Τουρκία: Συνταξιούχοι, ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές

Τουρκία: Συνταξιούχοι, ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές

Στην Τουρκία οι συνταξιούχοι υποφέρουν περισσότερο από κάθε άλλον από την ακρίβεια. Ενόψει εκλογών καλούν τώρα σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Κανείς ίσως δεν θα περίμενε ότι στην Τουρκία ότι η λεγόμενη τρίτη ηλικία, δηλαδή οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, θα αποτελούσαν απειλή για την κυβέρνηση. Και όμως, η πληθυσμιακή αυτή ομάδα που αυξάνεται εντυπωσιακά, ξεπέρασε πλέον το 10% σε ένα πληθυσμό 85 εκατομμυρίων. Αυτοί είναι οι πολίτες που φτωχοποιούνται περισσότερο, είναι εκείνοι που οι συντάξεις τους μειώνονται μέρα με την ημέρα λόγω της αύξησης τους κόστους ζωής και του υψηλού πληθωρισμού.

Τουρκία Ερντογάν
Ένα βιβλίο με τίτλο “Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός” του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίθεται σε βιβλιοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 20 Ιουνίου 2023. Η τουρκική κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει μια σημαντική δοκιμασία την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, σχετικά με τη στροφή σε πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του ουρανοκατέβατου πληθωρισμού, αφού ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με μια προσέγγιση που πολλοί κατηγορούν για την επιδείνωση της κρίσης του κόστους ζωής. (AP Photo/Francisco Seco)

 

Όμως είναι και εκείνοι που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους των τουρκικών πόλεων, για εκφράσουν την απόγνωσή τους. Ο Ζεϊνέλ Αμπιντίν Εργκέν, Πρόεδρος του Συνδικάτου Συνταξιούχων στην Τουρκία, δήλωσε ότι με τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα θα στείλουν μία προειδοποίηση την κυβέρνηση ότι «δεν πάει άλλο». «Ρωτάτε, γιατί οι συνταξιούχοι είναι στους δρόμους«; λέει ο Εργκέν «Γιατί πεινάνε. Γιατί Η φτώχεια έχει γίνει ένα αποδεκτό πράγμα στην Τουρκία…»

Υπάρχουν περίπου 16 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Και πάνω από τα δύο τρίτα έχουν σύνταξη 10.000 λιρών, δηλαδή περίπου 280 ευρώ τον μήνα, ένα ποσό που δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο. Οι τούρκοι συνταξιούχοι ξέρουν ότι ερχόμενες τοπικές εκλογές είναι οι τελευταίες για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Ο αγώνας μας πρέπει να κορυφωθεί», λένε. Γι αυτό από σήμερα έως τις εκλογές οργανώνουν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ελπίζοντας σε κάποια απάντηση από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκία Οικονομία
Ένας άνδρας κρατά χαρτονομίσματα τουρκικής λίρας έξω από κατάστημα ανταλλαγής συναλλάγματος στην εμπορική περιοχή Eminonu στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 2,5 ποσοστιαίες μονάδες την Πέμπτη, προχωρώντας σε μια σειρά αυξήσεων του κόστους δανεισμού με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού που έφτασε σχεδόν το 65% τον Δεκέμβριο. (AP Photo/Francisco Seco)

 

Πηγή: Deutsche Welle/Αριάνα Φερεντίνου

Διαβάστε επίσης:

Χάρης Δούκας στο Documento: «Πιστεύω βαθιά στις συνεργασίες»

Αννα Μισέλ, κάτσε λίγο πίσω

Νάρκη από την… Ουκρανία «ξεβράστηκε» στη Ρόδο (Video)

Διεθνής ανησυχία: Πληροφορίες ότι η Γαλλία στέλνει στρατό στην Ουκρανία οδηγούν σε παγκόσμιο διπλωματικό «πυρετό»

Κύρτσος για Τέμπη: Οικογενειακό τριτοκοσμικό καθεστώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter