Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εντός της υφαλοκρηπίδας μας οι έρευνες του Oruc Reis – Με δική τους NAXTEX απαντούν Ελλάδα και Κύπρος

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εντός της υφαλοκρηπίδας μας οι έρευνες του Oruc Reis – Με δική τους NAXTEX απαντούν Ελλάδα και Κύπρος

Συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά η Τουρκία με μια προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στην οποία  ισχυρίζεται ότι η περιοχή που δέσμευσε με NAVTEX χθες στο Καστελόριζο, είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας.

Σε ανακοίνωση – απάντηση στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, υποστηρίζει ότι η περιοχή που δεσμεύει με την navtex για έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επίσης αναφέρει ότι στην ίδια περιοχή στο παρελθόν έχουν γίνει έρευνες από το τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros.

Φτάνει μάλιστα σε σημείο να υποστηρίζει ότι είναι εκείνη που καλεί την Ελλάδα σε διάλογο σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, όπως προστίθεται, «θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε επίσης: Επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ λίγες ώρες μετά την νέα τουρκική πρόκληση

«Η Ελλάδα εκφράζει τις ενστάσεις της και υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα το υποστηρίζει αυτό για το Καστελλόριζο και περιοχές που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα, αυτή η θέση είναι μαξιμαλιστική για την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου. Το Καστελλόριζο έχει 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Ανατολία, ενώ απέχει από την Ελλάδα 580 χιλιόμετρα και αυτό το νησί δεν μπορεί να κλείνει μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αρνούμαστε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας από τον Έρντογάν

Ο Ερντογάν, συγκαλεί εκτάκτως σήμερα στις 15.00 το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, θα συζητηθούν τα ζητήματα της Λιβύςη, της Συρίας και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Αντι – NAVTEX από Ελλάδα και Κύπρο

Την ίδια ώρα, δική τους αντι-Navtex εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, ως απάντηση στην τουρκική. Η αντι-Navtex Ελλάδας και Κύπρου αφορά την ίδια περιοχή ερευνών για την οποία εξέδωσε τη Navtex η Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex. Ελληνικά πολεμικά έχουν σπεύσει στην περιοχή. Ωστόσο, το ερευνητικό Oruc Reis παραμένει μέχρι στιγμής αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αττάλειας.

Διαβάστε επίσης«Αμφισβητούμενα ύδατα» για τις ΗΠΑ η περιοχή του Καστελόριζου – Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις εντάσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter