Τσίπρας: Οι πρώτες 100 μέρες της Ελλάδας εκτός μνημονίου είναι μόνο η αρχή

Τσίπρας: Οι πρώτες 100 μέρες της Ελλάδας εκτός μνημονίου είναι μόνο η αρχή

«Οι πρώτες 100 μέρες έξω από τα μνημόνια, οι πρώτες δικές μας 100 μέρες, να ξέρετε ότι θα είναι μόνο η αρχή» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός, έχοντας στηλιτεύσει τη δεύτερη συνεχόμενη απουσία του Κυρ. Μητσοτάκη από την ψήφιση μέτρων ανακούφισης και ελάφρυνσης χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

«Αν θέλετε να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό για το τι έγινε αυτές τις 100 μέρες εξόδου από τα μνημόνια -που αμφισβητήσατε ότι θα αλλάξει οτιδήποτε στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις 100 μέρες νομοθετήσαμε την απόδοση των αναδρομικών, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την ουσιαστική μείωση ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 5 εκατ. συμπολίτες μας, κοινωνικό μέρισμα για 1,4 εκατ. νοικοκυριά και συνεχίζουμε με την κατάργηση του μέτρου μείωσης των συντάξεων, συνεχίζουμε με μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών της μεσαίας διαστρωμάτωσης και συνεχίζουμε έως ότου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αισθανθεί την έξοδο της χώρας από αυτήν την εφιαλτική οκταετία».

Επισήμανε δε ότι αυτές οι 100 μέρες είναι μόνο η αρχή. Και κατέληξε λέγοντας ότι «η αποκατάσταση των αδικιών, η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά και αποφασιστικά βήματα και με τη θέληση του ελληνικού λαού μετά τον Οκτώβριο του 2019, έχοντας υπογράψει μαζί του το δικό μας μνημόνιο, το μνημόνιο για τη στήριξη της κοινωνίας, τη στήριξη των χαμηλών στρωμάτων για την οριστική έξοδο της χώρας και της κοινωνίας από την κρίση».

«Ελπίζω μην έχουμε πάλι ευτράπελες στιγμές»

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Τσίπρας σχολίασε δηκτικά τη δεύτερη συνεχόμενη απουσία του Κυρ. Μητσοτάκη από την Ολομέλεια κατά τη συζήτηση και ψήφιση μέτρων ανακούφισης, όπως αυτά είχαν προαναγγελθεί στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, παρατήρησε ειρωνικά ότι στη θέση του προέδρου της ΝΔ καθόταν ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κ. Τσιάρας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην έχει πάει πάλι ο κ. Μητσοτάκης σε κάποια περιοχή της Αθήνας με σκοπό να χαρίσει κι άλλες «ευτράπελες στιγμές».

Επ’ αυτού, επισήμανε ότι δεν θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει για άλλη μια φορά σε κάποια Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με την ανομία, καθώς υπάρχουν τις τελευταίες μέρες πολλές επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. που τα δελτία ειδήσεων θα αγνοήσουν. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην εξάρθρωση του κυκλώματος λαθρεμπορίου χρυσού με εμπλεκόμενο τον ιδιοκτήτη των ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», μία αλυσίδα καταστημάτων που -κατά τον πρωθυπουργό- ξεζούμισε στα χρόνια της κρίσης χιλιάδες πολίτες. Μάλιστα, επισήμανε στρεφόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως για περιπτώσεις του «λευκού κολάρου» δεν δείχνει την ίδια ζέση και προβληματισμό για τα κρούσματα ανομίας και εγκληματικότητας.

Έτσι υλοποιούνται οι δύο από τις τρεις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα μαζί με τη μείωση του ΈΝΦΙΑ και απομένει η σταδιακή ελάφρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στη μία εκ των δύο νομοθετικών παρεμβάσεων που αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα επί τη βάσει των εξαγγελιών της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για νομικά πρόσωπα γίνεται με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων που δρουν στην επικράτεια της.

«Με τη ρύθμιση που καταθέτουμε, η φορολογία των επιχειρήσεων αρχίζει να μειώνεται από τα σημερινά επίπεδα του 29%, με στόχο να φτάσει στο 25% ως το 2022» είπε ο πρωθυπουργός.

Σταδιακή μείωση ΕΝΦΙΑ

Για τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση που ψέγει την κυβέρνηση για τη μη κατάργηση του φόρου ενόσω πρόκειται για τους εμπνευστές του συγκεκριμένου μέτρου.

«Σήμερα λοιπόν, η Βουλή καλείται να ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019. Δηλαδή, την πρώτη από τις δύο φάσεις της μείωσης του, με την επόμενη να αφορά το 2020, όπως δεσμεύθηκα από το βήμα της ΔΕΘ» είπε και συμπλήρωσε ότι ,ε την προτεινόμενη ρύθμιση οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης.

Όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός, από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία, η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, μείωση θα δουν τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 88% των φορολογουμένων.

Μάλιστα, παρέθεσε λεπτομέρειες και παραδείγματα:

– Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30% και αφορά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι φορολογουμένων, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

– Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21% και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.

– Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 9,5% και αφορά 590.000 πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει 157 ευρώ αντί για 224.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. 

Την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος είχε φέρει με τροπολογία σήμερα στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που παρουσίασε και την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ λέγοντας ότι οι μειώσεις είναι σημαντικές για τα λαϊκά στρώματα και τη συντριπτική πλειονότητα της μεσαίας τάξης.

Αναλυτικά η τροπολογία

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/11/28/5bfe6108cd3a184f02003d33.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter