Σύγκρουση ΠΑΣΟΚ με ΝΔ και Λευτέρη Αυγενάκη –Πρόστιμο 283 εκατ. ευρώ και υπό την εποπτεία της ΕΕ ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύγκρουση ΠΑΣΟΚ με ΝΔ και Λευτέρη Αυγενάκη –Πρόστιμο 283 εκατ. ευρώ και υπό την εποπτεία της ΕΕ ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Μια ακόμη αρνητική πρωτιά της χώρας μας, αυτή τη φορά με επίκεντρο τον Οργανισμό για τις αγροτικές κοινοτικές ενισχύσεις (ΟΠΕΚΕΠΕ), προκαλεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Μαξίμου. Οι επιθέσεις έλαβαν τη μορφή ανταλλαγής πυρών μέσω ανακοινώσεων του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, οποίος κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για εμμονή με το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και  απηύθυνε μομφή εναντίον του ουσιαστικά για ανθελληνική στάση.

Το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη τον κάλεσε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης , απαντώντας του δηκτικά ως εξής:  «Αν ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ας αφήσει τις ειρωνείες και ας πάει σπίτι του».

Το ΠΑΣΟΚ εξηγεί ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση τον οργανισμό, για πρώτη φορά, «λόγω σοβαρών παρατυπιών» στη λειτουργία, τη στελέχωση, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργιών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών.

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τον Μάρτιο του 2024 όταν, όπως επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλόγισε πρόστιμο στη χώρα μας ύψους 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022, επί κυβερνήσεων ΝΔ.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες, από τότε που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορούσε τη  ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, ότι έκαναν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ακρίβεια εντός της ΕΕ, την ίδια ώρα που οι Ελληνες πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν  τη μικρότερη αγοραστική δύναμη σε στην ευρωζώνη.

Τώρα, το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για κακοδιαχείριση αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον Ελληνικό Οργανισμό πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως προς τις ενισχύσεις των αγροτών. Η Χαριλάου Τρικούπη  επισημαίνει το γεγονός της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ε.Ε. που, τονίζει, «καθιστά τη χώρα μας, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που πληρώνει αγροτικές ενισχύσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία».

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής (10 Μαΐου 2024) όταν  εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ο  Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  και οι  βουλευτές  Μανόλης Χνάρης – Χριστίνα Σταρακά, Υπεύθυνοι Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης, με τίτλο “Σε ευρωπαϊκή εποπτεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Άλλη μία απόδειξη της αποτυχίας της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης”.

Η καταληκτική τους διατύπωση επεσήμαιναν ότι «σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι χαμένοι της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης είναι οι αγρότες μας, που εισέπραξαν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται και βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται».  Και συμπλήρωναν:

«Τι έλεγε μέχρι χθες στους αγρότες ο κ. Αυγενάκης για τις αγροτικές ενισχύσεις;

Ότι δεν φταίει αυτός αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιος φταίει λοιπόν μετά από αυτή την απόφαση;  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο κ. Αυγενάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που αδυνατούν να κατανείμουν δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις των αγροτών;».

Οι αρμόδιοι του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά ανέλυσαν την κατάσταση σημειώνοντας ότι τον Μάρτιο του 2024 σε έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλόγισε  πρόστιμο στη χώρα μας 283 εκατ. ευρώ «για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων για τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022».

Τον Απρίλιο του 2024 σε νέα έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 12μηνη επιτήρηση «για σοβαρές παρατυπίες, που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του οργανισμού, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργειών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών».

Το 2023 ως πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. που σχεδίασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, «αποτέλεσε τη χειρότερη χρονιά πληρωμών για τον αγροτικό κόσμο από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας», σημειώνουν . Και προσθέτουν ότι «οι “πετσοκομμένες” πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανικανότητα της κυβέρνησης να διανείμει δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες.

Δεν μάθαμε ποτέ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τι έχει πληρώσει, πόσους παραγωγούς πλήρωσε, τι ποσά δεν πληρώθηκαν και πόσοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν τόσο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα όσο και στις καταβολές του περασμένου Δεκεμβρίου και του περασμένου Οκτωβρίου.

Επίσης, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πληρωμές του 2022! (…).

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η οργισμένη αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο fb

Επιλέγει να μην αναπτύξει επιχειρηματολογία επί στοιχείων, αλλά κυρίως κατηγορεί  τον Νίκο Ανδρουλάκη (τον χαρακτηρίζει «πρόεδρο του “miniΠΑΣΟΚ”»)  ότι «δεν φοράει την φανέλα της εθνικής».

Επισημαίνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν διδάχτηκε από την τελευταία φορά που κατηγόρησε δημοσίως τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την χώρα του και διαψεύστηκε με τον οργανισμό να πληρώνει πριν το Πάσχα 785 εκ. ευρώ». Μάλιστα, ο  Αυγενάκης κλείνει την ανάρτησή του σημειώνοντας τα εξής για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη:

«Η υποκρισία του δεν έχει όριο.

Νομίζει πως επικαλούμενος την «πράσινη Κρήτη» άλλων εποχών και «λιβανίζοντας» τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορέσει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να ανατρέψει την δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ.

Αντίπαλός του δεν είναι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Κασσελάκης, ούτε κάποιος άλλος.

Αντίπαλός του είναι το διαζύγιο με την λογική, τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε. Ηρθε η αιχμηρή απάντηση του Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ιδού τι αναφέρει  η Χαριλάου Τρικούπη :

«Παραμερίζουμε τους χαρακτηρισμούς εκ μέρους του κ. Αυγενάκη και θέτουμε ένα πολύ απλό ερώτημα:

-Πώς μπορεί να παραμένει στη θέση του ένας αποτυχημένος Υπουργός που επί υπουργίας του, το 2023 -πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. που σχεδίασε η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει-, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν λάβει τα λιγότερα χρήματα από τότε που άρχισε η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας;

Έχει το θράσος να εμφανίζεται ως ο «εξυγιαντής» του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση τον οργανισμό, για πρώτη φορά, λόγω σοβαρών παρατυπιών στη λειτουργία, τη στελέχωση, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργιών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλόγισε πρόστιμο στη χώρα μας ύψους 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022. Επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή.

Αν ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ας αφήσει τις ειρωνείες και ας πάει σπίτι του».

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter