Το τέλος των εξορύξεων στην Ελλάδα

Το τέλος των εξορύξεων στην Ελλάδα

Τεράστια νίκη για το κίνημα ενάντια στη λεηλασία της φύσης στη χώρα μας! Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ αποχωρεί στην πράξη από τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ανακοινώνουν την αναστολή των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Είχε προηγηθεί η επίσημη αποχώρηση της ισπανικής Repsol, της ιταλικής Edison και των ΕΛΠΕ από Ιόνιο, Πατραϊκό, Πελοπόννησο, Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία. Οι αποχωρήσεις από την Κρήτη σχετίζονται προφανώς με την άρση της αιγίδας των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed.

Εδώ και καιρό έλεγα από το βήμα της Βουλής ότι οι εξορύξεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν γιατί είναι εκτός τόπου και χρόνου. Την ώρα που καίγεται το σπίτι μας από την κλιμακούμενη κλιματική κατάρρευση η οπισθοδρομική κομπανία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα μαζί με την οπισθοδρομική κομπανία ηγετών χώρων της ανατολικής Μεσογείου εμμένουν στην επιστροφή στο χτες με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου που προκαλούν κλιματική κατάρρευση.

Είχα εξηγήσει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι κλιματικές κυρώσεις εναντίων των εξορύξεων θα χρεοκοπήσουν κάθε πολυεθνική που βάζει μπρος καινούργιες. Ακολούθησε η απόσυρση των μνηστήρων των ελληνικών εξορύξεων ο ένας μετά τον άλλο. Ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα. Δεν έχει μείνει παρά η Energean, η οποία διαχειρίζεται τον Πρίνο, έλαβε 100 εκατ. ευρώ ενίσχυση μέσω άμεσων κρατικών ενισχύσεων και εγγυήσεων δανείων και αντί να διατηρήσει τις δραστηριότητές της προχώρησε σε απολύσεις. Δεν φαίνεται να είναι σε θέση να διατηρήσει τον Πρίνο σε λειτουργία, πόσο μάλλον να προχωρήσει μόνη της στις νέες εξορύξεις που έχει αναλάβει και που κατά κανόνα βρίσκονται σε οικονομοτεχνικά ανέφικτα βάθη 5 χιλιομέτρων.

Το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν να υποστηρίζουν αγωγούς και εξορύξεις και να δίνουν διαρκώς τεράστια γεωπολιτικά ανταλλάγματα σε ΗΠΑ και Γαλλία για να το πετύχουν.

Η απάντηση είναι ότι είναι εθισμένοι σε ένα εμπόριο ελπίδας που παίχτηκε στις πλάτες των πολιτών από το 2013 και μετά, βασισμένο σε ακροδεξιές ψεκασμένες θεωρίες για έξοδο από τα μνημόνια μέσω των δισεκατομμυρίων που θα φέρουν οι εξορύξεις. Υποσχέσεις για «Ελντοράντο» υδρογονανθράκων που θα μας έκανε πλούσιους και δυνατούς. Αντί για αυτό, τα τρία κόμματα μας έβαλαν σε μια γεωπολιτική περιπέτεια δίχως τέλος. Γίναμε λιγότερο ανεξάρτητη χώρα, προσδεμένη σε γεωπολιτικά άρματα άλλων δυνάμεων. Αυξήθηκε ακραία η ένταση με την Τουρκία, καθώς οι παράνομες διεκδικήσεις της αφορούσαν πάντα τους υδρογονάνθρακες και αντί να λήξουν τώρα που αυτοί λόγω κλιματικής κατάρρευσης χάνουν το οικονομικό τους ενδιαφέρον, εμείς επιλέξαμε να δώσουμε το φιλί της ζωής σε αυτό τον παραλογισμό. Και βέβαια όλα αυτά εκτίναξαν την πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών σε βάρος των δαπανών για παιδεία και υγεία, βαθαίνοντας την αποικία χρέους.

Χρειάζεται άμεσα να κηρύξουμε τη λήξη των εξορύξεων και αγωγών που ευτυχώς δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσουν και να παλέψουμε να σώσουμε ό,τι έχει μείνει από την ειρήνη στην περιοχή.

Να πάρουμε διεθνείς πρωτοβουλίες για το περιβάλλον στη Μεσόγειο. Δεν μιλάω για κανενός είδους συνδιαχείριση. Μιλάω για διακρατικές συμφωνίες, για μέτρα προστασίας που ξεπερνούν τους διαχωρισμούς και που θα είναι κοινά και για τα εθνικά και τα διεθνή ύδατα και για τις ΑΟΖ.

Απέναντί μας έχουμε πόλεμο. Οι λαοί της ανατολικής Μεσογείου θα παλέψουν για την επιβίωσή τους από τις επιπτώσεις της χρόνιας λεηλασίας της φύσης. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι οι πολίτες σε όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Ας το κάνουμε ευκαιρία για ειρήνη.

Ο Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής Β΄ Αθήνας ΜέΡΑ 25

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter