Το success story της ελληνικής Theon

Το success story της ελληνικής Theon

Υποψήφιος για «επιχειρηματίας της χρονιάς» ο Κρίστιαν Χατζημηνάς

Ανάμεσα στους τέσσερις Ελληνες επιχειρηματίες που η συμβουλευτική Ernst & Young έχει προκρίνει για φέτος ως τους τέσσερις κορυφαίους του ελληνικού επιχειρείν και οι οποίοι θα διεκδικήσουν τον τίτλο του «Eπιχειρηματία της χρονιάς» τις περισσότερες πιθανότητες να βραβευτεί έχει ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, ιδρυτής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας Theon Sensors, η οποία πριν από ένα μήνα πραγματοποίησε με επιτυχία δημόσια εγγραφή στο δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, το Euronext της Ολλανδίας.

Η Theon είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία σχεδίασης και παραγωγής συστημάτων νυχτερινής όρασης θερμικής απεικόνισης που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές ασφαλείας και στρατιωτικής φύσης και αποτελεί μοναδικό success story, αφού μέσα σε 25 χρόνια ζωής αναδείχθηκε σε εξαγωγική εταιρεία και ήδη καταγράφει το 97% των πωλήσεών της εκτός Ελλάδας.

Με έτος ίδρυσης το 1997 η εταιρεία του Κρίστιαν Χατζημηνά κάλυπτε αρχικά μόνο ελληνικές ανάγκες, ωστόσο από νωρίς επέδειξε αξιοσημείωτη εξωστρέφεια. Ετσι το 2004 κέρδισε το πρώτο συμβόλαιο εκτός συνόρων για την προμήθεια οργάνων νυχτερινής όρασης στον στρατό της Αυστραλίας. Ακολούθησαν κι άλλα συμβόλαια εξαγωγών ως τη χρονιά-ορόσημο, το 2010, οπότε η Theon, προς μεγάλη έκπληξη των διεθνών ανταγωνιστών της, κέρδισε διαγωνισμό του σουηδικού στρατού για την προμήθεια μονόκιαλων νυχτερινής όρασης.

Παγκόσμια δύναμη

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο αποτέλεσε σημείο καμπής για την ελληνική εταιρεία, καθώς αναγνωρίζοντας την υψηλή ποιότητα και απόδοση των συστημάτων της ο σουηδικός στρατός επέκτεινε την αρχική σύμβαση δίνοντάς της μια μεγάλη παραγγελία. Από εκεί και

πέρα άνοιξε για τη Theon o δρόμος προς την κορυφή με συμβόλαια στην Ολλανδία, τη Δανία, τη Γερμανία, στις ΗΠΑ, επέκταση των πωλήσεών της σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω της ίδρυσης γραφείων στη Σιγκαπούρη και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δημιουργία γραμμών συμπαραγωγής στη Μέση και Απω Ανατολή.

Σήμερα η Theon Sensors διαθέτει δύο εργοστάσια στο Κορωπί και γραφεία σε έξι χώρες και είναι πλέον σταθερά εδραιωμένη στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς οργάνων νυχτερινής όρασης θερμικής απεικόνισης, συνιστώντας παγκόσμια δύναμη με περισσότερα από 100.000 συστήματα σε επιχειρήσεις ή με σύμβαση σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τριπλασιασμός μεγεθών

Ενδεικτική της ισχυρής ανάπτυξης που έχει καταγράψει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια είναι τα οικονομικά μεγέθη της περιόδου 2020-22 και το γεγονός ότι μέσα σε αυτήν την τριετία η Theon τριπλασίασε τις πωλήσεις της, από 54 εκατ. ευρώ το 2020 σε 147 εκατ. ευρώ το 2022, αλλά και τετραπλασίασε τα κέρδη της από 7,4 εκατ. ευρώ το 2020 σε 30 εκατ. ευρώ το 2022. Το 2023 η Theon κατέγραψε πωλήσεις 220 εκατ. ευρώ και υψηλή κερδοφορία και αναμένει ότι θα διατηρήσει αυτήν τη δυναμική και το 2024, καθώς το 2023 έκλεισε νέο μεγάλο συμβόλαιο ύψους 500 εκατ. ευρώ με τον αμερικανικό στρατό.

Στις 7 Φεβρουαρίου η Theon έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας που εισήχθη σε ξένο χρηματιστήριο, συγκεκριμένα στον δείκτη Euronext του Αμστερνταμ. Κατά τη δημόσια εγγραφή η εταιρεία διέθεσε το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της με στόχο να αντλήσει 100 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά άντλησε πολύ περισσότερα: ποσό 154 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τον ιδρυτή της Κρίστιαν Χατζημηνά θα χρησιμοποιήσει για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην παγκόσμια αγορά μέσω καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και πιθανών εξαγορών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter