Τζoν Κέρι: Βρείτε τα με την Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα

Τζoν Κέρι: Βρείτε τα με την Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα

Μια προσέγγιση που μάλλον υποψιαζόμαστε επεφύλασσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι  που παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» (20-21/4/24).

Και αυτό αφορά τις ελληνικές διαφορές με την Τουρκία όσον αφορά (τουλάχιστον) τις θαλάσσιες περιοχές, τα θαλάσσια πάρκα.

Όπως φαίνεται η Ουάσιγκτον νίπτει τας χείρας της στις διαφορές μας με την Τουρκία και με αφορμή τις διαφορές που είχαν οι ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία, ο ίδιος δηλώνει να τα βρούμε εμείς με την Τουρκία.

Προφανώς η Άγκυρα δεν θέλει να εμπλακεί σε ελληνοτουρκική διαφορά υποβαθμίζοντας το θέμα από Γεωπολιτικό/Διεθνές σε Ελληνοτουρκικό.

Η ερώτηση που ετέθη από τη δημοσιογράφο Μαρία Βασιλείου έθετε το ερώτημα στην γεωπολιτική του διάσταση:

Ερώτηση: Η προστασία των θαλασσών και των ωκεανών μας ξεπερνά τη περιβαλλοντική διάσταση, συνδέεται και με μια γεωπολιτική διάσταση, όπως είδαμε πρόσφατα με την αντίδραση της Τουρκίας στο ελληνικό σχέδιο δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο. Γεωπολιτική διάσταση υπάρχει και σε σχέση με τις θάλασσες και τους ωκεανούς γύρω από τη Μέση Ανατολή. Σας απασχολούν τέτοιες καταστάσεις και ποιες λύσεις βλέπετε;

Απάντηση: Υπάρχει πάντα μια γεωπολιτική διάσταση στην προστασία των ωκεανών. Χρειάζεται διπλωματία εκτός από την συντήρησή τους για να αποδώσει. Αλλά θα σας δώσω ένα παράδειγμα που δείχνει ότι οι γεωπολιτικές διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν ή να αποκλειστούν από άλλα ζητήματα. Κανένα μέρος του πλανήτη ή του παγκόσμιου ωκεανού δεν αλλάζει τόσο γρήγορα όσο οι πόλοι στην Αρκτική και την Ανταρτική, και είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε αυτές τις κρίσιμες περιοχές. Ως υπουργός Εξωτερικών, παρόλο που είχαμε πολλές διαφορές με την Κίνα και τη Ρωσία σε άλλα θέματα, συνεργαστήκαμε για να συμφωνήσουμε σε ιστορικές νέες προστατευόμενες περιοχές στον Ανταρκτικό Ωκεανό. Μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε κοινό έδαφος ακόμα και αν υπάρχουν εντάσεις αλλού.

Τα μήνυμα βεβαίως είναι «βρείτε τα» καθώς η Ουάσιγκτον δεν έχει κανένα σκοπό ούτε να δυσαρεστήσει τη σύμμαχό της Τουρκία – η οποία μόνον απομονωμένη δεν είναι-  ούτε να θέσει κανένα εμπόδια στον υπερεξοπλισμό των δύο πλευρών.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

Γάζα: Κοριτσάκι γεννήθηκε με καισαρική μετά τον θάνατο της μητέρας του – «Το μωρό της μάρτυρα Σαμπρίν αλ Σακάνι» (Video)

Παρίσι: Ο Δήμος «ενοχλείται» από τις λουλουδάτες προσόψεις των καταστημάτων

Συναγερμός στην Ιερουσαλήμ: Αυτοκίνητο έπεσε σε πολίτες – Σοκαριστικό βίντεο (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter