Τουρκία: Διεθνής κατακραυγή για την απόλυση ακτιβίστριας του Ιατρικού Συλλόγου

Τουρκία: Διεθνής κατακραυγή για την απόλυση ακτιβίστριας του Ιατρικού Συλλόγου

Σάλο στις διεθνείς ιατρικές οργανώσεις έχει προκαλέσει η απόφαση δικαστηρίου την περασμένη Πέμπτη που απολύει ορισμένα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, ΤΤΒ. «Μην αγγίζετε το TTB. Κάνουμε το καθήκον μας», ανέφερε το TTB μετά την απόφαση.

«Το καθεστώς ανομίας, το οποίο προοριζόταν να κυριαρχείται από την πολιτική εξουσία, απέδωσε έναν άλλο καρπό. Στην περίπτωση της στοχοποίησης του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, η σειρά παράνομων ενεργειών που συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου», πρόσθεσε το TTB.

Έκκληση για έρευνα εγκλήματος πολέμου

Το διοικητικό συμβούλιο του TTB απολύθηκε αφού η πρόεδρός του, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντσί, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό. Τον Ιανουάριο του 2023, η Φιντσαντσί καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και οκτώ μηνών για τρομοκρατική προπαγάνδα.

Αφέθηκε ελεύθερη λόγω των πέντε μηνών που είχε ήδη υπηρετήσει. Η Φιντσαντσί είναι καθηγήτρια ιατροδικαστικών επιστημών και, εκτός από κορυφαία ιατρός, είναι ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αγωνιζόμενη κατά των βασανιστηρίων, των εγκλημάτων πολέμου και της κακομεταχείρισης στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Το δικαστήριο όρισε ένα πενταμελές διοικητικό συμβούλιο για να επιβλέπει την εκλογή νέου συμβουλίου. Μέχρι να οριστικοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου σε εφετείο, το παρόν συμβούλιο θα παραμείνει εν ενεργεία.

Διεθνής υποστήριξη

Το TTB έχει λάβει υποστήριξη από πολλούς διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς. «Η Παγκόσμια Ιατρική Ένωση, WMA, συνεχίζει να υποστηρίζει το TTB. Τίποτα δεν έχει αλλάξει για το TTB από χθες στο σήμερα. Το Κεντρικό Συμβούλιο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστικοποιηθεί η απόφαση επί της έφεσης. Αν δεν υπάρχει ισότητα, ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, υγεία. Ο αγώνας είναι δικαίωμα!». Η WMA είπε στο X την Πέμπτη.

«Οι ευρωπαίοι γιατροί καλούν τις τουρκικές αρχές να διαφυλάξουν άνευ όρων την αυτονομία και την ανεξαρτησία του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου», δήλωσε ο Δρ Κρίστιαν Κάιζερ, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαίων Γιατρών, CPME, σε γραπτή δήλωση.

Υποστήριξη εντός της χώρας

Τουρκικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αντιπολίτευση υποστήριξαν επίσης το TTB. «Η απόφαση που ελήφθη από τους πολιτικούς θεσμούς οριστικοποιήθηκε από το δικαστικό σώμα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση είναι πολιτική απόφαση και όχι νομική. Το TTB είναι η επαγγελματική οργάνωση των ιατρών [της Τουρκίας]», έγραψε στο X την Πέμπτη η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, IHD.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, CHP, χαρακτήρισε την απόφαση παράνομη. «Η απόφαση για απόλυση των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του TTB είναι αντίθετη με το νόμο…Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το νόμο και να είμαστε δίπλα στα εκλεγμένα όργανα του TTB», δήλωσε ο Οζέλ την Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης: Συνομιλίες Τουρκίας με Ηνωμένο Βασίλειο για αγορά Eurofighter

Ο Ερντογάν θέλει την Τουρκία «εγγυήτρια χώρα» για την Παλαιστίνη

Μέση Ανατολή: 1.000 σκάφη ξεκινούν από την Τουρκία για τη Γάζα – Φόβοι για νέο Mavi Marmara

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter