Βάλτε πλάτη, Ευδοκία και λοιπή νεολαία

Βάλτε πλάτη, Ευδοκία και λοιπή νεολαία
Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Είδα ότι υπάρχει λαγάνα µε ντολµαδάκια. Θα ζητήσω πνευµατικά δικαιώµατα». Είναι το βίντεο του πρωθυπουργού στο TikTok της 25ης Φεβρουαρίου. Στις ΗΠΑ θεωρείται το πιο επιδραστικό µέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο έχουν αγκαλιάσει κατά βάση οι νέοι. Εικάζει κανείς εύλογα ότι ήταν προσταγή των ξενόφερτων γκουρού και των ξενοτραφών ταχυδακτυλουργών της επικοινωνίας στο Μαξίµου να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης influencer. Βασικός στόχος η νεολαία. Εκεί που ο πρωθυπουργός πατώνει.

Τρεις µέρες µετά το βίντεο αυτό η κυβερνητική διαχείριση άφησε το εγκληµατικό αποτύπωµά της στα Τέµπη. Εκεί όπου το µαύρο δάκρυ της νεολαίας συντάραξε πολλούς. Το κυβερνητικό αφήγηµα για τα Τέµπη ένα µήνα µετά δεν περιλαµβάνει νιάτα σε πρώτο πλάνο, παρά µόνο µια προτροπή: «Βάλε πλάτη, Ευδοκία».

Βάλε πλάτη λοιπόν, Ευδοκία, για την πρωταθλήτρια χώρα στην ανεργία των νέων στην ΕΕ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat για τον Φεβρουάριο, τρεις στους δέκα (29,7%) νέους δεν έχουν δουλειά, ούτε καν του ποδαριού. Είναι νέοι που στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν ζηλευτά προσόντα.

Βάλε πλάτη, Ευδοκία, για τη χώρα που φτωχοποιεί νέους. Πάλι µε στοιχεία της Eurostat, είµαστε µια ανάσα από την πρώτη ∆ανία (25,6%) στον κίνδυνο έκθεσης των νέων 15-29 ετών στην ΕΕ στη φτώχεια (25,3%).

Βάλε πλάτη, Ευδοκία, για να γεµίσουν µε νέους πελάτες οι αίθουσες κολεγίων και ΙΕΚ. Περίπου τέσσερις στους δέκα έµειναν εκτός ΑΕΙ το περασµένο καλοκαίρι. Η καρµανιόλα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής πρόσφερε 37.623 υποψήφιους στα σχολαρχεία που δίνουν πτυχία ακόµη και αν οι σπουδαστές τους είχαν πιάσει λιγότερα από 8.000 µόρια στις εξετάσεις.

Βάλε πλάτη, Ευδοκία, να επιστρέψουν οι επιστήµονές µας από το εξωτερικό. Αν δεν έχουν µπαµπά εργοστασιάρχη, εδώ θα δουλέψουν για 780 ευρώ – εκεί που βρίσκονται παίρνουν τουλάχιστον τετραπλάσια.

Βάλε πλάτη, Ευδοκία, να πάει µπροστά ο τουρισµός, µε εξαήµερες δεκάωρες βάρδιες και ένα σάντουιτς σε ένα κοντέινερ καλοκαιριάτικα για τον βασικό µισθό µάξιµουµ.

Βάλε πλάτη, Ευδοκία, και ψήφισε πάλι αυτή την κυβέρνηση. Ακόµη κι αν δεν σας ακούει, µε αυτήν η οικονοµία πετάει και η κοινωνία υποτάσσεται µε «τάξη και ηθική».

Θα βάλει πλάτη και το 12χρονο θύµα µαστροπείας στον Κολωνό. Τυχαία έµεινε χωρίς αστυνοµική επίβλεψη και την τραυµάτισε ένα µαχαίρι που κουβαλούσε ένας άνθρωπος. Τυχαία ο αστυνοµικός που έχει καταδικαστεί στην υπόθεση µαστροπείας της Ηλιούπολης απειλεί το θύµα του που κρύβεται για να µην τη βρει. Τυχαία είναι έξω ο Λιγνάδης που έχει καταδικαστεί για υποθέσεις βιασµού εφήβων.

Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν έξαρση της αντισυστηµικής ψήφου, ιδίως από τη νεολαία. Τυχαίο, σε µια κοινωνία που σαπίζει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter