Τουλάχιστον 32 ασθενείς, μεταξύ των οποίων έξι πρόωρα μωρά, πέθαναν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ Κούντρα, καθώς η μεγαλύτερη ιατρική μονάδα της Γάζας αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης καυσίμων.
Δείτε επίσης: Ισραηλινά τανκς έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο Αλ Σίφα – «Στην κεντρική πύλη υπάρχουν πολλά πτώματα» (Video)
Νεογέννητα εκτός θερμοκοιτίδας
Τα νεογέννητα μωρά τυλιγμένα σε κουβέρτες και παραταγμένα σε ένα κρεβάτι μετά την απομάκρυνσή τους από τις θερμοκοιτίδες έχουν γίνει η καθοριστική εικόνα της ισραηλινής πολιορκίας των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει ότι είναι πρόθυμο να μετακινήσει τα μωρά, αλλά δεν έχει τρόπο να το κάνει.
«Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να μεταφερθούν τα μωρά σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, στην Αίγυπτο, στη Δυτική Όχθη ή ακόμα και στα κατοχικά νοσοκομεία. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ευημερία και οι ζωές αυτών των μωρών», είπε ο αλ-Κούντρα στο Al Jazeera. Παράλληλα, περισσότερα από 100 πτώματα αποσυντίθενται μέσα στο νοσοκομείο, περιμένοντας να ταφούν.
«Δυστυχώς, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο. Ο πλανήτης δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός ενώ τα νοσοκομεία, που θα έπρεπε να είναι ασφαλή καταφύγια, μεταμορφώνονται σε σκηνές θανάτου, καταστροφής και απόγνωσης», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Τουλάχιστον 21 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν, είτε λόγω της πολιορκίας του Ισραήλ εναντίον τους, είτε λόγω έλλειψης καυσίμων και φαρμάκων ως συνέπεια του ολοκληρωτικού αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
Μάχες γύρω από το Αλ Κουντς
Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS), καθώς γίνονταν προσπάθειες για εκκένωση ασθενών από το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το Αλ Κουντς αγωνίζεται να φροντίσει τους ασθενείς, με περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα, τροφή και νερό. Έκλεισε τις πόρτες του σε νέους ασθενείς την Κυριακή.
«Το νοσοκομείο έχει αφεθεί να τα βγάλει πέρα κάτω από τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους πολίτες», ανέφερε η PRCS σε δήλωση την Κυριακή.
Η PRCS, η οποία διευθύνει το νοσοκομείο από το 2001, είπε ότι θεωρεί τη διεθνή κοινότητα και τους υπογράφοντες την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης υπεύθυνες για την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας και την επακόλουθη τρομερή ανθρωπιστική κρίση.
Άλλα νοσοκομεία
Το νοσοκομείο Παίδων Αλ Νασρ και το Ειδικό Νοσοκομείο για Παιδιά Αλ Ραντίσι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν. Βρίσκονται επίσης κάτω από ισραηλινά πυρά.
Ο Μουσταφά αλ-Καλούτ, επικεφαλής και των δύο νοσοκομείων είπε: «Είμαστε εντελώς περικυκλωμένοι, υπάρχουν τανκ έξω από το νοσοκομείο και δεν μπορούμε να φύγουμε».
Την Παρασκευή, περισσότερα από δώδεκα παιδιά και οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Ραντίσι σε νοσοκομεία στη γειτονική Αίγυπτο και την Ιορδανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Παραμένει ασαφές τι έχει συμβεί στα 30 παιδιά που παραμένουν στο νοσοκομείο Αλ Νασρ.