Τρέξιμο και ενυδάτωση: Η σωστή στρατηγική

Τρέξιμο και ενυδάτωση: Η σωστή στρατηγική

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι μοιάζει μια αρκετά απλή υπόθεση: απλά πρέπει πίνετε νερό όταν διψάτε, σωστά; Πράγματι, κανονικά δεν είναι τόσο περίπλοκο, ωστόσο όταν είστε δρομέας χρειάζεται κάποια στρατηγική.

Το σώμα αποτελείται κυρίως από νερό, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε πόσο χρειάζεστε. Το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός σας, μαλακώνει τις αρθρώσεις σας, βοηθά στην πέψη και πολλά άλλα. Όταν πίνετε αρκετά υγρά, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή σας στο τρέξιμο και να αποφύγετε τις δυσάρεστες παρενέργειες της αφυδάτωσης, όπως οι πονοκέφαλοι, οι μυϊκές κράμπες και η κόπωση.

Οι ακόλουθες οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε πόσο νερό να πίνετε και πότε. Λάβετε υπόψη φυσικά πως το κάθε σώμα λειτουργεί διαφορετικά σε σχέση με τα υπόλοιπα, οπότε μπορεί να χρειαστεί κάποια δοκιμή προκειμένου να βρείτε τη σωστή στρατηγική ενυδάτωσης που σας αρμόζει.

Πόσο να πίνετε

Πόσο ακριβώς πρέπει να πίνετε μέσα στην ημέρα; Και πάλι, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του σώματός σας, το κλίμα στο οποίο ασκείστε και το ποσό που ασκείστε. Όπως και να έχει όμως, ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι περίπου 11,5 ποτήρια για ενήλικες γυναίκες και 15,5 ποτήρια για ενήλικες άνδρες.

Αυτό ακούγεται πολύ (και είναι!), αλλά ευτυχώς, δεν είναι απαραίτητο να πίνετε μόνο νερό. Το γάλα, οι χυμοί και τα τσάι από βότανα μετράνε επίσης, καθώς και τα υγρά σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, σούπες και smoothies.

Πριν το τρέξιμο

Στοχεύστε σε περίπου μισό λίτρο νερό τις ώρες που προηγούνται του τρεξίματος. Αν τα ούρα σας είναι διαυγή ή ανοιχτόχρωμα κίτρινα, πιθανότατα είστε καλά ενυδατωμένοι. Αν είναι πιο συμπυκνωμένα, πιείτε άλλο μισό λίτρο.

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος

Μερικές γουλιές νερού είναι πιθανώς αρκετές για το τρέξιμο που διαρκεί κάτω από μία ώρα, αλλά μόλις αρχίσετε να τρέχετε για περισσότερο από 60-90 λεπτά, θα χρειαστείτε περισσότερα υγρά, εκτός από ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες. Για μεγαλύτερα τρεξίματα ή όταν οι συνθήκες είναι ζεστές και υγρές, επιδιώξτε να πίνετε μέχρι να ξεδιψάσετε.

Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να αποφύγετε την υπερβολική ενυδάτωση μόνο με νερό, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη ανισορροπία ηλεκτρολυτών που ονομάζεται υπονατριαιμία.

Για να υπολογίσετε πόσο νερό χάνετε ανά ώρα, ζυγιστείτε γυμνοί πριν και μετά από ένα τρέξιμο 60 λεπτών. Μην πιείτε τίποτα και μη χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Για κάθε κιλό σωματικού βάρους που χάνετε, μπορείτε να υπολογίσετε ότι χάσατε 16 ουγκιές νερού μέσω του ιδρώτα. Στόχος σας είναι να αντικαταστήσετε αυτή την ποσότητα κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Μετά το τρέξιμο

Έπειτα από συνηθισμένη διαδρομή σας μπορείτε να φάτε και να πιείτε όπως θα κάνατε συνήθως και θα ανακάμψετε μια χαρά. Για ιδιαίτερα δύσκολες ή μεγάλες προσπάθειες, στοχεύστε να πιείτε μερικά ποτήρια υγρά μέσα σε μια ώρα μετά το τρέξιμο.

Συνεχίστε να εστιάζετε στο να πίνετε μέχρι να ξεδιψάσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ηλεκτρολύτες με τη μορφή αθλητικών ποτών. Το επιπλέον νάτριο σε αυτά τα προϊόντα θα βοηθήσει το σώμα σας να κρατήσει κάποια επιπλέον υγρά. Αν θέλετε να επιταχύνετε την αποκατάσταση, είναι σημαντικό να επιλέγετε υγρά πέρα από το απλό νερό.

Πηγή: Runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter