Τσίπρας στη Βουλή: Για εσάς δεν υπάρχουν ασθενείς, αλλά μόνο πελάτες

Τσίπρας στη Βουλή: Για εσάς δεν υπάρχουν ασθενείς, αλλά μόνο πελάτες

Τη διαχρονική «δυσανεξία» και αποστροφή της συντηρητικής παράταξης έναντι του Εθνικού Συστήματος Υγείας στηλίτευσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου των ΠλεύρηΓκάγκα, οι οποίοι συνυπογράφουν τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για τη «ριζική ανανέωση και ενίσχυση» του ΕΣΥ από μία προοδευτική κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο συνδυασμός «δημόσιων δομών και διεπιστημονικής συνεργασίας» θα αποτελέσει το «κλειδί» για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

Δείτε επίσης: Επί ποδός γιατροί και νοσηλευτές για το νομοσχέδιο – έκτρωμα της Γκάγκα που μετατρέπει τον ασθενή σε πελάτη στο ΕΣΥ

«Κρίσιμο νομοσχέδιο το σημερινό αν και δεν βλέπω πολύ δυναμική την παρουσία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» ανέφερε δηκτικά και πρόσθεσε σε αντίστοιχο ύφος: «Από τους 156 μόλις 18 δηλώσαν ότι θέλουν να μιλήσουν για να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο, Μεγάλη απροθυμία, αγγαρεία κάνουν, ποινή εκτίουν…».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δογματική και ιδεοληπτική προσέγγιση», αλλά και «υποκρισία» εξαιτίας των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών «στις ημέρες πανδημίας» για το πόσο η κυβέρνηση πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Και λέω ότι είστε υποκριτές γιατί ποτέ δεν πιστέψατε στο ΕΣΥ» εξήγησε, θυμίζοντας ότι από την πρώτη κυβερνητική θητεία του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν και θεσπίστηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η ΝΔ «μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας, ενώ τα ίδια λέγατε και σε μας όταν προωθούσαμε τη μεταρρύθμιση με τις ΤΟΜΥ». 

Δείτε επίσης: Προκαλεί η Γκάγκα ενώ βάζει «ταφόπλακα» στη δημόσια υγεία: «Θέλετε ένα ΕΣΥ που υπήρχε 40 χρόνια πριν»

Υπενθύμισε δε πως την περίοδο που η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης βρισκόταν σε εξέλιξη, η ΝΔ ισχυριζόταν πως «αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές και πως… δεν υπάρχει Ανατολική Γερμανία»«Ναι, δεν υπάρχει Ανατολική Γερμανία, αλλά υπάρχει η ανάγκη η Πολιτεία να παρέχει αξιοπρεπή περίθαλψη σε όλους τους πολίτες» τόνισε, συμπεραίνοντας πως τα επιχειρήματα της ΝΔ παραμένουν ίδια τη στιγμή που πολίτες αφήνονται αβοήθητοι να πεθαίνουν σε ράντζα εάν δεν έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στην ιδιωτική Υγεία.

«Μισείτε ό,τι δημόσιο, αγαπάτε παράφορα το ιδιωτικό κέρδος»

Στο πλαίσιο της σύντομης αναδρομής στην οποία προέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται και η αναφορά του στην προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιηθεί το ΕΣΥ την περίοδο 1991 – 1993. Κλείνοντας αυτήν την ενότητα της τοποθέτησής του, διαπίστωσε: Μισείτε ο,τι δημόσιο και αγαπάτε παράφορα το ιδιωτικό κέρδος και κάθε λογής κερδοσκόπους. Εν προκειμένω, τους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής».

«Τυχαίοι ή μοιραίοι οι 35.000 θάνατοι;»

Όσον αφορά τα αρνητικά ρεκόρ που κατέγραψε η χώρα σε σχέση με την πανδημία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε τον Θ. Πλεύρη αν «αυτή η ατελείωτη αλυσίδα» με περισσότερους από 35.000 θανάτους λόγω Covid-19 ήταν τυχαίο ή μοιραίο γεγονός. «Ήταν μοιραίο που τόσες οικογένειες έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους; Που έχουμε ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού τη Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο;» αναρωτήθηκε.

Στηλίτευσε τις διακηρύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, επισημαίνοντας στον υπουργό Υγείας ότι η κυβέρνηση χρωστά εξηγήσεις στις οικογένειες των 35.000 ανθρώπων που χάθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού, όπως επίσης εξηγήσεις χρωστά η συμπολίτευση «σε όσους χειροκροτούσατε στα μπαλκόνια», σε όσους σήμερα διαδηλώνουν και στο σύνολο του ελληνικού λαού». 

«Αυτό είναι το “κλειδί”»

Περνώντας στον τρόπο που μία «προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία» θα αναμορφώσει το ΕΣΥ, υποστήριξε ότι το «κλειδί» είναι ο συνδυασμός δημόσιων δομών και διεπιστημονικής συνεργασίας. «Το “κλειδί” είναι στις καλές ομάδες γιατρών που συνεργάζονται και δεν αλληλοεξοντώνονται για το καλό του ασθενή και όχι του πελάτη» σημείωσε και δεσμεύτηκε γιααύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας στα 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και 1 επιπλέον δισ. Ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεσμεύτηκε, επίσης, για αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού με 2.000 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο γιατρό, θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας, πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας, ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ, λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας, επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, αλλά και την ανακαίνιση και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.

«Δημόσιο και ισότιμο για όλους ΕΣΥ»

«Αυτά δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε σε βάθος τετραετίας, αφού μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ» είπε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας: «Δικαιοσύνη παντού και για όλους σημαίνει πρώτα απ΄ όλα δικαιοσύνη στην προστασία της ζωής και της υγείας όλων. Με ένα ισχυρό δημόσιο, δίκαιο, δημοκρατικό και ισότιμο για όλους, ΕΣΥ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter