Το ΣτΕ έκρινε «ασφαλή» την Τουρκία για την επαναπροώθηση δύο Σύρων

Το ΣτΕ έκρινε «ασφαλή» την Τουρκία για την επαναπροώθηση δύο Σύρων

Ασφαλή χώρα για τους δύο Σύρους πρόσφυγες που δεν ήθελαν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία έκρινε τη γείτονα χώρα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας . 

Με δύο αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των δύο προσφύγων από τη Συρία που ζητούσαν να μην επιστρέψουν στην Τουρκία και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτα τα αιτήματα τους να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους παρασχεθεί άσυλο Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους δικαστές του ΣτΕ δεν υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης των δύο αιτούντων, όπως π.χ. το να υποστούν βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία.

Στο σκεπτικό των δύο επίμαχων αποφάσεων αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία έχουν συμφωνήσει κοινό σχέδιο δράσης για τη στήριξη των Σύριων υπηκόων που απολαύουν διεθνούς προστασίας.

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι δύο αιτούντες οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, έχουν σύνδεσμο στη γείτονα χώρα καθώς εκεί βρίσκονται οι οικογένειες τους και συγγενείς τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτές υποθέσεις οδηγήθηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω σπουδαιότητας μετά από σχετικές αποφάσεις της 7μελούς σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter