Τσίπρας: Μόνος σκοπός της ΝΔ η δημιουργία πελατείας ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Video)

Τσίπρας: Μόνος σκοπός της ΝΔ η δημιουργία πελατείας ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Video)

Τη μορφή βαθιάς ιδεολογικής σύγκρουσης ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Κυρ. Μητσοτάκη πήρε η σημερινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του προέδρου της ΝΔ αναφορικά με την ανομία στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Η κριτική του πρωθυπουργού στην εκπεφρασμένη θέση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων συμπυκνώνεται στην εξής φράση: «Η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια».

Εξηγώντας το συγκεκριμένο συμπέρασμα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ενόσω η ΝΔ προτείνει συρρίκνωση του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια Πανεπιστήμια μέσω του καθορισμού των βάσεων από κάθε Τμήμα, ταυτοχρόνως χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» για τους Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό. Όσον αφορά το τελευταίο, υποστήριξε ότι η φοιτητική διαρροή αφορά κυρίως δύο κοινωνικές κατηγορίες. Τα παιδιά της ελίτ (τους «κληρονόμους» όπως τους αποκάλεσε) και παιδιά οικογενειών της μεσαίας τάξης που απέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, με την χρηματοδοτική επάρκεια των οικογενειών αυτών να φτάνει ακόμα και σε σημείο εξάντλησης.

«Τα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι αποκλειστικά Δημόσια»

Καταρρίπτοντας τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη περί πετυχημένων μοντέλων ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι με εξαίρεση τις χώρες του που ήταν μέρος του σοβιετικού μπλοκ, όλα τα Πανεπιστήμια είναι αποκλειστικά Δημόσια με διαφοροποιημένα καθεστώτα χρηματοδότησης.

Επίσης, αμφισβήτησε ευθέως το αφήγημα της ΝΔ ότι ο ανταγωνισμός ιδιωτικών και δημόσιων Πανεπιστημίων θα βοηθήσει τα τελευταία, καθώς αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ και πουθενά.

«Δυσφημείται τα δημόσια Πανεπιστήμια» είπε στρεφόμενος στον κ. Μητσοτάκη και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ σχετικά με το τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα, την πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών και τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών στα συγκεκριμένα ιδιωτικά ιδρύματα.

«Η γνώση δεν είναι αναλώσιμο εμπόρευμα»

Ο κ. Τσίπρας αντέκρουσε και τη μόνιμη επωδό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί σύνδεσης της αγοράς με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι η σύμφυση αυτή ισοδυναμεί με την πρόσδεση της γνώσης σε οικονομικά συμφέροντα, γεγονός που δεν εξυπηρετεί το κοινό καλό.

«Η αγορά δηλαδή να ορίζει τον προσανατολισμό της έρευνας και της παραγόμενης γνώσης» είπε και συνέχισε εξηγώντας πως όταν η αγορά αποφασίζει ότι δεν την αφορούν οι Κοινωνικές Επιστήμες, τότε οι Κοινωνικές Επιστήμες θα θεωρούνται «άχρηστες», κάτι που μπορεί να συμβεί αντιστοίχως και για την Ιστορία.

«Αν η αγορά ορίζει την παρεχόμενη γνώση, αν η εκπαίδευση γίνεται αναλώσιμο εμπόρευμα, τότε η κοινωνία καταρρέει. Η γνώση δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους προσφοράς και ζήτησης. Για μας η γνώση είναι αυταξία» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η ύπαρξη ενός συστήματος που θα γεννά άριστους και άξιους ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης και ταξικής θέσης του καθενός.

Κατά τον κ. Τσίπρα, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της οικονομικής ενίσχυσης και του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου των δημόσιων Πανεπιστημίων.

«Ο καθένας έχει την ιστορία του»

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε στον πολιτικό του αντίπαλο το… παρελθόν του και συγκεκριμένα τις μαζικές απολύσεις 1.600 διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ, γεγονός που επέφερε -κατά τον πρωθυπουργό- την απότομη υποβάθμιση των Πανεπιστημίων.

«Ο καθένας έχει την ιστορία του και οι απόψεις που καταθέτει δεν μπορεί να είναι ξέχωρες από το παρελθόν του» κατέληξε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

«Τα ίδια ρωτούσαν οι χρυσαυγίτες την περίοδο 2012/13»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει τρεις παρεμφερείς Επίκαιρες Ερωτήσεις με τη μόνη αλλαγή να εντοπίζεται στη σειρά των ίδιων λέξεων.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε το πλαίσιο του νόμου που ορίζει ότι η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να επέμβει σε χώρο Πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα όταν διαπράττεται αδίκημα που επιφέρει τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ως προς τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη για κουκουλοφόρους με τσεκούρια στους χώρους των Πανεπιστημίων, ο κ. Τσίπρας «φωτογράφισε» τον Μ. Βορίδη για την γνωστή φωτογραφία με το τσεκούρι και κατήγγειλε κάθε φασίζουσα συμπεριφορά εντός των ΑΕΙ, συμπεριλαμβάνοντας στην κριτική του και τους αυτόκλητους υπερασπιστές του φοιτητικού κινήματος που παρουσιάζονται ως ιδιοκτήτες χώρων μνήμης, όπως το Πολυτεχνείο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι την ίδια μονομανία για το συντηρητικό δόγμα «νόμος και τάξη» είχε επιδείξει η Χρυσή Αυγή την περίοδο 2012 – 2013, καταθέτοντας ανάλογες Επίκαιρες Ερωτήσεις.

«Η αριστεία σας είναι η φάμπρικα αντιγραφής της ΔΑΠ»

Συνεχίζοντας την κατά μέτωπο επίθεση προς τον κ. Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε την φάμπρικα αντιγραφής της ΔΑΠ και η για την οποία χρησιμοποιούνταν smart-phones και συστήματα ενδοεπικοινωνίας. Επ’ αυτού, παρέθεσε και τη δημόσια υποστήριξη της ΔΑΠ στην Πάτρα υπέρ των 106 φοιτητών που κατέθεσαν όλοι την ίδια εργασία!

Διαβάστε ακόμα: Τσίπρας: Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ζύγι το αίμα του Τεμπονέρα κ. Μητσοτάκη

Διαβάστε ακόμα: Ο Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter