Tο τεκμαρτό κέρδος σπρώχνει επαγγελματίες και μικρομάγαζα στον γκρεμό

Tο τεκμαρτό κέρδος σπρώχνει επαγγελματίες και μικρομάγαζα στον γκρεμό

Εχουν δίκιο οι χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες –δικηγόροι, βιοτέχνες, λογιστές, μηχανικοί, κτηνίατροι, ασφαλιστές, έμποροι, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, κτηνίατροι, ταξιτζήδες– που διαδήλωσαν την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ή είναι φοροφυγάδες; Εχουν δίκιο βουνό κι αν είχαν όλοι καταλάβει τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ, θα είχαν βγει στον δρόμο ακόμη περισσότεροι.

Εχει δίκιο να καγχάζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς για τις «προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ που τηρούνται στο ακέραιο», τονίζοντας ότι «καμία αύξηση φόρου, μας έλεγαν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κι έχουν ξεκινήσει χορό αυξήσεων των φόρων» οι οποίες επηρεάζουν «περισσότερους από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες κι εμπόρους» οι οποίοι αυτήν τη στιγμή «στοχοποιούνται ως φοροφυγάδες και τους επιβάλλονται τεκμαρτά εισοδήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις»;

Εχει κι αυτός δίκιο βουνό, καθώς από τις αρχές του 2023 υπήρχαν μελέτη του ΙΟΒΕ αλλά και δημόσιες συστάσεις της Κομισιόν για αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως διέψευδε ως τις κάλπες κάθε τέτοιο ενδεχόμενο προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο τους. Και πράγματι το πέτυχε, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα ψήφισε ΝΔ σε ποσοστό 44,7% έναντι 16% που προτίμησε ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο,τι χειρότερο έχει περάσει από την Ελλάδα»

Τι ακριβώς όμως προβλέπει το νομοσχέδιο-έκτρωμα κατά τους «μελλοθάνατους» ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με τις δικές τους φράσεις από τη διαβούλευση, που είναι πράγματι ό,τι χειρότερο έχει περάσει από την Ελλάδα; Επί της ουσίας εισάγει ένα νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων, βάσει του οποίου ανεξαρτήτως του τι εισπράττουν ή δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσο καλά κι αν εφαρμόζουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, mydata κ.λπ., η εφορία τούς κόβει ένα «κοστούμι» ελάχιστου τεκμαρτού κέρδους που ξεκινά από τις 10.920 και φτάνει ως τις 50.000 ευρώ.

Από το νέο σύστημα τη γλιτώνουν μόνο οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς τους αναγνωρίζεται ότι μπορούν να έχουν χαμηλά έσοδα και κέρδη κατά τα τρία πρώτα χρόνια της άσκησης μιας δραστηριότητας, ενώ κατά τον τέταρτο, πέμπτο και έκτο χρόνο τούς καταλογίζεται ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος 3.640, 7.280 και 10.920 ευρώ αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλες προσαυξήσεις που φουσκώνουν το τεκμαρτό κέρδος με βάση κριτήρια όπως ο χρόνος άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το ποσό των ετήσιων μεικτών αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου, εφόσον υπάρχει, και πόσο «επιτυχημένος» μπορεί να θεωρηθεί ο κάθε επαγγελματίας με κριτήριο το επίπεδο του τζίρου του συγκριτικά με τον μέσο τζίρο του κλάδου του.

Με αφετηρία λοιπόν το ελάχιστο κατώφλι των 10.920 ευρώ, το ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος: C Αυξάνεται κατά 10% για κάθε τριετία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και μέχρι τις τρεις τριετίες ως τα δώδεκα έτη σε ένα επάγγελμα: συγκεκριμένα, σε 12.012 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους με 7-9 χρόνια δραστηριότητας, σε 13.104 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους με 10-12 χρόνια δραστηριότητας και σε 14.196 ευρώ για όσους έχουν πάνω από 12 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας. C Αυξάνεται έτι περαιτέρω με την πρόσθεση του 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού που απασχολεί ο κάθε αυτοαπασχολούμενος, για τον μικρό αριθμό όσων έχουν προσωπικό. C Αυξάνεται ακόμη περισσότερο ανάλογα με το αν ο δηλωμένος τζίρος του επαγγελματία ξεπερνά και πόσο τον μέσο τζίρο των συναδέλφων του με τον ίδιο ΚΑΔ – δίνοντας τελικά, κατά τις προβολές που έχει κάνει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ, αυξήσεις φόρου από 70% ως 160%.

Στα προβλήματα του νέου συστήματος περιλαμβάνεται και η μηδαμινή ελαστικότητά του αν ληφθεί υπόψη ότι απαλλαγή από το τεκμαρτό κέρδος προβλέπεται μόνο για όσους έχουν αναπηρία από 80% και άνω και έκπτωση 50% μόνο σε όσους δραστηριοποιούνται σε χωριά με πληθυσμό ως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. «Τυράκι» –για να δηλώσει η κυβέρνηση ότι μειώνει τουλάχιστον ένα φόρο– είναι ότι παράλληλα με την εισαγωγή του νέου συστήματος μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος κατά 50% εφόσον κάποιος επαγγελματίας δηλώσει καθαρά κέρδη πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό των 10.920 ευρώ και κατά 25% για τους υπόλοιπους.

«Το νέο σύστημα έχει σκοπό να μας κλείσει»

Αφού όμως ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επιμένει ότι σκοπός του νέου φορολογικού είναι να διασφαλιστεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εκ των οποίων το 71% δηλώνει καθαρά κέρδη μέχρι 10.000 ευρώ, δεν θα πληρώνουν λιγότερα από έναν εργαζόμενο που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δίκιο να φωνάζουν και να λένε ότι το νέο σύστημα έχει σκοπό να τους κλείσει; Εχουν δίκιο για τους εξής λόγους:

01 Το νέο φορολογικό δεν φορολογεί τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως τους μισθωτούς που παίρνουν τον κατώτατο μισθό, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά τους αποδίδει ένα ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος σε συνάρτηση με τον κατώτατο μισθό. Τα στελέχη της ΝΔ υποθέτουν και λένε ότι για να επιλέγει κάποιος το ελεύθερο επάγγελμα βγάζει τουλάχιστον όσα βγάζει ένας μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ομως το ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος του ελεύθερου επαγγελματία υπολογίζεται όχι με βάση τον καθαρό κατώτατο μισθό (664 ευρώ), αλλά τον μεικτό (780 ευρώ), όχι επί 12 μήνες που δουλεύουν οι περισσότεροι επαγγελματίες αλλά επί 14 (μισθοί στον ιδιωτικό τομέα). Επιπλέον, δεν αφαιρούν από αυτό το ποσό τις ελάχιστες ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές των 2.700 ευρώ που πλήρωναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για το 2023 και δεν τους αναγνωρίζουν το αφορολόγητο του μισθωτού.

Ετσι, για παράδειγμα, μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο έχει ετήσιο καθαρό εισόδημα 9.338 ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και για το 2023 θα πληρώσει φόρο 156 ευρώ αν δεν έχει παιδιά, 133 ευρώ αν έχει ένα παιδί και 33 ευρώ αν έχει δύο παιδιά. Ο ελεύθερος επαγγελματίας με έξι χρόνια δραστηριότητας θα πληρώσει όμως φόρο 1.590 ευρώ (1.102 ευρώ συν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος 488 ευρώ) είτε έχει παιδιά είτε όχι, ακόμη κι αν έχει ελάχιστα έσοδα.

02 Το νέο φορολογικό δεν λαμβάνει υπόψη ότι το ένα τέταρτο της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα σήμερα αφορά μερική απασχόληση με μισθούς μικρότερους από τον κατώτατο. Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη έκθεση του ΕΦΚΑ, τον Φεβρουάριο του 2023 από τους 2.455.046 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, 1.815.954 ή το 74% εργάζονταν με πλήρη απασχόληση και μέσο καθαρό μισθό 910 ευρώ, ενώ 640.718 ή το 26% εργάζονταν με μερική απασχόληση και μέσο καθαρό μισθό 346 ευρώ. Σε μια κοινωνία που οι μισθωτοί υποαπασχολούνται και έχουν μικρό εισόδημα, τι πιο λογικό από το να συμβαίνει το ίδιο και στους αυτοαπασχολούμενους;

03 Δεν επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες και μόνο σε αυτούς να έχουν ζημιές, ενώ αντίθετα το επιτρέπει στις εταιρείες, κάτι που συνιστά παραβίαση του ανταγωνισμού. Ούτε όμως τους επιτρέπει να επικαλεστούν την ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη για τα καλύψουν τα τεκμαρτά εισοδήματα, όπως επιτρέπεται σε όλους τους φορολογούμενους.

04 Ισοπεδώνει ανελέητα συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών. Ωθεί εκτός εργασίας τις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά και έχουν επιλέξει να ασκούν λίγες ώρες το επάγγελμά τους προκειμένου να μη χάνουν επαφή με την αγορά και να ασφαλίζονται – έτσι θα λύσει άραγε το δημογραφικό η κυβέρνηση; Πλήττει όλες τις μικρές δραστηριότητες που λειτουργούν λιγότερο από δώδεκα μήνες τον χρόνο (σχολικά κυλικεία, μικρά φροντιστήρια ξένων γλωσσών) και έχουν πολύ χαμηλά έσοδα ή και τις εποχικές δραστηριότητες που λειτουργούν τρεις τέσσερις μήνες τον χρόνο. Συντρίβει όσους επιχειρούν να ασκήσουν πιο εναλλακτικά καλλιτεχνικά (ζωγράφους), πνευματικά (μεταφραστές), αθλητικά (προπονητές), πολιτιστικά επαγγέλματα (οδηγοί βουνού), που στη φτωχή Ελλάδα έχουν εξαιρετικά χαμηλούς τζίρους κ.λπ.

Για όλους αυτούς τους λόγους το φορολογικό έκτρωμα θα έρθει να σαρώσει ολόκληρους κλάδους, αυξάνοντας απλώς την υπερχρέωση των αυτοαπασχολούμενων. «Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των μικρομεσαίων προς το δημόσιο την τελευταία δεκαετία έχουν φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μόνο το πρώτο εξάμηνο φέτος έχουν φτάσει τα 660 εκατ. ευρώ» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση έχει αυτά τα στοιχεία και τα αγνοεί. Τι θεωρεί, λοιπόν, ότι από χόμπι δεν πληρώνουν οι επαγγελματίες;».

Προφανώς η κυβέρνηση αδιαφορεί για όλα αυτά συνειδητά. Επειδή είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η ΝΔ αποφάσισε να συγκρουστεί με τη βασική εκλογική πελατεία της για 600 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα, το συμπέρασμα που προκύπτει –το επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά στα εκατοντάδες οργισμένα ή απελπισμένα σχόλιά τους στη διαβούλευση (768 σχόλια σε μία διάταξη του νόμου σε δέκα μέρες!) οι «μελλοθάνατοι» επαγγελματίες– είναι πως το νομοσχέδιο αυτό δεν αποσκοπεί πράγματι στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Αποσκοπεί στην εξόντωση του ελεύθερου επαγγελματία και του μικρομάγαζου –ενώ άντεξαν την πολύχρονη οικονομική κρίση και την πανδημία– και στη συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερους, κατ’ εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη.

Διαβάστε επίσης: Άτακτη υποχώρηση Θεοχάρη μετά το «άδειασμα» από Μαξίμου για τη φορολογία ατομικών επιχειρήσεων

Άγριο «άδειασμα» Μαρινάκη σε Θεοχάρη για τη φορολογία των ατομικών επιχειρήσεων

Ελεύθεροι επαγγελματίες κατά κυβέρνησης: «Αντί να μας στηρίξει, μας δίνει τη χαριστική βολή»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter