Τρία χρόνια χωρίς δικαιοσύνη: Ξεκίνησε η δίκη για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου – Απορρίφθηκε το αίτημα για αλλαγή αίθουσας

Τρία χρόνια χωρίς δικαιοσύνη: Ξεκίνησε η δίκη για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου – Απορρίφθηκε το αίτημα για αλλαγή αίθουσας

Τρία χρόνια και έναν μήνα μετά το θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος στο κέντρο ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηριο Αθήνας. Στην αίθουσα βρίσκονται οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αλλά και ο μεσίτης ενώ ο κοσμηματοπώλης Σ.Δ. δεν εμφανίστηκε.

Και οι δυο πλευρές κατέθεσαν αίτημα για αλλαγή αίθουσας προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιότητα της δίκης, αλλά και εξαιτίας της μη ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών έτσι ώστε να προβληθεί το βιντεοληπτικο υλικό κατά την εξέταση των μαρτύρων, το οποίο η έδρα απέρριψε.

Εντύπωση προκαλεί η απόρριψη του αιτήματος για την παρουσία φωτορεπόρτερ στην αίθουσα με το σκεπτικό ότι οι αστυνομικοί κατηγορούμενοι ενδέχεται να στοχοποιηθούν στην καθημερινότητα τους, παρά την δέσμευση των ίδιων των φωτορεπόρτερ ότι δεν θα καταγράψουν κανέναν αν δεν το επιθυμεί. Παράλληλα, η έδρα επέτρεψε την παρουσία μόνο τεσσάρων δημοσιογράφων πράγμα που δυσκολεύει την κάλυψη της πολύκροτης αυτής διαδικασίας και δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την πρόθεση να καλυφθεί από το σύνολο των ΜΜΕ.

Από την πλευρά της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου κατατέθηκε επίσης αίτημα μετατροπής της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σημειώνεται πως και οι έξι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι χωρίς καμία ποινική κύρωση.

Από την πλευρά της οικογένειας του Ζακ, κινήθηκε και μια δεύτερη διαδικασία, που αφορούσε τους υπόλοιπους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο αλλά και τον διασώστη του ΕΚΑΒ, οι οποίοι δεν παραπέμφθηκαν σε δικη παρά το γεγονός πως με τον τρόπο τους συνέβαλαν στον θάνατό του.

Τον Ιούλιο του 2020, μετά από προσφυγή που κατέθεσε η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου κατά της απορριπτικής εισαγγελικής διάταξης για τη μήνυση που είχαν ασκήσει κατά των υπόλοιπων εμπλεκομένων, εκδόθηκε διάταξη της εισαγγελέως Εφετών που έκανε δεκτή την προσφυγή και εισηγούνταν την παραπομπή και των υπολοίπων σε δίκη.

Η ανάκριση που διατάχθηκε κατά των υπολοίπων αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ ανατέθηκε στον αρχικό τακτικό ανακριτή, που είχε ήδη κρίνει στο πρώτο στάδιο ότι οι συγκεκριμένοι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη. Ο ίδιος δεν ζήτησε να απέχει ως όφειλε αλλά διεξήγαγε την ανάκριση χωρίς να ενημερώσει την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, αφού δεν κάλεσαν τους δικηγόρους να λάβουν μέρος στην ανάκριση.

Η υπόθεση αναμένεται να εισαχθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει αν και ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θανατηφόρο λιντσάρισμα αρχικά παρουσιάστηκε από την αστυνομία σαν τον θάνατο ενός ληστή που προσπάθησε να διαφύγει από το κατάστημα που επιχείρησε να κλέψει και πάνω στην προσπάθειά του κόπηκε στα γυαλιά της τζαμαρίας και πέθανε.

Το κουβάρι της αλήθειας το οποίο και οδήγησε σε συλλήψεις άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο που αποτυπώνουν την αγριότητα και τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ από τον κοσμηματοπώλη, τον μεσίτη και τους αστυνομικούς.

Μετά τις δύο συλλήψεις ξεκίνησε να σχηματίζεται δικογραφία χωρίς επαρκή στοιχεία και με εμφανή κωλυσιεργία από την πλευρά της ΕΛΑΣ, η οποία δεν είχε καν αποκλείσει τον χώρο του εγκλήματος από την πρώτη στιγμή, δεν συνέλεξε τα στοιχεία που όφειλε ούτε συνέλεξε το υλικό από τις γύρω κάμερες, με αποτέλεσμα να υπάρξει ασάφεια σχετικά με τον λόγο που ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο.

Οργανώσεις και φορείς καλούν σε συγκέντρωση για τον Ζακ για τη Zackie στο Πρωτοδικείο Αθηνών, Δέγλερη 4, από τις 9 το πρωί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter