«Βαβέλ» στη ΝΔ για τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία: Σε διαφορετική «γραμμή» Ντόρα – Γεραπετρίτης

«Βαβέλ» στη ΝΔ για τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία: Σε διαφορετική «γραμμή» Ντόρα – Γεραπετρίτης

Έμπλεξαν τις… γραμμές τους στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφορικά με τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, με τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη να εκφράζουν αντίθετες απόψεις για το κατά πόσον θα έπρεπε να έχουν κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων τα επίμαχα μνημόνια.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κλειστής ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών, η πρόεδρος της Επιτροπής και αδερφή του πρωθυπουργού επέμεινε -μετά από ερώτημα του documentonews.gr- στην άποψη ότι τα μνημόνια θα έπρεπε να έχουν ήδη κυρωθεί.

Μάλιστα, αναγνώρισε χωρίς περιστροφές, όπως συνηθίζει να πράττει στη μακρά πολιτικής της σταδιοδρομία, τη διαφωνία της με τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση είχε προβλέψει τη συμπεριφορά των γειτόνων και γι΄ αυτό δεν έφερε προς ψήφιση τα μνημόνια.

«Συμμόρφωση»

Αμέσως μετά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα πως η μη κύρωση των μνημονίων ήταν προσπάθεια «συμμόρφωσης» των γειτόνων, επαναλαμβάνοντας πως τα μνημόνια θα ήθελε να κυρωθούν εντός της δικής του θητείας στο ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός περιέγραψε ως πράξη «ενθάρρυνσης» των γειτόνων τη μη κύρωση των μνημονίων από τη Βουλή των Ελλήνων, προκαλώντας θυμηδία στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Από εκεί και πέρα, στις δηλώσεις τους τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο και ο κ. Γεραπετρίτης άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια στη Βουλή, χωρίς ωστόσο το δεδομένο αυτό να μειώνει τη διαφωνία που καταγράφηκε σε σχέση με την πρακτική που θα έπρεπε να ακολουθήσει η κυβέρνηση πριν την αλλαγή σκυτάλης και την ανάληψη της εξουσίας από το εθνικιστικό VMRO.

«Η πρόεδρος των Σκοπίων»

Ενδεικτικό των ανακολουθιών που παρατηρούνται στη συμπολίτευση είναι ότι στην Ολομέλεια της Βουλής ο Θάνος Πλεύρης ισχυρίστηκε πως «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κύρωση των πρωτοκόλλων», ενώ βουλευτές της πλειοψηφίας που πήραν τον λόγο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αποκαλούσαν «πρόεδρο των Σκοπίων» τη Σιλιάνοφσκα την ώρα που ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουνε στηλιτεύσει τις εθνικιστικές εξάρσεις και την παραβίαση της Συμφωνίας από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας.

«Υποχωρητικός ο Μητσοτάκης»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η διαμαρτυρία της αρμόδιας τομεάρχη, Ρένας Δούρου, για την αποστροφή περί «ρεμπεσκέδων» που χρησιμοποίησε σε συνέντευξη της η Ντ. Μπακογιάννη έδωσε τη δυνατότητα στην πρόεδρο της Επιτροπής να ανασκευάσει, λέγοντας πως εκείνη αναφερόταν στη ΝΔ.

Επιπλέον, η κ. Δούρου αποκάλεσε αμήχανο και υποχωρητικό τον πρωθυπουργό έναντι της τουρκικής προκλητικότητας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα, καθώς «δεν αντέδρασε στην αναφορά του Τούρκου Προέδρου σε τουρκική μειονότητα», αντιμετώπισε «χλιαρά» τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, δεν ανέδειξε την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο και δεν ψέλλισε λέξη για την τουρκική αντίδραση για τα θαλάσσια πάρκα.

«Κλείστε τους κόλπους»

Με αφορμή το λαθρεμπόριο καυσίμων που γίνεται στον λακωνικό κόλπο, ο Παύλος Πολάκης κάλεσε τον υπουργό να αξιοποιήσει το έργο του Νίκου Κοτζιά και να «κλείσει τους κόλπους», με τον κ. Γεραπετρίτη να αντιτείνει πως «έχουν γνώση οι φύλακες» και γι΄ αυτό εκδόθηκε σχετική Navtex.

«Τι σας κάνει τόσο διαλλακτικούς;»

Παράλληλα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για τη χαλαρή αντιμετώπιση της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί. «Τι κάνει εμάς τόσο διαλλακτικούς κι εκείνον τόσο αδιάλλακτο και μάλιστα για λογαριασμό της Χαμάς;» ρώτησε τον υπουργό.

Τόνισε δε ότι στο πλαίσιο του νεοοθωμανισμού του Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία διεκδικεί ρόλο περιφερειακής δύναμης που εκπροσωπεί τον μουσουλμανικό κόσμο τη στιγμή που «εμείς πάμε σε επαναβαλκανοποίηση της εξωτερικής μας πολιτικής», ζητώντας ενημέρωση για τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση για τις εξελίξεις με τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και σε σχέση με τη μειονότητα στη Β. Ήπειρο.

«Νομικό προηγούμενο»

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονταν υπό συζήτηση» στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και συμπλήρωσε πως η Χάγη παραμένει στο τραπέζι αρκεί να προκύψουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Εξήγησε δε πως έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη χώρα μας και στην Τουρκία ένας «δίαυλος επικοινωνίας για να μη γίνονται οι μικρές κρίσεις, μεγάλες», δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές από το Αιγαίο έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τέλος, τόνισε ότι η μη ύπαρξη παραβιάσεων στο Αιγαίο αποτελεί «νομικό προηγούμενο» κατά των τουρκικών διεκδικήσεων.

Δείτε επίσης:

Δημήτρης Σταρόβας: Στην εντατική με εγκεφαλικό – Οι πρώτες πληροφορίες

Στο Τζάνειο με εγκεφαλικό ο Δημήτρης Σταρόβας

«Σας ψηφίσαμε»: Αστυνομικοί γιούχαραν άγρια τον υφυπουργό ΠΡΟΠΟ Νικολακόπουλο – Κινήθηκαν προς το μέρος του (Video)

Αναδίπλωση Ντόρας για τους «ρεμπεσκέδες»: «Δεν αναφερόμουν στον ΣΥΡΙΖΑ»

Βγήκε με κανό για ψάρεμα και βρήκε σκύλο ανοιχτά της Πάρου – Απίστευτη διάσωση (Video)

Ο Πολάκης τρολάρει τον Άδωνη-Μακεδονομάχο για την κωλοτούμπα του (Video)

Θρίλερ στο Ίλιον: Μητέρα άρπαξε με μαφιόζικο τρόπο 4 ανήλικα από δομή (Video)

Μίλτος Τεντόγλου: «Οι Τζαμαϊκανοί θέλουν να με διαλύσουν» – Γιατί δεν χαμογελά μετά τους αγώνες (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter