Το πρωί ακροδεξιά ρητορική, το βράδυ «φέρνουν» μετανάστες

Το πρωί ακροδεξιά ρητορική, το βράδυ «φέρνουν» μετανάστες

Οι αντιμεταναστευτικές κορόνες της ΝΔ βρήκαν «τοίχο» στην πραγματικότητα και στην έλλειψη εργατικών χεριών

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας ιστορικής πολιτικής κυβίστησης από τη ΝΔ, καθώς ψήφισε τροπολογία για τη νομική αναγνώριση χιλιάδων μεταναστών με το αιτιολογικό ότι στο εργατικό δυναμικό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Ο μοναδικός από το «γαλάζιο» στρατόπεδο που διαφοροποιήθηκε ηχηρά και την καταψήφισε ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, αφού εξαιρέθηκε μόνο αυτός από τη γραμμή της κομματικής πειθαρχίας.

Ηταν η ΝΔ του Αντ. Σαμαρά που υποδέχτηκε πρωτοκλασάτα στελέχη του ακροδεξιού ΛΑΟΣ (Αδωνης Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης) το 2012, όταν και συντελέστηκαν τεράστιες πολιτικές και ιδεολογικές μετατοπίσεις. Με την κίνηση αυτή ο Αντ. Σαμαράς νομιμοποίησε τις ακροδεξιές απόψεις με έντονα αντιμεταναστευτικά χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης – Μεταναστευτικό: Διχασμένη η Νέα Δημοκρατία μετά τη σύγκρουση Μαξίμου-Σαμαρά για την τροπολογία Καιρίδη

Επικοινωνιακός φράχτης

Επειτα οι ακροδεξιές λογικές και η σύνδεση του μεταναστευτικού με την εθνική ασφάλεια εργαλειοποιήθηκαν και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενορχήστρωσε το επικοινωνιακό σόου που αποκλήθηκε «έπος του Εβρου» και έκανε σημαία την επέκταση του φράχτη με σόου α λά Τραμπ, ενώ σε ομιλίες του μπροστά από τον φράχτη και από την Κομοτηνή ανέφερε: «Στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών μας δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωνε με στόμφο ότι «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία έκπτωση σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους, θα ολοκληρώσει με εθνικούς πόρους τον φράχτη, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο».

Διαβάστε επίσης – Οι κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου

Τώρα όμως ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντιλαμβάνονται τις ελλείψεις εργατικών χεριών, δείχνοντας ότι το μόνο που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν να διαχειρίζονται με ανευθυνότητα και να εργαλειοποιούν ευαίσθητα ζητήματα με μοναδικό σκοπό την παραγωγή πολιτικής υπεραξίας.

Ασφαλείς με νεκρούς

Ο Θ. Πλεύρης, που ψήφισε την τροπολογία λόγω της κομματικής πειθαρχίας, έχει προχωρήσει σε αδιανόητες δηλώσεις για το μεταναστευτικό.

Χαρακτηριστικά, στις 10/5/2011, λίγο προτού ενταχθεί στη ΝΔ, είχε αναφέρει ότι «το μεταναστευτικό μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι η φύλαξη των συνόρων. Φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχουν απώλειες. Για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί».

Ατζέντα Σαμαρά

Στις αρχές του 2012 ο Αντ. Σαμαράς είχε ήδη αναδείξει την ατζέντα με την οποία θα πήγαινε στις εκλογές. Με βασικό πυρήνα της πολιτικής του το αντιμεταναστευτικό «μένος», είχε πει στο διαγραμματειακό του κόμματος ότι «έχουν σήμερα καταληφθεί πολλές πόλεις στην Ελλάδα από παράνομους λαθρομετανάστες. Θα καταργήσουμε τον νόμο του Ραγκούση για την ιθαγένεια». Την ίδια αντιμεταναστευτική ατζέντα ακολουθεί μέχρι και σήμερα, καθώς καταψήφισε ακόμη και τροπολογία του ίδιου του κόμματός του, και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, προκαλώντας μεγάλη ενόχληση στο Μαξίμου.

Αλλοιώνουν τη χώρα

Η περίπτωση του Αδ. Γεωργιάδη είναι η πιο σύνθετη και υποδηλώνει πώς η ακροδεξιά «παντρεύεται» με τον νεοφιλελευθερισμό, αρκεί να υπάρχουν φτηνά εργατικά χέρια. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις με σύνθημα «Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι» και αποκαλούσε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ειρωνικά «Ακενοτούμπο», μέχρι που «θυμήθηκε» το όνομά του όταν πήρε πρωτάθλημα στο NBA.

Αδιανόητη ήταν δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη ότι «έχουμε πέσει θύματα ομαδικής προσπάθειας αλλοίωσης της χώρας αλλά θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση». Κι αυτό διότι την ώρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις είχε βυθιστεί σκάφος με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά των Παξών και υπήρχαν δώδεκα νεκροί επιβεβαιωμένα και 17 αγνοούμενοι.

Επάρατοι λαθρομετανάστες

Αφίσες κατά των προσφύγων και μεταναστών είχε κυκλοφορήσει το 2004 το Ελληνικό Μέτωπο όταν στα ηνία του κόμματος βρισκόταν ο Μ. Βορίδης. Ζητούσε από τους πολίτες να βγάλουν «κόκκινη κάρτα στους λαθρομετανάστες». Μάλιστα, σε μία από τις αφίσες παρομοίαζε την Ελλάδα με πλοίο, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «το πλοίο γέμισε», σε μια προσπάθεια να χαϊδέψει το ακροδεξιό ακροατήριο στο οποίο ανήκε από τα μαθητικά του χρόνια.

«Αοπλοι εισβολείς»

Μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι το 2014, όταν πέθαναν έντεκα μετανάστες, η Σοφία Βούλτεψη είχε αναφέρει: «Μας έχουν τρελάνει μετά το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Κλείνουν την Αθήνα, περιφέρουν Αφγανούς, Πακιστανούς, Μπανγκλαντεσιανούς. Ολη μέρα ασχολούνται με τους πρόσφυγες, σε εισαγωγικά, που τελικά είναι άοπλοι εισβολείς, όπλο στα χέρια της Τουρκίας».

Ακροδεξιό μπάρμπεκιου

Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κυρανάκης κάλυψε πριν από λίγα χρόνια ακροδεξιούς που διοργάνωσαν μπάρμπεκιου με χοιρινά και αλκοόλ έξω από κέντρα διαμονής προσφύγων, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Μάλιστα, επικαλούμενος την «ελευθερία» ανέφερε: «Δεν μπορεί υπήκοος τρίτης χώρας να έρθει και να επιβάλει τους δικούς του όρους. Από πού κι ως πού θα πρέπει να περιοριστούν τα δικαιώματα στην κατανάλωση και στον τρόπο ζωής που έχουν οι Ελληνες;». Τότε τον είχε αδειάσει η Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει νόμος που να σε κάνει άνθρωπο».

Είναι δεκάδες τα στελέχη της ΝΔ που έκαναν πολιτική καριέρα «στοχοποιώντας» τους μετανάστες και αναπαράγοντας προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα. Τώρα τα αποτελέσματα της ακροδεξιάς ρητορικής συγκρούονται με την ίδια την πραγματικότητα.

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter