Τσιάρας: Τι απαντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών για τον αποκλεισμό

Τσιάρας: Τι απαντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών για τον αποκλεισμό

Απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σχετικά με τον αποκλεισμό των δικαστικών ενώσεων της χώρας μας από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου.

Χωρίς να παραθέτει κάποιο ουσιαστικό αντεπίχειρημα σε αυτά που καταγγέλλουν Δικαστές και Εισαγγελείς ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει πως ότι δεν αποκλείονται οι δικαστικές ενώσεις από τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί για «γνωμοδότηση στις διοικητικές ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων» και στις δικαστικές ενώσεις για να κάνουν παρατηρήσεις.

Διαβάστε επίσης: «Πυρά» της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε Τσιάρα

Σημειώνεται πάντως πως ακόμη και σήμερα δικαστές και εισαγγελείς εξέδωσαν ανακοίνωση καταπέλτη κατά του Κώστα Τσιάρα, όπου ανέφεραν πως «κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορούσε την διαδικασία επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων κλήθηκαν όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι εκτός από τις Δικαστικές Ενώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως η στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είναι και η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρας μας στο εξωτερικό και πως εάν στη θέση της ΝΔ υπήρχε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεχόταν μία τέτοιου είδους επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών θα γινόταν πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του Τσιάρα προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε απάντηση της επιστολή σας σχετικά με την «Συμμετοχή των Δικαστικών Ενώσεων σε Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές για Νομοθετικές Μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δικαστικό Λειτούργημα» θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:

Οι πληροφορίες στις οποίες αναφέρεστε σχετικά με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη θέσπιση νέων κανόνων σχετικά με το υπηρεσιακό καθεστώς των Δικαστών και Εισαγγελέων χωρίς να ακουστεί η άποψη των δικαστικών ενώσεων, δεν είναι ακριβείς.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών: Επιστολή-διαμαρτυρία προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 11063/20.2.2017 (86 ΥΟΔΔ) απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των δικαστικών ενώσεων. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της στο Υπουργείο, το οποίο εν συνεχεία το απέστειλε, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του ν. 1756/1988, για γνωμοδότηση στις διοικητικές ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων. Με βάση τις παρατηρήσεις αυτές και τις όποιες άλλες ανάγκες έχουν προκύψει στο μεταξύ, το Υπουργείο θα διαμορφώσει το τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα αποσταλεί εκ νέου τόσο στις Ολομέλειες όσο και στις δικαστικές ενώσεις για τις τελικές τους παρατηρήσεις, ώστε να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό προς ψήφιση στη Βουλή.

Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει νομική υποχρέωση προς τούτο, οι δικαστικές ενώσεις έχουν ήδη συμμετάσχει και πρόκειται να συμμετάσχουν ενεργά στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία σχετικά με το νέο νόμο που αφορά το υπηρεσιακό τους καθεστώς ,η οποία, άλλωστε, δεν εξαντλείται στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter