Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοινώνει δίμηνη παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοινώνει δίμηνη παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Η συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα παρατάθηκε για δύο ακόμη μήνες, δήλωσε την Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν η Ρωσία είχε τη δυνατότητα να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η ροή των πλοίων μέσω του διαδρόμου είχε σταματήσει τις τελευταίες ημέρες με τη συμφωνία να λήγει την Πέμπτη. Νωρίτερα την Τετάρτη, το τελευταίο πλοίο που είχε απομείνει να ταξιδεύει μέσω του διαδρόμου είχε αναχωρήσει από ένα ουκρανικό λιμάνι.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ έδειξαν ότι το DSM Capella είχε φύγει από το ουκρανικό λιμάνι του Τσερνομόρσκ μεταφέροντας 30.000 τόνους καλαμποκιού και κατευθυνόταν προς την Τουρκία.
«Η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε κατά δύο μήνες με τις προσπάθειες της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία, ευχαριστώντας επίσης τους Ρώσους και Ουκρανούς ηγέτες και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη βοήθειά τους.

Μια εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι θα σχολιάσουν αργότερα την αναφερόμενη παράταση.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας αρχικά για 120 ημέρες τον Ιούλιο του περασμένου έτους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Η Μόσχα συμφώνησε να παρατείνει το σύμφωνο της Μαύρης Θάλασσας για άλλες 120 ημέρες τον Νοέμβριο, αλλά στη συνέχεια τον Μάρτιο συμφώνησε σε παράταση 60 ημερών – έως τις 18 Μαΐου – εκτός εάν ικανοποιηθεί μια λίστα απαιτήσεων σχετικά με τις δικές της εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter