Τραμπ: Επόμενη στάση το Νιου Χάμσαϊρ – Τα δεδομένα μετά την απόσυρση του Ντε Σάντις

Τραμπ: Επόμενη στάση το Νιου Χάμσαϊρ – Τα δεδομένα μετά την απόσυρση του Ντε Σάντις

Η απόσυρση του Ρον Ντε Σάντις πριν από τις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ, ο οποίος σταμάτησε την προεκλογική εκστρατεία για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων και υποστήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ, ακολουθεί ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα στις εσωκομματικές της Άιοβα.

Ενώ ο σκληροπυρηνικός κυβερνήτης της Φλόριντα τερμάτισε στη δεύτερη θέση, αλλά υστερούσε από τον Ντόναλντ Τραμπ με μεγάλη διαφορά. «Είναι σαφές για μένα ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θέλει να δώσει στον Ντόναλντ Τραμπ άλλη μια ευκαιρία», ανέφερε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα του X (πρώην Twitter).

«Θέλω απλώς να ευχαριστήσω τον Ρον και να τον συγχαρώ που έκανε πολύ καλή δουλειά», τόνισε ο Τραμπ. «Ήταν πολύ ευγενικός και με υποστήριξε. Το εκτιμώ αυτό και επίσης ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Ρον».

Η αποχώρηση του Ντε Σάντις σημαίνει ότι μόνο η Χέιλι παραμένει στην κούρσα, αν και δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες να στερήσει το χρίσμα από τον Τραμπ, ο οποίος οδεύει με τον αέρα του νικητή στην επόμενη αναμέτρηση. Ο νικητής θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Τζο Μπάιντεν, τον πιθανότερο υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Εκτός από τις δημοσκοπήσεις που θέλουν τον πρώην πρόεδρο ως φαβορί, όλες οι ψήφοι του κυβερνήτη της Φλόριντα- εκτός απροόπτου – αναμένεται να πάνε τώρα στον Τραμπ, με την βασική του πολιτική αντίπαλο, Νίκι Χέιλι – πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ – να έρχεται δεύτερη, όπως αναφέρουν τα περισσότερα αμερικανικά δημοσιεύματα.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, η Νίκι Χέιλι αμφισβήτησε τη διανοητική ικανότητα του πολιτικού της αντιπάλου, επισημαίνοντας ότι επανειλημμένα ο Τραμπ φαίνεται να την μπερδεύει με την Δημοκρατική πρώην πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, σε προεκλογική του ομιλία.

«Ο Μπάιντεν επιτίθεται στη δημοκρατία»

Η βίαιη εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021, για την οποία έχουν κατηγορηθεί περισσότερα από 1.200 άτομα και σχεδόν 900 καταδικάστηκαν, συγκλόνισε τις ΗΠΑ και όλο τον πλανήτη. Ωστόσο, όπως λέει ο Τραμπ, τα άτομα αυτά είναι «πατριώτες» και, πιο πρόσφατα, «όμηροι» τους οποίους σκοπεύει να συγχωρήσει .

Σε συγκέντρωση του μεγιστάνα το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, σε μια ομιλία που διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα, μια γιγαντιαία οθόνη πάνω από το κεφάλι του Τραμπ ανέφερε με μεγάλα γράμματα: «Ο Μπάιντεν επιτίθεται στη δημοκρατία».

Ο πρωτοπόρος των Ρεπουμπλικάνων, που είναι αντιμέτωπος με 91 ποινικές κατηγορίες δήλωσε: «Ο Μπάιντεν αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία. Πραγματικά είναι. Πρέπει να τον βγάλουμε έξω. Ξέρετε γιατί αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία; Για αρκετούς λόγους, αλλά ξέρετε τον βασικότερο; Είναι πολύ ανίκανος».

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επαίνεσε τον αυταρχικό Ούγγρο ηγέτη, Βίκτορ Όρμπαν, ενώ υποστήριξε ότι οι πρόεδροι θα πρέπει να έχουν ασυλία σε ποινική δίωξη, μόλις αποχωρήσουν από τα καθήκοντά τους, πράγμα που επιχειρούν να κάνουν οι δικηγόροι του, καθώς ετοιμάζεται να δικαστεί για υπονόμευση του εκλογικού αποτελέσματος. 

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Χωρίς… αντίπαλο ο Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων – «Εκτός» ο ΝτεΣάντις

ΗΠΑ: Χέιλι και Τραμπ «τίναξαν» στον αέρα τα δύο επόμενα ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών

Ντόναλντ Τραμπ: Η σημασία και τα πολιτικά μηνύματα της ευρείας νίκης στην Άιοβα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter