Τραγωδία Τέμπη: Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής στον απόηχο της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών, την ώρα που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό επιβατών που παραμένουν αγνοούμενοι. Νωρίτερα είχε επισκεφτεί τον τόπο του δυστυχήματος, λίγο πριν εμφανιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως είναι «πρώιμο» να ειπωθεί οτιδήποτε.

«Δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος» καταλήγει στην επιστολή παραίτησής του ο Κώστας Καραμανλής, λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του στον τόπο που έγινε τάφος για δεκάδες ανθρώπους, στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ελληνική ιστορία.

«Ότι πούμε τώρα θα είναι πρώιμο και στην ουσία θα σας έλεγα ότι βεβηλώνουμε τους ανθρώπους που χάθηκαν. Επομένως θα ήθελα όλοι να δείξουμε ψυχραιμία και να μείνουμε σε αυτό που σας είπα, ότι θα κάνουμε τα πάντα να διερευνήσουμε τα αίτια και να μην αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί» δήλωνε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.

Ωστόσο, η έκταση της τραγωδίας αλλά και οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου του που φαίνονται ήδη με γυμνό μάτι παρά τις δικαιολογίες του ίδιου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέστησαν αδύνατη την αναβολή της παραίτησής του.

«Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο» είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, σε μία τυπική και λακωνική δήλωση, που σε τίποτα δεν έμοιαζε με την οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως με εξαίρεση την παραίτηση του υφυπουργού Διαματάρη για την εξευτελιστική αποκάλυψη του παραποιημένου πτυχία του, ο Κ. Καραμανλής γίνεται ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αναλαμβάνει την ευθύνη και παραιτείται από το αξίωμά του.

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».

Διαβάστε επίσης:

Παραιτήσεις κι όχι κροκοδείλια δάκρυα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ήξεραν από το 2022 ότι θα υπάρξει δυστύχημα – Έγγραφο ντοκουμέντο

Σχεδόν 12 ώρες μετά στα Τέμπη ο εξαφανισμένος υπουργός Μεταφορών Καραμανλής – Γύρισε την πλάτη στην ερώτηση για τα έγγραφα (Video)

Σιδηροδρομικά ατυχήματα: Οι τρεις εκτροχιασμοί τρένων μέσα σε δύο μήνες το 2022 και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν