Βέλγιο: Υπό έρευνα η Εύα Καϊλή για υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ

Βέλγιο: Υπό έρευνα η Εύα Καϊλή για υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ

Περισσότερες από 15 έρευνες πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου από το κεντρικό γραφείο διαφθοράς και καταστολής στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα συνελήφθησαν σύμφωνα με τη βελγική ιστοσελίδα Le Soir.

Διαβάστε επίσης: Εκτός ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή στο φόντο της έρευνας για υπόθεση διαφθοράς

Μεταξύ των ελεγχόμενων για φερόμενη δωροληψία από το Κατάρ, σύμφωνα με τη βελγική ιστοσελίδα, είναι και η ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, γεγονός που οδήγησε στην διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ έχουν συλληφθεί ο σύντροφος της αλλά και ο πρώην ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντζέρι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται πληροφορίες από την Εισαγγελία του Βελγίου, η έρευνα στο σπίτι της Εύας Καϊλή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια έχει κληθεί για εξέταση.

Ποιοι είναι οι συλληφθέντες

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσαχθεί ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Λούκα Βισεντίνι, ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας κοινοβουλευτικός βοηθός. Δικαστής θα αποφασίσει εντός 48 ωρών αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Οι ύποπτοι έχουν ιταλική υπηκοότητα ή καταγωγή και είναι ενεργοί σε ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ. Ο Παντσέρι είναι πρόεδρος μη κερδοσκοπικού οργανισμού που με έδρα τις Βρυξέλλες προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη διεθνή δικαιοσύνη. Οι έρευνες στην κατοικία του έφεραν «λαβράκι» 500.000 ευρώ μετρητά.

Ο Λούκα Βισεντίνι εξελέγη τον Νοέμβριο γενικός γραμματέας της Ituc, που εκπροσωπεί συνολικά πάνω από 200 εκατ. εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή δεν μπορεί να συλληφθεί ως ευρωβουλευτής, παρά μόνο εάν πιαστεί να διαπράττει αδίκημα επ αυτοφώρω.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια είχε εκθειάσει πρόσφατα με αφορμή το παγκόσμιο κύπελλο το Κατάρ. Σε δηλώσεις της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις 22 Νοεμβρίου είχε πει:

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο”, είπε αρχικά στην ομιλία της η Εύα Καϊλή, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια το Κατάρ “πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα”.

“Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί”.

“Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον”.

Λίγες ημέρες πριν, την 1η Νοεμβρίου, η ίδια είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ με τον ίδιο να δηλώνει στο τουίτερ του ότι «η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και ευχόταν καλό τουρνουά».

Διαβάστε επίσης:

Αδιανόητη δήλωση Καϊλή: «Πρωτοπόρο το Κατάρ στα εργασιακά δικαιώματα»

Σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες: 4 συλλήψεις για χρηματισμό από το Κατάρ-Πρώην ευρωβουλευτής ανάμεσά τους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter