Τροφές για μέγιστη ενέργεια, αντοχή και αποκατάσταση

Τροφές για μέγιστη ενέργεια, αντοχή και αποκατάσταση

Το σώμα ενός αθλούμενου ή ενός δρομέα πρέπει να δέχεται το απαραίτητο «καύσιμο» για να λειτουργήσει σωστά τόσο πριν, όσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την άσκηση.

Και τα τρία στάδια είναι εξίσου σημαντικά και πρέπει όσοι αθλούνται να δίνουν τη δέουσα προσοχή.

Παρακάτω ακολουθούν τροφές που πρέπει να καταναλώνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πριν την προπόνηση

Σε περίπτωση που θέλετε να τρέξετε σε χαλαρούς ρυθμούς, μπορείτε να παραλείψετε ένα γεύμα. Οι μύες σας έχουν ήδη αποθηκευμένη την απαραίτητη ποσότητα γλυκογόνου. Πιείτε ένα ποτήρι νερό ή ένα αθλητικό ποτό με λίγες θερμίδες για να μην είναι αφυδατωμένος ο οργανισμός σας. Αν θέλετε να τρέξετε σε εντονότερους ρυθμούς, δώστε στον οργανισμό σας σύνθετους υδατάνθρακες με ένα μπολ βρώμη και μία μπανάνα 1-2 ώρες πριν την άσκηση για να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά που σας προσέφερε να γεύμα.

Κατά τη διάρκεια

Αν τρέξετε λίγο, το νερό αρκεί. Αν το τρέξιμο κρατήσει λίγο κάτω από τη 1,5 ώρα πρέπει να αναπληρώνετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες με ένα αθλητικό ποτό. Σε περιπτώσεις που τρέχετε για περισσότερο χρόνο και σε εντονότερους ρυθμούς να δείτε στον οργανισμό σας 20 γραμμάρια υδατανθράκων κάθε 30 λεπτά με κάποιο σνακ για να μην ξεμείνετε από ενέργεια.

Μετά την προπόνηση

Οταν ολοκληρώσετε την άσκηση πρέπει να δώσετε τροφή στους μύες σας μέσα στα επόμενα 60 λεπτά. Προτιμήστε έναν συνδυασμό τροφών που θα σας προσφέρει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε αναλογία 3/1 για να αναπληρώσετε τη χαμένη σας ενέργεια. Μερικές καλές επιλογές είναι μία μπανάνα ή ένα μήλο και λίγο φιστικοβούτυρο, ένα smoothie με μούρα και μπανάνα και σκόνη πρωτεΐνης ή μια μπάρα βρώμης με αμύγδαλα, φουντούκια ή φιστικοβούτυρο.

Πηγή: Runfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter