UNHCR: Επίθεση στη Ράφα και απώθηση Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο θα κάνει αδύνατη την επίλυση του Παλαιστινιακού

UNHCR: Επίθεση στη Ράφα και απώθηση Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο θα κάνει αδύνατη την επίλυση του Παλαιστινιακού
AP Photo/Mohammed Dahman, File

Η προοπτική οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να περάσουν τα σύνορα προς την Αίγυπτο από τη συνοριακή πόλη Ράφα για να γλιτώσουν από μια στρατιωτική επίθεση θα καθιστούσε αδύνατη την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και θα προκαλούσε ένα «φρικτό δίλημμα» για τους ανθρώπους που φεύγουν, δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φιλίπο Γκράντι.

Ο Γκράντι τόνισε ότι «πρέπει με επιμονή να κάνουμε τα πάντα» για να αποφύγουμε μια τέτοια έξοδο του πληθυσμού της Γάζας.

«Μια ακόμη προσφυγική κρίση από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω… θα καθιστούσε αδύνατη την επίλυση του παλαιστινιακού προσφυγικού ζητήματος ως συνέπεια της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης», δήλωσε ο Γκράντι στο Reuters, μιλώντας από την έδρα της UNHCR στη Γενεύη.

Τα ισραηλινά σχέδια επίθεσης στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα έχουν καταφύγει λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης σε βορειότερες περιοχές, έχουν προκαλέσει ευρεία καταδίκη.

Ακόμη και ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, έχουν προειδοποιήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το εβραϊκό κράτος θα απομονωθεί παγκοσμίως αν προχωρήσει σε αυτά τα σχέδια επίθεσης.

Ο Γκράντι τόνισε ότι μια επίθεση στη Ράφα μπορεί να καταστήσει τη μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο «τη μόνη διαθέσιμη επιλογή για ασφάλεια».

«Αυτό το δίλημμα είναι απαράδεκτο και η ευθύνη για την αποφυγή αυτού του διλήμματος βρίσκεται στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής στη Γάζα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τέσσερα τάγματα της Χαμάς παραμένουν στη νότια αυτή πόλη της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και άγνωστος αριθμός ανώτερων διοικητών του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο Γκράντι είπε ότι η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει σκηνές και προμήθειες και συνεργάζεται με χώρες της περιοχής για να καταρτίσουν τα δικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πιθανή άφιξη κατοίκων της Γάζας.

«Εξετάζουμε την περιοχή και την πιθανότητα όχι μόνο εξόδου, αλλά και την πιθανότητα η σύγκρουση να επεκταθεί», ανέφερε, καταλήγοντας: «Αλλά επαναλαμβάνω, δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το φρικτό δίλημμα, που θα είναι ουσιαστικά το τέλος για αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό: την ειρήνη εν τέλει».

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Κοντά σε συμφωνία για τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια για τη στήριξη της Ουκρανίας

Τουρκία: Δημοσιογράφος του TRT τραυματίστηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα

Γερμανία: Οι γερμανικές Αρχές αντιμετωπίζουν ως επικίνδυνο συνέδριο για την Παλαιστίνη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter