Το υπόμνημα Μιωνή στην Προανακριτική, η συνάντηση με Σαμαρά και η ισραηλινή κυβέρνηση

Το υπόμνημα Μιωνή στην Προανακριτική, η συνάντηση με Σαμαρά και η ισραηλινή κυβέρνηση

Υπόμνημα στην Προανακριτική Επιτροπή απέστειλε ο Σάμπυ Μιωνής υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι ουδέποτε έχει συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά. Τον ισχυρισμό του επιχειρηματία διαψεύδουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες υπενθυμίζουν τι κατέθεσε το 2013 ο ίδιος στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ.

Στο υπόμνημα που απέστειλε ο αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ τονίζει ότι εκβιάστηκε «από τον κ. Παπαγγελόπουλο και την εγκληματική του συμμορία» προκειμένου να πληρώσει 350.000 ευρώ «για να παύσουν οι παράνομες διώξεις» εναντίον του, όπως επίσης τα τα εντάλματα συλλήψεως κατά του συνεργάτη του Άγγελου Μεταξά. Σημειώνει δε ότι ο τέως αν. υπουργός Δικαιοσύνης δεν του ζήτησε να πληρώσει «έξοδα» του εκδότη της «Δημοκρατίας», Γιάννη Φιλιππάκη, και όχι «δικαστικά έξοδα».

Επίσης, ο Σάμπυ Μιωνής υποστηρίζει ότι δεν είναι αλλά και ούτε υπήρξε ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης, συμπληρώνοντας πως η ισραηλινή κυβέρνηση ουδέποτε παρενέβη για την επίλυση της αντιδικίας του με τον Γιάννη Φιλιππάκη και τον Αλέξανδρο Τάρκα.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούν στους παραπάνω ισχυρισμούς επικαλούμενες την φωτογραφία που απεικονίζει τον Σάμπυ Μιωνή να μιλά στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ως εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Επίσης, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν την πρόσφατη τοποθέτηση της ισραηλινής πρεσβείας σύμφωνα την οποία γινόταν εμμέσως αποδεκτό ότι η ιδιωτική υπόθεση των Μιωνή – Φιλιππάκη είχε διπλωματική διάσταση.

«Δεν συνάντησα ποτέ τον Σαμαρά»

Ο επιχειρηματίας επισημαίνει δε ότι τον Αντώνη Σαμαρά δεν τον συνάντησε ποτέ. «Ούτε του μίλησα ποτέ όσο ήταν πρωθυπουργός, ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου πάτησα ποτέ το πόδι μου» αναφέρει ο Σ. Μιωνής, προσθέτοντας για τον συμβιβασμό του 2013 ότι «ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη προκειμένου να επέλθει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός».

Επ’ αυτού, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντούν με όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο Σάμπυ Μιωνής κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ.

Παρατίθεται ο φερόμενος διάλογος κατά την εξέταση του Σ. Μιωνή από την Ζωή Κωνσταντοπούλου στις 5/7/2013:

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τον κ. Σαμαρά τον γνωρίζετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Σάμπυ Μιωνής): Τον έχω συναντήσει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πού;

ΜΑΡΤΥΣ (Σάμπυ Μιωνής): Στο γραφείο του στη Συγγρού.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Σάμπυ Μιωνής): Πρέπει να ήταν τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, στις αρχές του χρόνου, πριν τις εκλογές. Δηλαδή, ήταν τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ιανουάριο ή Φεβρουάριο πριν τις εκλογές του 2012 εννοείτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Σάμπυ Μιωνής): Ναι, πριν τις εκλογές του 2012.

{….}

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Μιωνή, ποιος σας έφερε σε επαφή με τον κ. Σαμαρά;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Αυτό ρωτήστε το.

ΜΑΡΤΥΣ (Σάμπυ Μιωνής): Για να απαντήσω αυτό πρέπει να απαντήσω σε όλα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιος σας έφερε σε επαφή με τον κ. Σαμαρά;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Δεν έχει καμία σχέση αυτό με το άλλο. Αυτό είναι διαφορετικό. Βεβαίως να απαντήσετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Απαντήστε, κύριε Μιωνή.

ΜΑΡΤΥΣ (Σάμπυ Μιωνής): Ο κ. Παπασταύρου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιος ήταν ο σκοπός της επαφής;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και τελικά τι έγινε;

ΜΑΡΤΥΣ (Σάμπυ Μιωνής): Τι έγινε στην επίσκεψη με τον κ. Σαμαρά;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι.

ΜΑΡΤΥΣ (Σάμπυ Μιωνής): Είχαμε μία συνάντηση, στην οποία παρευρίσκονταν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μηταράκης, ο επιχειρηματίας με το δικηγόρο του κι εγώ.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Τα τέσσερα ψέματα Μιωνή

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούν αναλυτικά στο υπόμνημα Μιωνή παραθέτοντας τα εξής:

«Ο Σάμπυ Μιωνή γράφει στο υπόμνημά του:

1. «Ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη, προκειμένου να επέλθει ο οποιοισδήποτε συμβιβασμός».

Κατά την εξέτασή του, όμως, στην προανακριτική, στις 26/2/2020, ο κ. Μιωνής παραδέχθηκε ότι η πρόταση συμβιβασμού που του μεταφέρθηκε το 2013 από τον κ. Παπασταύρου προήλθε από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ραγκούσης: Όταν ο κ. Παπασταύρου σας μετέφερε την πρόταση συμβιβασμού με τον κ. Φιλιππάκη το 2013 σας απέκρυψε ότι αυτή προέρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά;

Μιωνής: Όχι, δεν μου το απέκρυψε. Μου είπε καθαρά ότι είναι πρόταση από τον κ. Σαμαρά. Μετά από αυτό δέχθηκα να συμβιβαστώ.

2. «Δεν είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης».

Στην ένορκη κατάθεσή του, όμως, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισραήλ (31/05/2013), στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ δήλωνε: «Είμαι εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού».

3. «Η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε δια μέσου της Πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ουδέποτε παρενέβη στην, αμιγώς ιδιωτική, αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα».

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, όμως, απαντώντας σε ελληνικό μέσο Ενημέρωσης επιβεβαίωσε, πριν από λίγες ημέρες, εμμέσως πως η συνάντηση του 2016 δεν αφορούσε προσωπική υπόθεση αλλά διπλωματικό θέμα, καθώς γίνεται αναφορά σε «επικοινωνίες διπλωματικών καναλιών»).

4. «Τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ».

Ο κ. Μιωνής, όμως, στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, στις 14 Ιουνίου 2013, παραδέχεται ότι είχε συναντήσει τον κ. Σαμαρά στις αρχές του 2012, όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ συμμετείχε στην συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Τις δύο πλευρές ειχε φέρει σε επαφή ο κ. Παπασταύρου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Σαμαράς, Μιωνής, Παπασταύρου, Μηταράκης».

«Είμαι εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού»

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντικρούουν και τον ισχυρισμό του Σ. Μιωνή ότι ουδέποτε ήταν αξιωματούχος του Ισραήλ, επικαλούμενες την ένορκη κατάθεσή του στο προξενείο του Ισραήλ, το Μάιο του 2013, κατά την οποία παραδέχτηκε ότι κατείχε το αξίωμα του εκπροσώπου Τύπου του ισραηλινού στρατού.

«Είστε εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού;» ρωτήθηκε ο Σ. Μιωνής και απάντησε: «Ναι, βεβαίως, είμαι εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού για τα ελληνόφωνα μέσα και είμαι πάρα πολύ περήφανος για αυτό».

Δείτε την κατάθεση στη σελίδα 11:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/03/10/5e67aee4825e63560b070584.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter