Βέλγιο: Ξεκινάει έρευνα για ανάμιξη της Ρωσίας στις ευρωεκλογές

Βέλγιο: Ξεκινάει έρευνα για ανάμιξη της Ρωσίας στις ευρωεκλογές

Οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τις φερόμενες πληρωμές από τη Ρωσία σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από επιχείρηση των υπηρεσιών πληροφοριών στις Βρυξέλλες, αποκάλυψε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε ότι στόχος της Μόσχας ήταν να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ουκρανία.

«Οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν την ύπαρξη φιλορωσικών δικτύων παρέμβασης που δραστηριοποιούνταν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και επίσης εδώ στο Βέλγιο. Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών μας, οι στόχοι της Μόσχας είναι πολύ σαφείς», δήλωσε. «Ο στόχος είναι να βοηθήσουν στην εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσουν ένα συγκεκριμένο φιλορωσικό αφήγημα σε αυτό το θεσμικό όργανο. Είναι πολύ σαφές».

Η κίνηση αυτή εντείνει τις ανησυχίες ότι το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να παρέμβει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και έρχεται μετά την ανακάλυψη από τις τσεχικές αρχές ενός ρωσικού δικτύου που προσπαθούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Η (τσεχική) έρευνα δείχνει ότι η Μόσχα έχει προσεγγίσει μέλη του ευρωκοινοβουλίου και έχει επίσης πληρώσει μέλη του ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να προωθήσουν την ρωσική ατζέντα», δήλωσε ο Ντε Κρο, ενώ πρόσθεσε πως: «Η αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία εξυπηρετεί τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Πρόκειται για πολύ σοβαρές ανησυχίες».

Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας του Βελγίου δήλωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε την Πέμπτη βάσει του άρθρου 135α του βελγικού ποινικού κώδικα.

Ο Ντε Κρο δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένα ονόματα που ερευνώνται επειδή αυτό παραμένει εμπιστευτικό και απόρρητο. Είπε όμως ότι παρέλαβε τις πληροφορίες σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, μετά την αποκάλυψη τον Μάρτιο, ρωσικής επιχείρησης παραπληροφόρησης στην χώρα με στόχο να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το δίκτυο διαχειριζόταν τον ιστότοπο μέσων ενημέρωσης Voice of Europe με έδρα την Πράγα, ο οποίος έχει πλέον κλείσει από τις τσεχικές αρχές.

Την ίδια εβδομάδα, η πολωνική υπηρεσία ασφαλείας ABC πραγματοποίησε έρευνες που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 48.500 ευρώ και 36.000 ευρώ σε δύο ξεχωριστές εφόδους. Ένας πολωνός πολίτης κρίθηκε ύποπτος και του ασκήθηκαν κατηγορίες για δωροδοκία ευρωβουλευτών με στόχο την δημιουργία μιας ρωσικής «ζώνης επιρροής στην Ευρώπη».

Ο Ντε Κρο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα συζητήσει το θέμα με τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η δικαιοδοσία της Olaf, της υπηρεσίας έρευνας της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, θα πρέπει να διευρυνθεί.

Διαβάστε επίσης: ΝΔ: Αυτά είναι τα μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα για τις Ευρωεκλογές

Κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές ο Μπάμπης Στόκας – Με ποιο κόμμα (Video

Περικοπές στις θεραπείες και αυξήσεις στα φάρμακα – Ο Άδωνης ανάβει πράσινο φως για την άνοδο των τιμών

Τέμπη: «Πυρά» Πλακιά κατά Αδειλίνη – «Μας έλεγε αυτά συμβαίνουν – Θα ουρλιάζω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου» (Video)

Προκριματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία, οι ποσοστώσεις, η πεντάδα Κασσελάκη και η εφορευτική επιτροπή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter