Τσίπρας: «Δίνετε 8.000 ευρώ σε golden boys και δεν αυξάνετε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ»

Τσίπρας: «Δίνετε 8.000 ευρώ σε golden boys και δεν αυξάνετε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας για τα πεδία της ακρίβειας, της πανδημίας και της διαφθοράς. «Τα νοικοκυριά δεν έχουν να βγάλουν τον μήνα και εσείς κάνετε πάρτι με δημόσιο χρήμα» είπε και ανέδειξε την προκλητική αύξηση μισθών σε «γαλάζια» golden boys στον ΕΦΚΑ τη στιγμή που η πλειοψηφία αρνείται να αυξήσει τον βασικό μισθό στα 800 ευρώ. Εντύπωση προκάλεσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος παραβρέθηκε στην Ολομέλεια αποκλειστικά και μόνο για να απαντήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε να πάρει τον λόγο αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Τσίπρα, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο του «πινγκ πονγκ».

«Δίνετε 8.134 ευρώ το μήνα για golden boys της ΝΔ, αλλά δεν δέχεστε την αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» επισήμανε με αφορμή το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ, ενώ συμπλήρωσε πως «δυόμισι χρόνια τρώτε από τα έτοιμα που σας αφήσαμε και ροκανίζετε τα εφόδια για τους πολίτες». Επ΄ αυτού, υπενθύμισε τις απευθείας αναθέσεις ύψους 5 δισ. ευρώ την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα τρόφιμα με πρόσχημα τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. «Δεν σας απασχολεί πώς θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος, αλλά πώς θα… ενημερώνεται» ανέφερε και κατηγόρησε πως «το έχετε τερματίσει με τη διαφθορά, το ψέμα και την προπαγάνδα. Έχετε πέσει στο κομπόδεμα του λαού, εσείς και οι κρατικοδίαιτοι κηφήνες σας».

«Το… έπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ασύγκριτο»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε με σκωπτική διάθεση στην αποπομπή του κ. Λιβανού από το κυβερνητικό σχήμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν είναι εποποιία τα διχίλιαρα, τότε τι είναι τα 5 δισ. απευθείας αναθέσεις; Οι χαριστικές ρυθμίσεις σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ; Οι απευθείας αναθέσεις με το τσουβάλι σε δημοσκοπικές εταιρείες που αρνούνται να δώσουν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους και προστατεύονται; Το έπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση».

«Πού πήγε το… “Mitsotakis effect;»

Εν συνεχεία, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε στρωμένη την οικονομία και το χρέος ρυθμισμένο, διασφαλίζοντας χαμηλά επιτόκια. «Και εσείς μιλούσατε για το Μητσοτάκης effect. Που πήγε τώρα το ¨Mitsotakis effect¨ που ανεβαίνουν τα επιτόκια και διπλασιάστηκαν τα spreads;» διερωτήθηκε, στηλιτεύοντας και πάλι τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση. «Σας πρόσβαλε τάχα η παραδοχή του Λιβανού για το 2007, αλλά ακολουθείτε την ίδια πρακτική. Είτε τα κρύβεις σε σακούλες, είτε τα μεταφέρεις σε εμβάσματα, είτε τα αφήνεις ορφανά έξω από τα πόθεν έσχες σου, είτε τα μοιράζεις αφειδώς στο όνομα της πανδημίας. Είτε τα μοιράζουν μαυρογυαλούροι του ‘60, είτε τα μοιράζουν οι γιάπηδες του 2022, η ουσία παραμένει η ίδια. Έτσι θέλετε την Ελλάδα, έτσι έχετε μάθει να την κυβερνάτε» κατηγόρησε.

«Αυτά τα χρήματα στερήσατε από το ΕΣΥ»

Περνώντας στη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι τα χρήματα που κατασπατάλησε η κυβέρνηση θα μπορούσαν να έχουν οδηγηθεί για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Αυτά τα χρήματα που μοιράζετε είναι τα χρήματα που στερήθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δούλευαν με απλήρωτες υπερωρίες, είναι τα χρήματα που στερήθηκαν οι οικογένειες των ανθρώπων που έψαχναν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, είναι τα χρήματα που στερήθηκε το ΕΣΥ σε υποδομές, αναλώσιμα και προσωπικό. Και ακριβώς επειδή τα στερήθηκε το ΕΣΥ είμαστε χειρότεροι στην Ευρώπη σε θανάτους».

«Έχετε πάει σε ένα βενζινάδικο;»

Ως προς το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας, επέκρινε το γεγονός ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι «45% πάνω», αλλά η μόνη έγνοια της κυβέρνησης -κατά τα λεγόμενά του- ήταν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. «Λέγατε ότι δεν πάει καλά η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο επί των ημερών μας, αλλά πήγαινε καλά η τσέπη των πολιτών. Επί ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρόνια δεν είδαν τα νοικοκυριά αύξηση ούτε ένα ευρώ. Και είχαμε και μνημόνιο» υπενθύμισε και ρώτησε ευθέως τους βουλευτές της ΝΔ: «Έχετε πάει σε ένα βενζινάδικο;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η μέση τιμή είναι 1,85 ευρώ το λίτρο, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2012. «Στα νησιά και την περιφέρεια έχει ήδη ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τα 2 ευρώ το λίτρο. Γιατί σε μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη; Η Ελλάδα προ φόρων είναι 17η στην τιμή της βενζίνης, αλλά μετά φόρων είμαστε στην πέμπτη θέση της Ευρώπης με την ακριβότερη βενζίνη» είπε, συμπεραίνοντας: «Ακριβότεροι στο ρεύμα, ακριβότεροι στη βενζίνη, ακριβότεροι στα τρόφιμα αλλά χειρότεροι στον κατώτατο μισθό. Προαναγγέλλετε αύξηση για τον Μάιο, αλλά τώρα ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα».

«Μόνη διέξοδος οι εκλογές»

Μετά την προαναγγελία Προανακριτικής Επιτροπής για τη διαβόητη λίστα Πέτσα στην περίπτωση που αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, ο κ. Τσίπρας έκλεισε την τοποθέτησή του διασαφηνίζοντας πως η μόνη δημοκρατική διέξοδος είναι «εκλογές και ανάδειξη προοδευτικής κυβέρνησης», η οποία «θα στηρίξει τους πολίτες με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για την προστασία του εισοδήματος και τόνωση της κατανάλωσης, με ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας για να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα, με αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω ολόκληρη την αγορά ενέργειας, με κανόνες και εντατικούς ελέγχους για καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ στην ενέργεια και στο εμπόριο». Και κατέληξε λέγοντας: «Η μέρα εκείνη δεν θ’ αργήσει. Ούτε τα πεπραγμένα σας θα ξεχαστούν. Τίποτα δε θα παραμείνει στο σκοτάδι, να είστε βέβαιοι».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας για Βαξεβάνη: Εδώλιο και προαναγγελία ενοχής από τον Μητσοτάκη γιατί ελέγχει την κυβέρνηση

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter