Τοποθέτηση «γαλάζιου» Ξιφαρά στη ΔΕΠΑ: Η ΝΔ αψηφά το νόμο που ψήφισε το 2012

Τοποθέτηση «γαλάζιου» Ξιφαρά στη ΔΕΠΑ: Η ΝΔ αψηφά το νόμο που ψήφισε το 2012

Μείζον ηθικό, πολιτικό αλλά και νομικό ζήτημα εγείρει η τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) του Κώστα Ξιφαρά, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι έκθετη, καθώς πρόκειται για ξεκάθαρα παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento ο κ. Ξιφαράς τοποθετήθηκε στην θέση αυτή τον περασμένο Σεπτέμβριο με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή ήταν παράτυπη καθώς προσέκρουε στη σχετική νομοθεσία, καθώς μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 ο κ. Ξιφαράς εργαζόταν στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στη θέση του CEO.

Κάτι τέτοιο ωστόσο απαγορεύεται ρητά από τη σχετική νομοθεσία, η οποία ορίζει ρητά ότι τα μέλη του ΔΣ του ΔΕΣΦΑ απαγορεύεται να απασχοληθούν στη ΔΕΠΑ τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση τους από τη ΔΕΣΦΑ. Στην προκειμένη περίπτωση η τοποθέτηση Ξιφαρά έγινε τρία χρόνια μετά την αποχώρηση του από το ΔΕΣΦΑ, με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά ζητήματα.

Πρόκειται μάλιστα για νόμο τον οποίο είχε ψηφίσει το 2012 η τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των υπουργών που υπογράφουν το συγκεκριμένο νόμο είναι και υπουργοί της τωρινής κυβέρνησης όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο νόμος της ΝΔ του 2012

Ειδικότερα η παράγραφος 7 του άρθρου 63 Δ του νόμου 4093/2012 ορίζει ρητά τα κωλύματα για τα μέλη του ΔΣ του ΔΕΣΦΑ σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και ειδικότερα σε σχέση με τη ΔΕΠΑ.

«Μετά τη λήξη της περιόδου απασχόλησής τους στον ΔΕΣΦΑ ΑΕ, τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου με εκτελεστικές αρμοδιότητες υποχρεούνται να μην έχουν επαγγελματική θέση ή ευθύνη, συμφέρον ή επιχειρηματική σχέση που να συνδέεται με οποιοδήποτε τμήμα ή κλάδο ή άλλη συνδεδεμένη Επιχείρηση της ΔΕΠΑ ΑΕ ή με τους μετόχους που ασκούν τον Ελεγχό της για διάστημα τεσσάρων (4) ετών. Ομοίως απαγορεύεται στη ΔΕΠΑ ΑΕ να απασχολεί μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου με εκτελεστικές αρμοδιότητες του ΔΕΣΦΑ ΑΕ σε οποιαδήποτε επαγγελματική θέση ή ευθύνη ή επιχειρηματική σχέση που να συνδέεται με οποιοδήποτε τμήμα ή κλάδο ή άλλη Συνδεδεμένη Επιχείρηση της ΔΕΠΑ ΑΕ ή με τους μετόχους που ασκούν τον Ελεγχό της για διάστημα τεσσάρων (4) ετών από τη λήξη της απασχόλησής τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου στην ουσία ενσωμάτωνε την κοινοτική οδηγία 2009/73/ΕΚ της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά «με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και την κατάργηση της οδηγίας 2003/55/ΕΚ».

Παρά το δημοσίευμα του Documento και την ξεκάθαρη νομοθεσία που δεν χωρά αμφισβήτηση, προς το παρών καμία απάντηση δεν έχει δοθεί. Η κυβέρνηση ΝΔ παρά τα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτιμά να παρακάμπτει τη νομοθεσία προκειμένου να διορίσει πρόσωπα της αρεσκείας της και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική τοποθέτηση από τον περασμένο Ιούλιο.


Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter