Τροπολογία Κασιδιάρη: Πολιτικό αδιέξοδο λόγω κυβερνητικής αδιαλλαξίας

Τροπολογία Κασιδιάρη: Πολιτικό αδιέξοδο λόγω κυβερνητικής αδιαλλαξίας

Παρά τους ισχυρισμούς περί πρόθεσης για ευρύτερες συγκλίσεις στον στρατηγικό στόχο «φρεναρίσματος» της εκλογικής καθόδου του μορφώματος Κασιδιάρη, η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση της Γ΄ παραγράφου στην επίμαχη τροπολογία, η οποία ερμηνεύει για πρώτη φορά μετά το 1974 το άρθρο 29 του Συντάγματος περί της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δείτε επίσης: Τροπολογία-«φρένο» στον Κασιδιάρη κατέθεσε ο Τσίπρας: «Θέλετε τον Κασιδιάρη εκτός νομιμότητας, αλλά όχι τον χρυσαυγιτισμό»

Ειδικότερα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης στην Ολομέλεια της Βουλής απαλείφεται από τη Β΄ παράγραφο η αναφορά περί ποινής ισόβιας κάθειρξης για οποιοδήποτε αδίκημα και περιορίζονται σε αυτά που ενέχουν πολιτειακή απαξία.

Ως προς την παράγραφο Γ, ο υπουργός περιόρισε τα αδικήματα σε 187 (εγκληματική οργάνωση), 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) και 134 (εσχάτη προδοσία) του Ποινικού Κώδικα, αλλάζοντας τη διατύπωση αναφορικά με το πώς θα διασφαλίζεται η -σύμφωνα με το άρθρο 29 του Συντάγματος- «ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Επίσης, ο κ. Βορίδης γνωστοποίησε ότι η τελική διάταξη δίνει το δικαίωμα στους υπό εξέταση συνδυασμούς ή εκλογείς να καταθέσουν σχετικό υπόμνημα. «Σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου ο Άρειος Πάγος καλεί το ελεγχόμενο κόμμα να λάβει γνώση και να υποβάλλει υπόμνημα» είπε χαρακτηριστικά και επιφυλάχθηκε για νέα ρύθμιση που θα διευρύνει τον χρόνο ελέγχου από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον υπουργό, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε για άλλη μια φορά την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συμπερίληψη του άρθρου 29 στην τροπολογία, καθώς -σύμφωνα με την κριτική που άσκησε και ο Αλέξης Τσίπρας- η ερμηνευτική διάταξη για το εν λόγω άρθρο μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε επικίνδυνες ατραπούς.

«Η δική μας πρόταση δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στο άρθρο 29. Άρα, δεν κατανοώ γιατί πρέπει να επιστρέφουμε στην προηγούμενη φάση της συζήτησης» απάντησε στο σχετικό ερώτημα του Μ. Βορίδη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αναπάντητο το ερώτημα Καστανίδη

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία, όμως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών προσπέρασε το ευθύ ερώτημα του Χάρη Καστανίδη.

«Θέλω να ρωτήσω το εξής: μετά την νομοτεχνική βελτίωση κλείνει για εσάς ο διάλογος;» ρώτησε τον κ. Βορίδη, ο οποίος δεν απάντησε. Εν συνεχεία, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ναι μεν οι βελτιώσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά «υπάρχουν ορισμένες πλευρές που χρήζουν διορθώσεως».

Από εκεί και πέρα, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσουν τη διάταξη, ενώ αίνιγμα παραμένει η στάση της Ελληνικής Λύσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter