Το Spiegel επαναφέρει το θέμα του Έβρου: «Από ελληνικά πυρά ο θάνατος πρόσφυγα»

Το Spiegel επαναφέρει το θέμα του Έβρου: «Από ελληνικά πυρά ο θάνατος πρόσφυγα»

Ένας θάνατος στη συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο στις 4 Μαρτίου που είχε απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη επανήλθε στην επικαιρότητα.

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό documentonews.gr: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα δημοσιεύματα περί νεκρού στον Έβρο

Δύο μήνες μετά, Κι αυτό έγινε με ένα βίντεο από την ερευνητική ομάδα Forensic Architecture η οποία συνεργάστηκε με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», το ολλανδικό κανάλι Pointer (KRO-NCRV) και το βρετανικό SKY News καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του 42χρονου Πακιστανού Μουχάμαντ Γκουλζάρ προήλθε από ελληνικά πυρά.

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού έχει τίτλο «Δολοφονικά πυρά στα σύνορα της Ευρώπης» και γράφει για τον θάνατο του Πακιστανού στον φράχτη των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. Έρευνες του «Spiegel» δείχνουν ότι πιθανότατα ο άντρας πυροβολήθηκε από Έλληνες στρατιωτικούς.

Τότε όλη η υφήλιος είχε τα μάτια της στραμμένα στον φράχτη των 11 χιλιομέτρων που χωρίζει την Τουρκία από την Ελλάδα. Στην τουρκική πλευρά συνωστίζονταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, στην ελληνική οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν μπει σε θέση άμυνας: μύριζε δακρυγόνο, ακούγονταν ελικόπτερα και φωνές.

Ο Μουχάμαντ Γκουλζάρ δεν είχε κοιμηθεί καλά. Στις 4 Μαρτίου ξυπνάει πεινασμένος, όπως θα διηγηθεί η σύζυγός του αργότερα. Ήθελε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη απ’ όπου είχαν ξεκινήσει με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Είχαν αποφασίσει να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια. Λίγο αργότερα, ο Γκουλζάρ έπεφτε νεκρός. Τα πυρά, σύμφωνα με τη Forensic Architecture προήλθαν πιθανότατα από Έλληνες συνοριοφύλακες με βάση το διαμέτρημα της σφαίρας που βρέθηκε στο σώμα και καταγράφηκε στην έκθεση αυτοψίας των τουρκικών αρχών. Τέτοιο είδος οπλισμού δεν φέρεται να υπήρχε στην τουρκική πλευρά εκείνη τη μέρα, ενώ οι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν οπλισμό από τον οποίο θα μπορούσε να φύγει η σφαίρα αυτή.

Στο συμπέρασμα της έρευνας αυτής καταλήγει η Forensic Architecture αφού ανέλυσε ενδελεχώς όλα τα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό και αφού ελήφθησαν υπόψη τα λεγόμενα αυτοπτών μαρτύρων και άλλα δεδομένα, όπως και μεθόδους γεωεντοπισμού και τρισδιάστατης απεικόνισης.

Εκείνο το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση ξιφούλκησε εναντίον των ερευνών που την έδειχναν υπεύθυνη για την αιματηρή χρήση του δόγματος «σύνορα-ασπίδα της Ευρώπης». Κατηγόρησε τα ελληνικά Μέσα που πρόβαλαν αποκαλύψεις διεθνών Μέσων για υιοθέτηση της τουρκικής προπαγάνδας.

Δείτε επίσης: Έβρος: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει Έλληνα στρατιωτικό να πυροβολεί σε ευθεία βολή

Αποκαλυπτικό βίντεο από την ομάδα Forensic Architecture για νεκρό πρόσφυγα στον Έβρο

New York Times: Καταγγελία πρόσφυγα για ύπαρξη μυστικής τοποθεσίας κράτησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter