Τουρκία: Κατά του νομοσχεδίου λογοκρισίας του Ερντογάν οι δημοσιογράφοι

Τουρκία: Κατά του νομοσχεδίου λογοκρισίας του Ερντογάν οι δημοσιογράφοι

Στην Τουρκία, το κοινοβούλιο αρχίζει την εξέταση νομοσχεδίου το οποίο ποινικοποιεί την «παραπληροφόρηση». Ενώσεις και συνδικάτα δημοσιογράφων κατήγγειλαν το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το απόπειρα λογοκρισίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Δεκάδες δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα με πλακάτ που έγραφαν «όχι στο νόμο της λογοκρισίας», «ο ελεύθερος Τύπος είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία».

«Αν αυτό το νομοσχέδιο περάσει ως έχει, η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης θα βρεθούν υπό πολιορκία στην Τουρκία», τόνισε στη διάρκεια της διαδήλωσης ο Κεμάλ Ακτάς, πρόεδρος των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται η φυλάκιση ενός έως τριών ετών για τη «διάδοση απατηλών πληροφοριών» και η δημοσιογραφική ταυτότητα να αφαιρείται από τους δημοσιογράφους που κρίνονται ένοχοι γι’ αυτό το αδίκημα.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί το Μάιο στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, υιοθετήθηκε το Σεπτέμβριο από δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η αντιπολίτευση επιχείρησε μάταια να το εμποδίσει. Με μια πλειοψηφία 334 εδρών στις 581 του κοινοβουλίου για το AKP και τους συμμάχους του, το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει να απορριφθεί.

Φαίνεται ότι ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με παρατηρητές.

Ταυτόχρονα, μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 149η θέση από τις 180 της κατάταξης του 2022 για την ελευθερία του Τύπου, η οποία συντάχθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Η ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα «συγκρίσιμη» με αυτή της Ουγγαρίας

Σκάνδαλο Novartis: Κοινή ανακοίνωση 4 διεθνών οργανώσεων – «Εμβληματική υπόθεση για την ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter