Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο: Δεχτήκαμε ανελέητο πόλεμο από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα – Μας απειλούσαν ότι θα μας γδάρουν

Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο: Δεχτήκαμε ανελέητο πόλεμο από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα – Μας απειλούσαν ότι θα μας γδάρουν

«Καταπέλτης» ήταν κατά την απολογία της στο Ειδικό Δικαστήριο η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, καθώς με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα «τίναξε στον αέρα» το κατηγορητήριο που στήθηκε σε βάρος της με σαφώς «εκδικητικά» και πολιτικά χαρακτηριστικά επειδή ερεύνησε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis.

«Ξεκίνησε  ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ» υποστήριξε στην κατάθεσή της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

«Με άλλα λόγια, ενώ, συνεχίζαμε την έρευνα μας κατά της Novartis και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα» τόνισε επίσης η κα Τουλουπάκη.

Σε μια έντονα φορτισμένη απολογία η εισαγγελέας Τουλουπάκη μίλησε για όλους και για όλα.

«Σήμερα είναι η κορύφωση μιας ανηφορικής πορειας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε  4 χρόνια πριν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν εμένα και τους συνεργάτες μου  «εγκληματική συμμορία», «παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δεχόμουν  καθημερινά απειλές του τύπου  ότι θα «μπω φυλακή» και ότι θα με «γδάρουν» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Τουλουπάκη ενώ αναφέρθηκε και στις δύο διαρρήξεις που είχαν γίνει στο σπίτι της, αφαιρώντας αρχεία και σημειώσεις» σε μια προσπάθεια προειδοποίησης προς το πρόσωπό της για τις έρευνες που έκανε ως εισαγγελέας.

Η κα Τουλουπάκη έκανε λόγο για «διαπόμπευση» την οποία υπέστη η ίδια και οι συνεργάτες της με «απαξιωτικές κατηγορίες».

«Εμφανιστήκαμε να εκβιάζουμε μάρτυρες, να υποβάλουμε σε αυτούς το περιεχόμενο των καταθέσεων τους , να κατασκευάζουμε αποδείξεις και να εκθέτουμε σε δίωξη 10 πολιτικά πρόσωπα» σημείωσε η κα Τουλουπάκη και συμπλήρωσε πως «πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας.  Μια προσπάθεια παραδειγματισμού όλων των μελλοντικών συνάδελφων  που θα έχουν την ατυχία να επεξεργαστούν δικογραφίες με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα».

Η κα Τουλουπάκη τόνισε επίσης ότι της «απέδωσαν ανύπαρκτα πολιτικά κίνητρα« ενώ άφησε σαφείς αιχμές κατά της προκατόχου της, νυν Εισαγγελέως Εφετών, Ελένης Ράικου.

«Η επίθεση σε δικαστικούς λειτουργούς από ελεγχόμενους πολίτες, είτε αυτοί είναι απλοί ιδιώτες είτε πολιτικοί η επιχειρηματίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό όμως που είναι πρωτόγνωρο,  αλλά και λυπηρό ταυτόχρονα, είναι η στήριξη της  αήθους αυτής προσπάθειας    από  εισαγγελικούς  λειτουργούς» ανέφερε και συμπλήρωσε «Άκουσα την κα Ραικου, να καταθέτει ότι έχω κατασκευάσει τους μάρτυρες δηλαδή να μην αναγνωρίζει ένα αμετάκλητο δικαστικό βούλευμα του Ανώτατου δικαστικού συμβούλιου».

«Ανέλαβα μια εισαγγελία με ελλείψεις»

Αιχμές κατά της προκατόχου της άφησε επίσης και για την κατάθεσή την οποία βρήκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, τον Απρίλιο του 2017 μετά την παραίτηση της Ελένης Ράικου.

«Διαδέχτηκα την κα Ράικου  τέλη Απριλίου του 2017  και ανέλαβα  μια Εισαγγελία με πάρα πολλές ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής ,  προσωπικού και πάρα πολλών  δικογραφιών που στοιβάζονταν κυριολεκτικά στα πατώματα και στο υπόγειο του κτιρίου» τονισε η κα Τουλουπάκη.

Η ίδια συνέχισε την απολογία της λέγοντας ότι ανέλαβε μια Εισαγγελία δίχως να την ενημερώσει κανείς επισήμως.

«Το πιο τραγικό όλων, ότι δεν γνώριζα -γιατί δεν είχα ενημέρωση- ούτε καν που ήταν τοποθετημένα τα σώματα των δικογραφιών.    Γι αυτό και ζήτησα εγώ η ίδια γραπτή ενημέρωση από τους επίκουρους εισαγγελείς της κας Ράικου ώστε να ενημερωθώ για τις υποθέσεις…. και κυρίως για το  αν υπάρχουν θέματα παραγραφής και για ποιες δικογραφίες». Μάλιστα όπως είπε η κα Τουουπάκη «υπήρχαν ανεπεξέργαστες πολλές δικογραφίες από τα έτη 2013 – 2015 με πιθανό χρόνο τέλεσης των αδικημάτων τα έτη 2002 και 2003.

«Το δεύτερο που παρατήρησα ήταν  ότι δεν υπήρχε  μηχανογραφική οργάνωση και ιδίως δεν υπήρχαν ηλεκτρονικές καρτέλες των υποθέσεων   Ούτε τα πρωτόκολλα περασμένα σε κομπιούτερ» σημείωσε και συμπλήρωσε: .

«Υπήρχε προχειρότητα και αταξία στην εισαγγελία Διαφθοράς λόγω των  ελλείψεων που σας ανέφερα χωρίς να αποτελεί μομφή αυτό για τους συναδέλφους μου».

 «Ορθώς δεν εστάλησαν στη Βουλή οι αναφορές»

Η κα Τουλουπάκη αναφέρθηκε στη συνέχεια και για την κατηγορία σε βάρος ότι δήθεν δεν διαβίβασε τις αναφορές των κ.κ. Λοβέρδου, αμελλητί στη Βουλή με αποτέλεσμα να υποπέσουν σε παραγραφή οι ευθύνες του τέως Υπουργού κ. Κουρουμπλή.

«Ορθώς δεν εστάλησαν στη Βουλή οι αναφορές κατά Κουρουμπλή, γιατί δεν είχαν σαφές καταγγελτικό πρόσωπο. Δεν καταμήνυαν σαφές πρόσωπο και πράξη, αλλά στόχος ήταν η διεύρυνση του πεδίου της έρευνας και για το 2015. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να υποβληθούν στη Βουλή χωρίς συμπληρωματικά στοιχεία. Ορθώς δεν εστάλησαν στη Βουλή και από μένα κι από την κ. Ράικου» υποστήριξε και συμπλήρωσε:

«Αν κάποιος τηρούσε αυστηρά το νόμο, έπρεπε να ελεγχθεί και ο Βορίδης, γιατί με βάση τις αναφορές, έπρεπε να ελεγχθούν όλοι οι υπουργοί Υγείας του 2015. Δηλαδή και ο Ξανθός και ο Κουρουμπλής και ο Βορίδης».

Για τις αναφορές των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ που κατά την κατηγορία δεν απέστειλε αμελλητί στη Βουλή, ανέφερε: «Και οι τρεις αναφορές με ημερομηνίες 22-2-2017, 8-3-2017 και 13-4-2017 υπεβλήθησαν στην προκάτοχό μου την κ. Ράικου η οποία εάν ίσχυε το κατηγορητήριο όφειλε να τα έχει διαβιβάσει η ίδια αμελλητί στην Βουλή. Στις 9-3-2017, δηλαδή την επόμενη μετά την υποβολή της δεύτερης αναφοράς, ο κ. Ελευθεριάνος στέλνει τις αναφορές στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου με παραγγελία την αξιολόγηση των αναφορών αυτών. Η τρίτη αναφορά υποβλήθηκε στις 13-4-2017, ημερομηνία που ναι μεν δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ διορισμού μου χωρίς ωστόσο να έχω αναλάβει εγώ καθήκοντα» είπε κατά την απολογία της.

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς υποστήριξε ότι, έλαβε γνώση για τις μηνυτήριες αναφορές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Λοβέρδου – Χριστοφιλοπούλου – Κεγκέρογλου τον Ιανουάριο του 2018, όταν έλαβε έγγραφη ενημέρωση από τον επίκουρο Εισαγγελέα Διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και μόλις ενημερώθηκε έστειλε αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή.

Πρόεδρος: Εάν είχατε διαβάσει από την αρχή τις αναφορές θα τις στέλνατε;

Τουλουπάκη: Εγώ δεν θα τις έστελνα στη Βουλή και σωστά δεν τις έστειλε και η κ. Ράικου, καθώς έπρεπε να υπάρχουν κι άλλα στοιχεία, που προέκυψαν από τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων.

Πρόεδρος: Υπήρχε πράξη για την οποία να είχατε βεβαιότητα, για να τη στείλετε στη Βουλή;

Toυλουπάκη: Όχι. Δεν υπήρχαν ούτε απλές ενδείξεις.

Πρόεδρος: Nαι, αλλά για να κατηγορείστε για κατάχρηση εξουσίας;

Toυλουπάκη: Από πού συμπεραίνουμε ότι, ο Κουρουμπλής ήταν ένοχος και θα ασκείτο δίωξη;

Πρόεδρος: Αυτό περίμενα να πείτε.

Τουλουπάκη: Το αδίκημα παραγράφηκε γιατί είναι μικρό το περιθώριο, που ορίζει ο νόμος, για την παραγραφή των υπουργών. Αλλά εμείς το στείλαμε στη Βουλή, γιατί ήμασταν υποχρεωμένοι να το στείλουμε. Νωρίτερα δεν μπορούσαν να σταλούν, γιατί ήταν ανώριμες.

Και συμπλήρωσε:

Toυλουπάκη: Εάν την έστελνα νωρίτερα στη Βουλή, τότε θα είχα παραβεί το καθήκον μου!

Σχετικά με τις αναφορές του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε πως «δεν είχαν σαφές καταγγελτικό περιεχόμενο, δεν καταμήνυαν συγκεκριμένο υπουργό αλλά γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου υπηρέτησαν 4 υπουργοί συνολικά, δεν καταμήνυαν συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη, και διαπίστωνε κάποιος ότι στόχος ήταν η διεύρυνση του πεδίου έρευνας και στο έτος 2015. Κατά συνέπεια κατέληξα στη συγκεκριμένη στιγμή, βλέποντας και την παραγγελία για περαιτέρω έρευνα που είχε δώσει ο κ. Ελευθεριάνος με έγγραφο του που εστάλη στην κ. Παπασπύρου στις 9-3-2017, ότι οι αναφορές αυτές δεν μπορούσαν να υποβληθούν αυτοτελώς στη Βουλή για αναζήτηση ευθυνών συγκεκριμένου υπουργού αν δεν είχαν συγκεντρωθεί πρόσθετα στοιχεία».

Κλείνοντας την απολογία της η κα Τουλουπακη σχολίασε επίσης :Επίσης η πορεία αυτής της υπόθεσης αποδεικνύει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Ότι δικαστές δεν υπάρχουν μόνο στο Βερολίνο, αλλά και εις τα Αθήνας.
 Είναι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που παρά τα τύμπανα της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας αποφάσισαν, περνώντας σε σας την τελική σκυτάλη για την οριστική κάθαρση αυτής της τραγωδίας, όχι μόνο για μένα και τους συναδέλφους μου που κατηγορηθήκαμε αδίκως αλλά και για την ελληνική δικαιοσύνη στο σύνολο της, που τραυματίστηκε βαρύτατα από την αληθινή σκευωρία».

Διαβάστε επίσης:

Λακόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο: «Τιμωρητική μανία κατά της Τουλουπάκη επειδή η εισαγγελέας τόλμησε να κάνει το καθήκον της»

Απάλλαξαν την Τουλουπάκη από νέα εκδικητική δίωξη μετά τις αποκαλύψεις του Documento

#Novartis: Διώκουν ξανά την Τουλουπάκη για περιστατικά που αθωώθηκε (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter