Βόμβες και τον νέο χρόνο υπόσχονται οι Ισραηλινοί

Βόμβες και τον νέο χρόνο υπόσχονται οι Ισραηλινοί

Το αφήγημα και η δικαιολόγηση των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά και τις αποκαλύψεις των «New York Times» (NYT) ότι οι υπηρεσίες του Ισραήλ γνώριζαν με λεπτομέρειες για την επίθεση της Χαμάς, «μπάζουν» πλέον από παντού. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση Νετανιάχου υπό την πίεση της ακροδεξιάς πτέρυγάς της αλλά και των ανεύθυνων τοποθετήσεων του ίδιου του πρωθυπουργού, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική του επιβίωση, αποφάσισε να συνεχίσει τον πόλεμο… κατά της Χαμάς με όλη τη στρατιωτική της δύναμη.

Η παραβίαση της επταήμερης κατάπαυσης πυρός –με τις παρατάσεις και τις εκατέρωθεν απελευθερώσεις ομήρων και κρατουμένων που έδρασαν σαν ανάσα ανακούφισης από τον βαθύ πόνο των προηγούμενων εβδομάδων–, η επανέναρξη του αιματοκυλίσματος και οι διακηρύξεις από την πλευρά των Ισραηλινών ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και μέσα στο 2024 καταδεικνύουν ότι η μακρά δεύτερη φάση του πολέμου εναντίον της Χαμάς –προφανώς και εναντίον των αμάχων– έχει ξεκινήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το επίπεδο βίας που ήδη βιώνει και θα βιώσει ο κόσμος το επόμενο διάστημα.

Θα… σημαδεύουν καλύτερα

Η ισραηλινή ηγεσία προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τις ΗΠΑ, όπως φάνηκε από την επίσκεψη Μπλίνκεν, τις δυτικές χώρες, την ΕΕ, τους διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις ότι αυτήν τη φορά θα είναι προσεκτική όσον αφορά τις απώλειες αμάχων, καθώς οι επιχειρήσεις επεκτείνονται και στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτό το πλαίσιο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) παρουσίασαν ένα νέο χάρτη που χωρίζει τη Γάζα σε υποπεριοχές, ο οποίος υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιείται επικουρικά για να ενημερώνονται οι κάτοικοι της υπό πολιορκία Λωρίδας για εκκενώσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αλλά και γενικότερα η ηγεσία του Ισραήλ επιμένουν –παρά τις πιέσεις– ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που είναι –με τα λόγια του Νετανιάχου– η ολοκληρωτική εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα, η επιστροφή όλων των ομήρων και η φροντίδα η Γάζα να μην αποτελέσει πάλι πηγή προβλημάτων για το Ισραήλ.

Υποστηρίζουν τα παραπάνω παρότι, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των «NYT» αλλά και άλλων μέσων ενημέρωσης, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πολλές και ξεκάθαρες αναφορές σχετικά με την προετοιμασία της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά και σχετικά με την ίδια την επίθεση.

Ηξεραν για την επίθεση

Οι αποκαλύψεις των «NYT» ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημερωθεί ένα χρόνο πριν με λεπτομέρειες για το ακριβές σχέδιο της Χαμάς αλλά ο φάκελος μπήκε στο αρχείο καταδεικνύουν από τη μία το εύρος της πρόσβασης που έχουν οι ισραηλινές υπηρεσίες στον ηγετικό πυρήνα της Χαμάς και από την άλλη πόσο η κυβέρνηση της ακροδεξιάς με τον Νετανιάχου δεν άσκησε όταν έπρεπε το περιλάλητο δικαίωμα στην αυτοάμυνα που επικαλείται για να συνεχίσει τη σφαγή των Παλαιστινίων.

Τα παραπάνω έρχονται την ώρα που απόστρατοι, χτίζοντας πάνω στο προ μερικών εβδομάδων συμβουλευτικό έγγραφο του υπουργείου Πληροφοριών, διακινούν μέσω διάφορων think tanks και άλλων διαύλων τις προσδοκίες των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων της χώρας εν είδει σχεδίων για την επιτυχία των επιχειρήσεων και την επόμενη ημέρα. Το νέο σχέδιο μιλά για υποχρεωτικό εκτοπισμό πληθυσμού από τη Γάζα, αλλά αυτήν τη φορά όχι στο Σινά αλλά σε σκηνές στην έρημο Νεγκέβ, στα νότια του Ισραήλ, υπό την εποπτεία των… Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρά ταύτα, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να πιέζει για πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ενώ οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ των δύο πλευρών δεν αναμένεται να κλείσουν σύντομα.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Προελαύνει στη Νότια Γάζα ο Ισραηλινός Στρατός – Επικρίσεις από την UNICEF

Μια ζωγραφιά για τα παιδιά της Γάζας – Το κάλεσμα της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Ελλάδα

Κόλαση πυρός στη Γάζα: Εντείνεται το ισραηλινό σφυροκόπημα – «10.000 αεροπορικά πλήγματα» (Videos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter