον παραιτηθέντα υπουργό, θα μπορούσε απλώς να μεταθέσει το ζήτημα της υποψηφιότητάς του, καθώς βρισκόμασταν στα πρώτα 24ωρα από την τραγωδία.

Τουναντίον, λειτούργησε ως «σήμα» επίθεσης στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή. Τα συντονισμένα πυρά ξεκίνησαν άμεσα από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, συνεχίστηκαν από την αντιπολίτευση και γαλάζια στελέχη -είτε κατ’ εντολήν πρωθυπουργικού γραφείου, είτε για ιδίον όφελος, είτε απλώς ως διαπιστευτήρια διαπιστευτήρια στον πρωθυπουργό- καταλήγοντας στην «πυρά» των κοινωνικών αντιδράσεων. Πρωτοστάτησαν με τις επιθέσεις τους ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Φωτεινή Πιπιλή.

Διαβάστε επίσης: Ο Οικονόμου καλύπτει τον «ανήξερο πρωθυπουργό» – Ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτα για το χάος στον ΟΣΕ (Video)

Στη συνέχεια, το μεσημέρι της Δευτέρας, και πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήρθε να ανατρέψει ακόμα και την επιχείρηση κάλυψης του προέδρου της Βουλής που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη. Την ώρα που ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον φυγάδευε από την ασφυκτική πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητούσε να έρθει την Τετάρτη στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μαζί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο εκπρόσωπος δήλωνε το αντίθετο.

«Ο κ. Καραμανλής είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώ ότι στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που θα γίνει μία εκτεταμένη συζήτηση και ο ίδιος πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει την δική του άποψη» δήλωσε αυτολεξεί ο Γ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ακολούθως προς τους συντάκτες πως εννοούσε την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, και πως η αναφορά στη «Θεσμών και Διαφάνειας» έγινε εκ παραδρομής.

Όταν πια ξημέρωσε η Τρίτη και έγινε γνωστό πως ο Κ. Καραμανλής δεν θα δώσει το παρών την Τετάρτη στη Βουλή, ο εκπρόσωπος μίλησε τη «γλώσσα της αλήθειας», του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Προφανώς σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει. Εγώ αυτό που θα σας πω, χωρίς να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου είναι ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν. Δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα στον πρωθυπουργό, δεν είχε μεταφερθεί το χάος […] Όλες οι αλυσίδες που εμπλέκονται έχουν την ευθύνη. Υπάρχει και πολιτική ευθύνη που αναλήφθηκε ακριβώς αυτό. Προφανώς όφειλαν να ήξεραν αυτό το μπάχαλο, αυτό το χάος σε ό,τι αφορά στη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού στον ΟΣΕ» ανέφερε σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ενώ σε άλλο σημείο έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρος.

«Η εικόνα αυτή της διάλυσης που αναδείχθηκε μέσα από το δυστύχημα με τον πιο τραγικό τρόπο σε επίπεδο κυβέρνησης δεν είχε φτάσει ποτέ. Δεν είχε μεταφερθεί από τον ΟΣΕ στο υπουργείο; Δεν είχε μεταφερθεί από τα κατώτερα κλιμάκια του ΟΣΕ στη διοίκηση του ΟΣΕ; Θα αποδειχθεί. Όφειλαν να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον ΟΣΕ ότι υπάρχει αυτό το μαύρο χάλι κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Μιλάμε για παθογένεια» συμπλήρωσε, μην αφήνοντας περιθώρια για το ποιος βρίσκεται στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου.

Ω του θαύματος, λίγες ώρες μετά τις σημερινές δηλώσεις του Γ. Οικονόμου, ο Κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον Κ. Τασούλα πως «θέτει εαυτόν στη διάθεση της Βουλής», ώστε να βρεθεί τελικά στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Η απόφαση του Προέδρου της Βουλής ήταν απλώς να μεταθέσει την εμφάνισή του για τη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας, ώστε να βρεθεί τελικά στα έδρανα της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Θα γίνει -με λίγα λόγια- αυτό που το Μέγαρο Μαξίμου μεθόδευσε εξ αρχής, έχοντας πλέον φορτώσει στις πλάτες του την άγνοια του Κυρ. Μητσοτάκη (και) για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter