Τζούλιαν Ασάνζ: New York Times, Guardian, Le Monde, Spiegel και El Pais ζητούν από την Ουάσιγκτον την απόσυρση των κατηγοριών

Τζούλιαν Ασάνζ: New York Times, Guardian, Le Monde, Spiegel και El Pais ζητούν από την Ουάσιγκτον την απόσυρση των κατηγοριών

Mέσω μιας κοινής επιστολής που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel και El Pais ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τις κατηγορίες του νόμου περί κατασκοπείας εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ, επειδή η δίωξη αυτή υπονομεύει την ελευθερία του Τύπου.

«Η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα», ανέφεραν αυτά τα μέσα, τονίζοντας ότι η δίωξη του Ασάνζ βάσει του νόμου περί κατασκοπείας δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και υπονομεύει την Πρώτη Τροπολογία (Ανεξιθρησκεία, Ελευθερία του τύπου και της έκφρασης) του Συντάγματος των ΗΠΑ.

«Η απόκτηση και η αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών, όταν είναι απαραίτητο για το δημόσιο συμφέρον, είναι βασικό μέρος της καθημερινής δουλειάς των δημοσιογράφων… Εάν αυτό το έργο ποινικοποιηθεί, ο δημόσιος λόγος μας και οι δημοκρατίες μας γίνονται σημαντικά πιο αδύναμες», ανέφερε η επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δώδεκα χρόνια, αυτά τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αποσπάσματα των αποκαλύψεων που εμπεριέχονταν σε 250.000 έγγραφα, τα οποία διέρρευσαν στο WikiLeaks από την τότε Αμερικανίδα στρατιώτη Τσέλσι Μάνινγκ. Μετά από αυτή τη διαρροή, η Ουάσιγκτον ξεκίνησε διαδικασίες για να κατηγορήσει τον Ασάνζ στηριζόμενη σε νομοθεσία που αποσκοπούσε στη δίκη των κατασκόπων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι φυλακισμένος στη φυλακή Μπέλμαρς στο Λονδίνο από το 2019, όταν συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού όπου διέμενε για επτά χρόνια.

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, ενέκρινε την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο και οι δικηγόροι του Ασάνζ έχουν ασκήσει έφεση.

Πηγή: The Guardian, New York Times

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ανθρώπινη αλυσίδα κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ (Video)

Ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για ενδεχόμενη έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Κατέθεσε έφεση κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ ο Ασάνζ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter