Οι ταινίες της ημέρας στη TV: Το αντιφασιστικό παραμύθι του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο «Ο λαβύρινθος του Πάνα» και η animated βιογραφία του Λουί Μπουνιουέλ

Επιλέγουμε καθημερινά τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες και σας τις προτείνουμε.

Σήμερα, Δευτέρα 30 Μαΐου, προβάλλεται  το γκροτέσκο έπος του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο Ο λαβύρινθος του Πάνα και το animation του Σαλβαδόρ Σιμό Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο κόμικς του Φερμίν Σολίς και αναφέρεται στη ζωή του Λουί Μπουνιουέλ.

Ο λαβύρινθος του Πάνα/ Ertflix

Η μικρή Οφέλια. Ονειροπόλα και με μια ζωηρή φαντασία η οποία αναζωπυρώνεται από τον κόσμο των βιβλίων και των παραμυθιών που διαβάζει, αναγκάζεται να μεταβεί με την έγκυο και άρρωστη μητέρα της στην ύπαιθρο για να ζήσουν μαζί με τον πατριό της, τον σκληρό λοχαγό Ναδάλ, ο οποίος έχει βάλει σκοπό να πατάξει τους τελευταίους διασκορπισμένους πυρήνες της δημοκρατικής αντίστασης. Η συμβίωση με τον άτεγκτο στρατιωτικό θα είναι από την αρχή δύσκολη, μέχρι που το μοναχικό κορίτσι θα ανακαλύψει με τη βοήθεια ενός εντόμου που μεταμορφώνεται σε νεράιδα έναν λαβύρινθο, στο κέντρο του οποίου ζει ένας Φαύνος. Το μυθικό αυτό πλάσμα (και απόγονος του αρχαιοελληνικού θεού Πάνα κατά τη ρωμαϊκή μυθολογία) θα ανακοινώσει στην Οφέλια πως αυτή είναι στην πραγματικότητα η μετενσάρκωση της από καιρό χαμένης πριγκίπισσας του Κάτω Κόσμου Μοάνα και πως ο μόνος τρόπος να ξανακερδίσει την αθανασία και τη θέση της στο βασίλειο είναι να εκτελέσει τις αποστολές που θα της θέσει. Ένας νέος, μαγικός κόσμος θα ανοίξει τις πόρτες του για το μικρό κορίτσι, σύντομα όμως η Οφέλια θα ανακαλύψει πως κάθε παραμύθι έχει και τη σκοτεινή πλευρά του, όσο στον πραγματικό κόσμο η μητέρα της ψυχορραγεί και ο λοχαγός Ναδάλ συνεχίζει με αβυσσαλέο μίσος τον πόλεμο εναντίον των ανταρτών.

Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Ηθοποιοί: Σερζί Λοπέζ, Μαριμπέλ Βερντού, Ιβάνα Μπαγκέρο, Νταγκ Τζόουνς

* Εξι υποψηφιότητες για Οσκαρ, τρία βραβεία (Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής και Καλύτερου Μακιγιάζ).

YouTube video player

Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες/ Ertflix

Στο Παρίσι του 1930 ο Λουίς Μπουνιουέλ βρίσκεται απένταρος και δυσαρεστημένος με τον Νταλί. Η τύχη του αλλάζει όταν ένας φίλος κερδίζει το λαχείο και επενδύει τα χρήματα για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ στην πιο εξαθλιωμένη κοινότητα της Ισπανίας. Κάπως έτσι ξεκινά ένα ονειρικά σχεδιασμένο animation που φέρει μαζί του τις ευωδιές μιας μυθικής εποχής και αποδίδει φόρο τιμής στον μεγάλο δάσκαλο του σουρεαλιστικού κινηματογράφου.

Σκηνοθεσία: Σαλβαδόρ Σιμό

Με τις φωνές των: Χόρχε Ουσόν, Φερνάντο Ράμος, Πέπα Γκράθια, Ρέιτσελ Λασκάρ

* Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Ανεσί 2019 και υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.