Βέλος: Τα 3 σενάρια για τον ελλιμενισμό του ιστορικού αντιτορπιλικού

Βέλος: Τα 3 σενάρια για τον ελλιμενισμό του ιστορικού αντιτορπιλικού

Στον «αέρα» βρίσκεται η τύχη του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος». Το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και του Κινήματος του Ναυτικού παραμένει ελλιμενισμένο στη Θεσσαλονίκη, μετά τις πολύ σοβαρές ζημιές που υπέστη στην πρύμνη στα μέσα του Νοέμβρη. Το είχαν αφήσει έρμαιο των θυελλωδών ανέμων στην παραλία της συμπρωτεύουσας. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι επισκευές με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι τρία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Μετά το μεγάλο ρήγμα στο σκαρί του το «Βέλος» μεταφέρθηκε στο χώρο που δένουν τα κρουαζιερόπλοια για καταγραφή των ζημιών του, όπου και ακολούθησε πλήρης απάντληση των υδάτων και προχώρησαν οι εργασίες αποκατάστασης σε προστατευόμενο χώρο από τους ανέμους. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με τις ζημιές που υπέστη το πλοίο έχει ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής.

Είχε προηγηθεί και εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια προς την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, να διερευνηθεί το ζήτημα του τόπου ελλιμενισμού του αντιτορπιλικού. Δυστυχώς το ζήτημα φαίνεται να έχει παγώσει κυριολεκτικά με τη λύση να μην φαίνεται να έρχεται σύντομα

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, το αντιτορπιλικό δεν μπορεί να παραμείνει στο σημείο όπου μεταφέρθηκε, ενώ αποκλείεται και η επιστροφή του στο συγκεκριμένο σημείο της Νέας Παραλίας, αφού ενδέχεται να κινδυνεύει ξανά με νέες υλικές ζημιές σε μία επόμενη πιθανή κακοκαιρία.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 με ανακοίνωση του ζητάει την επιστροφή του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο, τονίζοντας ότι η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ «κωφεύει στα επανειλημμένα διαβήματά μας -και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών- που προειδοποιούσαν ότι “η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής”».

Τα τρία επικρατέστερα σενάρια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ τα τρία επικρατέστερα σενάρια για τον ελλιμενισμό του «Βέλος» είναι:

  • Να δέσει στο λιμάνι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην 1η προβλήτα, χώρος που ανήκει στο Δήμος της Θεσσαλονίκης, στην αρχή της παλιάς παραλίας.
  • Η επιστροφή του στη μαρίνα του Φλοίσβου, δίπλα στο εξίσου ιστορικό Θωρηκτό Αβέρωφ, όπου και βρισκόταν έως το 2019.
  • Δεν αποκλείεται ο ελλιμενισμός του στην Κύμη της Εύβοιας.

Διαβάστε επίσης

Μετά από τέσσερις ημέρες ο Δένδιας ζήτησε έρευνα για το Αντιτορπιλικό «Βέλος»

Αντιτορπιλικό «Βέλος»: «Απαράδεκτη κατάσταση, κώφευαν δήμος και περιφέρεια», καταγγέλλει ο αρχικελευστής (Video)

«Βέλος»: Οργή ΣΦΕΑ κατά ΥΠΕΘΑ – «Απαξιώνουν το πλοίο-μνημείο της Δημοκρατίας»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter