Το προεκλογικό σχέδιο της ΝΔ για την Προανακριτική: Ποιους καλούν, ποιους απέκλεισαν και γιατί αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το προεκλογικό σχέδιο της ΝΔ για την Προανακριτική: Ποιους καλούν, ποιους απέκλεισαν και γιατί αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησε η αξιωματική αντιπολίτευση από τη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για αντιθεσμικές πρακτικές και καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας του Δ. Παπαγγελόπουλου λόγω (και) της άρνησης της ΝΔ να κληθούν προς κατάθεση οι μάρτυρες που έχει προτείνει ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης.

Φουντώνοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, η ΝΔ επισπεύδει τις διαδικασίες της Προανακριτικής Επιτροπής μέσω της απόρριψης των μαρτύρων που προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ και Δ. Παπαγγελόπουλος. Η ΝΔ επέβαλλε δια του συσχετισμού να κληθούν προς κατάθεση ως ύποπτοι οι Δ. Παπαγγελόπουλος, Γ. Φιλιππάκης, Γ. Παπαδάκου και Αλ. Τάρκας.

«Η Επιτροπή δεν μπορεί να καταστήσει κάποιους υπόπτους πριν από την σύνταξη του πορίσματος. Δεν μπορούμε να καταστίσουμε υπόπτους κάποιους, επειδή τους χαρακτήρισε έτσι ένας ιδιώτης, ο Σ. Μιωνής» είπε -σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- ο Σπ. Λάππας, ενώ ο έτερος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Γκιόλας, προειδοποίησε:

«Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου αφορά σε αυτοτελείς πράξεις, οι οποίες αναφέρονται από έναν και μόνο ιδιώτη, τον κ. Μιωνή. Εμείς, είμαστε εισαγγελείς ειδικών καθηκόντων. Δεν είναι θέσφατο τα όσα καταγγέλλει ο Μιωνής, το αντίθετο μάλιστα. Εμείς, ψάχνουμε την αλήθεια κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς καταθέσεις μαρτύρων, χωρίς αποδεικτικό υλικό. Εμμένουμε να εξεταστούν όλοι οι παράγοντες που μπορούν να συνεισφέρουν επί του ερευνητέου θέματος. Χωρίς την διασφάλιση των εχέγγυων, εμείς θα το σκεφτούμε πολύ σοβαρά θα συνεχίσουμε να παριστάμεθα μόνο για να προβάλουμε ενστάσεις στις μεθοδεύσεις σας».

ΣΥΡΙΖΑ και Δ. Παπαγγελόπουλος πρότειναν να κληθούν οι δύο επόπτες αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Παπαγεωργίου και Μπρακουμάτσος, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, οι εισαγγελείς Καλούδης και Ζαγοραίος, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, η πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και ο Γ. Φιλιππάκης με τον δικηγόρο του κ. Μαργωμενο, όπως επίσης ο Αλ. Τάρκας και ο κ. Ιατρού.

Η πλειοψηφία απέρριψε τα αιτήματα ερευνώμενου και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Αυγέρη, να διερωτάται δηκτικά λίγο πριν την αποχώρηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή συνεδρίαση: «Αφού αρνείστε τα πάντα, δεν μας δίνετε και το πόρισμα που το έχετε έτοιμο, να μην ταλαιπωρείτε και την Επιτροπή;». 

Σύμφωνα
με αρμόδιες πηγές, η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε μόνο τη σημερινή
συνεδρίαση και επ’ ουδενί δεν πρέπει να μεταφράζεται ως οριστική
αποχώρηση από τις διαδικασίες της Προανακριτικής.

Διαβάστε επίσης: Σκληρή ανακοίνωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική: «Ένα ακόμα πραξικόπημα κατά του Κράτους Δικαίου»

«Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία»

Για πυροδότηση της διαδικασίας κατηγορούν πηγές της ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας στην παραδοχή ότι «μετά από 8 μήνες πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία». Κατά τις «γαλάζιες» πηγές, η πλειοψηφία, θέλοντας να ρίξει άπλετο φως στην όλη διαδικασία, πρότεινε την κλήση ως υπόπτων των κ.κ. Παπαγγελόπουλου, Φιλιππάκη, Ταρκα, Παπαδάκου.

«Παρα ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πυροδοτήσει ξανά την Επιτροπή, απειλώντας την πλειοψηφία για τρίτη συνεχόμενη φορά με αποχώρηση και ζητώντας ως μάρτυρες τους κ.κ. Παπασπύρου, Μπρακουμάτσου, Παπαγεωργίου Καλούδη, Ζαγοραίο, Παπαδάκου, Φιλιππάκη – Μαργωμένο και Τάρκα» σημειώνουν οι πηγές της ΝΔ και συμπληρώνουν την παραδοχή: «Στόχος τους ήταν ξεκάθαρα να τραβήξουν τη διαδικασία σε μάκρος. Η πλειοψηφία πρότεινε πως μετά από 8 μήνες πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία».

Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν την αποχώρηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική ως «άδειασμα» στον ερευνώμενο πρώην αν. υπουργό. «Αποχωρώντας αφήνουν εκτεθειμένο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τον εγκαταλείπουν. Η πλειοψηφία ουκ ολίγες φορές δέχθηκε μάρτυρες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου θέλει να αφήσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην τύχη του» ισχυρίζονται οι πηγές και θυμίζουν πως η πλειοψηφία αποδέχθηκε την κλήση των Ξ. Δημητρίου, κ. Μανία, κ. Ράνου, Μανιαδάκη και Φρουζή, οι οποίοι -κατά τις πηγές- προτάθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Άρα, η καταγγελία περί δήθεν άρνησης των προτάσεων της μειοψηφίας είναι προσχηματική. Θέλουν να αποχωρήσουν» συμπεραίνουν και καταλήγουν σχολιάζοντας οι πηγές της ΝΔ: «Δεν είναι τυχαία η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Δ. Παπαγγελόπουλο, όπως αυτή διατυπώθηκε με τη φράση του Γιάννη Γκιολα: ¨Δεν είμαστε εμείς ο Παπαγγελόπουλος”».

«Κοινοβουλευτικό και δικαστικό πραξικόπημα»

Για κοινοβουλευτικό και δικαστικό πραξικόπημα κατηγορούν την πλειοψηφία οι συνήγοροι του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα, τονίζοντας ότι «η σκευωρία δεν θα περάσει και οι σκευωροί θα αποκαλυφθούν σύντομα».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η αιφνίδια απόφαση της πλειοψηφίας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής για μετατροπή ως υπόπτων μη πολιτικών προσώπων χωρίς να υπάρχει μάλιστα τέτοια απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής για τα μη πολιτικά πρόσωπα και η μη αποδοχή του αιτήματος του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου να κληθούν για εξέταση ουσιώδεις μάρτυρες, αποτελεί Κοινοβουλευτικό και δικαστικό πραξικόπημα. Έτσι αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν ενδιαφέρονται για την ανεύρεση της αληθείας, αλλά με παραβίαση βασικών κανόνων δικαίου και με αυθαιρεσίες προωθούν, χωρίς κανένα δισταγμό, πολιτικές διώξεις. Καταδεικνύεται ακόμη ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων παραβιάζουν τη νομιμότητα και τα στοιχειώδη δικαιώματα πολιτικών και πολιτών. Η σκευωρία δεν θα περάσει και οι σκευωροί θα αποκαλυφθούν σύντομα».

Και η συμπληρωματική δήλωση από τους συνηγόρους του Δ. Παπαγγελόπουλου:

«Η σημερινή μεθόδευση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, με την κλήτευση μη πολιτικών προσώπων για εξέταση ως υπόπτων είναι ευθέως αντίθετη με το νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών και την πάγια νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων. Γιατί ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος δεν είναι κατηγορούμενος, χαρακτηρίζεται απλά ως ύποπτος και η Ειδική Κοινοβουλευτική Προανακριτική Επιτροπή ερευνά μόνο αν είναι βάσιμες ή όχι οι αιτιάσεις των τριάντα (30) βουλευτών της ΝΔ. Μόνο αν στη συνέχεια η Ολομέλεια της Βουλής, μετά την κατάθεση πορίσματος από την ανωτέρω Επιτροπή αποφασίσει την άσκηση Ποινικής Δίωξης κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, μπορεί να ασκηθεί ποινική Δίωξη και κατά συμμέτοχων αν διαπιστώσει την ύπαρξη επαρκών ενδείξεων ενοχής. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι ο στόχος της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ αποτελεί πράξη εκφοβισμού δημοσιογράφων και Εισαγγελικών λειτουργών καθώς και αποπροσανατολισμού του Ελληνικού λαού. Η αυθαιρεσία και η παραβίαση της νομιμότητας δεν τιμούν τη Δημοκρατία και τα σύγχρονα κράτη».

Δήλωση Γιάννας Παπαδάκου

Την απόφαση της ΝΔ να την καλέσει με την ιδιότητα της υπόπτου στην Προανακριτική Επιτροπή σχολίασε με δήλωσή της η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, υπογραμμίζοντας ότι η κλήση της υπό αυτό το καθεστώς αποτελεί «μία ακόμα προσπάθεια των σκοτεινών κύκλων που διακινούσαν το μαύρο πολιτικό χρήμα» για να την τρομοκρατήσουν, να την φιμώσουν, και να την εξαφανίσουν από το χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Η απόφαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής να με καλέσει ως ύποπτη με αφορμή τους εις βάρος μου ισχυρισμούς του συκοφάντη και ερευνουμένου ως υπόπτου για απάτη από την Ελληνική Δικαιοσύνη Sabby Mioni, είναι μία ακόμα προσπάθεια των σκοτεινών κύκλων που διακινούσαν το μαύρο πολιτικό χρήμα να με τρομοκρατήσουν, να με φιμώσουν, και να με εξαφανίσουν από το χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Είναι λυπηρό ότι στις επιθέσεις σε βάρος μου συνηγορούν με παράνομες μεθόδους και αντισυνταγματικές πρακτικές και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η αλήθεια όμως θα ακουστεί και στη Βουλή, γιατί κανένας δεν μπορεί να με εμποδίσει στο να αποκαλύπτω το σκοτεινό και ζοφερό πρόσωπο της εξουσίας, αλλά και τους συνεργούς εκείνων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, λεηλατώντας και καταληστεύοντας τα δημόσια ταμεία. Θα εμφανιστώ στην επιτροπή, με όποια ιδιότητα και αν μου ζητηθεί και θα πω την αλήθεια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter