Ντόναλντ Τραμπ: Η σημασία και τα πολιτικά μηνύματα της ευρείας νίκης στην Άιοβα

Ντόναλντ Τραμπ: Η σημασία και τα πολιτικά μηνύματα της ευρείας νίκης στην Άιοβα

Νίκη-ρεκόρ πέτυχε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, στην πολιτεία της Άιοβα τη Δευτέρα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ρον Ντε Σάντις.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (GOP) στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προμηνύοντας μια ρεβάνς με τον Τζο Μπάιντεν.

Πόσο σημαντικά ήταν όμως τα αποτελέσματα στην Αϊόβα και τι ακριβώς σημαίνει η σαρωτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ;

Ιστορική νίκη στην Αϊόβα

Η νίκη της Αϊόβα εδραιώνει περαιτέρω την τρέχουσα κυριαρχία του μέσα στο κόμμα, καθώς η εκστρατεία στρέφεται τώρα στο Νιου Χάμσαϊρ, το οποίο θα φιλοξενήσει τις προκριματικές του εκλογές σε μια εβδομάδα. Ο Τραμπ κατέχει κι εκεί μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Κανένας από τους κύριους αντιπάλους του Τραμπ στην Άιοβα- η Νίκι Χέιλι ή ο Ρον Ντε Σάντις – δεν έμοιαζε ότι θα μπορούσαν να απειλήσουν τον μεγιστάνα. Την ίδια ώρα, ο αντίπαλος με τη μεγαλύτερη ιδεολογική «συγγένεια», ο Βίβελ Ραμασουάμι, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και ότι θα υποστηρίξει τον Τραμπ στο Νιου Χάμσαϊρ.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα ήταν ιστορικά σημαντική, αναφέρει το BBC. Κέρδισε τις περισσότερες ψήφους σε όλες εκτός από μία από τις 99 κομητείες της Άιοβα.

Κανείς δεν είχε επικρατήσει σε εκλογές της εν λόγω πολιτείας με περισσότερες από 12 μονάδες. Με διαφορά στο περίπου 30%, ο Τραμπ θα μπορούσε να καταλήξει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών που συμμετείχαν. Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, ο Τραμπ σημείωσε ποσοστό 51%, με τον Ντε Σάντις στο 21% και την Χέιλι το 19%.

Ο Τραμπ έχει δεχτεί επιδοκιμασίες από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένης σχεδόν όλης της ηγεσίας του κόμματος. Έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα και παρακολουθεί τους κύριους αντιπάλους του να αρνούνται να του επιτεθούν για τις 91 νομικές κατηγορίες, που αντιμετωπίζει από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Από την εισβολή στο Καπιτώλιο στο 51% της Αϊόβα

Πλέον, τα δεδομένα βρίσκονται πολύ μακριά από το πώς έμοιαζαν στις 7 Ιανουαρίου του 2021, την επομένη της αιματηρής επίθεσης των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Τότε, φαινόταν αδιανόητο ότι μια προσωπικότητα που εμπλέκεται σε τέτοια βίαια επεισόδια, θα παρέμενε στη συνείδηση των πολιτών ως ο μοναδικός ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Εάν ο Τραμπ επικρατήσει στην επόμενη αναμέτρηση, λένε αξιωματούχοι του GOP, θα μπορούσε κάλλιστα να… τερματίσει την προκριματική διαδικασία. Περίπου οι μισοί από τους Ρεπουμπλικάνους που συμμετείχαν στις εκλογές, θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος του κινήματος του Τραμπ «Make America Great Again», σύμφωνα με το BBC.

Η εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν έχει αναφέρει ότι θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην απεικόνιση του Τραμπ ως απειλή για την ίδια τη δημοκρατία. Ο Τραμπ από την πλευρά του, δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να επιστρέψει στην εξουσία, καθώς και να «κυνηγήσει» τους πολιτικούς αντιπάλους που πιστεύει ότι τώρα τον στοχεύουν.

 

Τραμπ: «Η μεγάλη βραδιά θα είναι τον Νοέμβριο»

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «ενωθούν» μετά τη νίκη του στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

«Νομίζω πως τώρα είναι καιρός όλοι μας, η χώρα μας να ενωθεί (…). Είτε πρόκειται για Ρεπουμπλικάνους, Δημοκρατικούς, φιλελεύθερους, ή συντηρητικούς», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην πόλη Ντε Μόιν, στη μεσοδυτική πολιτεία.

«Αυτή είναι μια πολύ ξεχωριστή βραδιά. Και αυτή είναι μόνο η πρώτη, γιατί η μεγάλη βραδιά θα είναι τον Νοέμβριο, όταν θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και, πραγματικά, θα την κάνουμε μεγάλη ξανά», τόνισε ο Τραμπ.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα δείχνει πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, σημείωσε από την πλευρά του ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Άνετη επικράτηση Τραμπ στην Άιοβα – Στο πλευρό του και ο Ραμασουάμι

Διεθνής Τύπος: «Αποφασιστική η νίκη Τραμπ στην Άιοβα – Ανοίγει τα χαρτιά του ο Μακρόν»

Άιοβα: Πολικό ψύχος απειλεί τις εκλογές των Ρεπουμπλικάνων – Η ακραία δήλωση του Τραμπ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter